Szilárda
0 °C
6 °C

Csökken a lapok példányszáma

2004.05.05. 11:00
Jelentősen visszaesett a nyomtatott lapok eladott példányszáma. Míg a politikai jellegű lapok olvasótábora megcsappant, a bulvár témával foglalkozók jelentősen növelni tudták eladásaikat.
A jelek szerint a baltás gyilkos, valamint Marcsi és Miló kalandjai számítanak a legfontosabb hírnek manapság, hiszen a Matesz (Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség) jelentése szerint a Blikk teljesített a legjobban az elmúlt negyedévben. Míg 2004 első hónapjaiban a lap átlagos napi eladott példányszáma meghaladta a 256 ezret, addig ez az érték 2003 végén még "csak" 237 ezer volt. Persze ez nem a bulvár egészére igaz, hiszen a Színes Mai Lap példányszáma kétezerrel, 54 ezerre csökkent.

Csak a csajok

A Népszabadság a jelek szerint nem tudta megállítani, sem lelassítani olvasótáborának elvesztését, hiszen az elmúlt negyedévben hétezer vásárló hagyta el a lapot, ez a legnagyobb példányszámú politikai napilap 163 ezres eladott példányszámának négy százalékát jelenti.

A Magyar Nemzet stabilan és féltve őrzi olvasótáborát, 79 ezres példányszáma nem csökkent, a Magyar Hírlap 29 ezres eredménnyel tíz százalékos, a Népszava 27 ezres eredménnyel négy százalékos példányszámcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. A jelek szerint nagy előfizetői táboruknak köszönhetően a vidéki lapok őrzik olvasóközönségüket, amit jól mutat a Kisalföld alig ezer példányszámos csökkenése, egy átlagos napon 78 ezren jutnak a laphoz.

A hetilapok közül érdekes a HVG visszaesése, míg tavaly év végén 105 ezer darabot, addig idén már csak 98 ezer darabot tudtak eladni a lapból. Mindeközben a Bravo lelkes olvasóközönségének férfitagjai döbbenten tapasztalhatják, hogy a lap lányoknak szánt "Girl" változatát már háromezerrel többen, 43 ezren vásárolják, mind választottjukat. Persze lehet, hogy csalnak a fiúk, és ők is olvassák a hölgyeknek szánt titkokat.

Folyamat

A Story nem szorul átszervezésre, hiszen ezer eladott példányszámmal növelni tudta 386 ezres olvasóközönségét, szintén ennyivel, de csupán 42 ezer főre emelkedett a Playboy vásárlóinak száma. A National Geographic háromezer olvasót vesztve még mindig komoly, 79 ezres vásárlói közösséggel bír.

Az általában tapasztalható példányszám-csökkenés nem előzmény nélküli, mondhatni folyamat. A Matesz előző negyedéves gyorsjelentése is arról számolt már be, hogy az összes vezető napilap eladott példányszáma jelentősen visszaesett, akkor csak a Népszava példányszáma nem csökkent az előző időszakhoz képest.

Igaz, ez utóbbinak példányszáma már akkor sem volt jelentősen nagyobb annál, mint amennyivel a Népszabadság csökkent - alig 28 ezer darab. Akkor Pető János, a Magyar Lapkiadók Egyesületének főtitkára a megemelt áfakulccsal és az olvasási szokások változásával magyarázta a példányszámcsökkenést.