Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Összeállt a cégek kétszázas toplistája

2006.10.15. 11:39
A Szépművészeti Múzeumban rendezték meg szombaton az idei Figyelő Top 200 gálát, ahol a legjobban teljesítő vállatoknak átadták a Figyelő Top 200 díjakat. Az idei kitüntetettek a GE Hungary Nyrt., az ALCOA-Köfém, az Axiál Kft, az Erste Bank Hungary Nyrt, a Richter Gedeon és a Magyar Telekom lettek - derül ki a kiadó közleményéből.

A Figyelő a Gundel étteremmel közösen immár hetedik alkalommal rendezett exkluzív gálát a gazdasági élet meghatározó szereplői részére, a Figyelő Top 200 című kiadvány megjelenése alkalmából. A gálát a legnagyobb vállalatok vezetői mellett idén több állami vezető tisztelte meg jelenlétével. Az eseményen részt vett Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Bajnai Gordon, az európai uniós támogatásokért felelős kormánybiztos és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

A Figyelő Top 200 Gála az előző üzleti év lezárását is jelenti. Itt hozzák nyilvánosságra elsőként, mely magyar cégek érték el a legnagyobb bevételt, melyek a legeredményesebbek és melyek fejlődtek leggyorsabban 2005-ben. Idén hat díjat oszttak ki a rendezvényen, azokat a cégeket jutalmazva, amelyek a legtöbbet fejlődtek, illetve eredményességüket a legnagyobb mértékben növelték.

Az idei győztesek kiválasztását a Corvinus Egyetem professzorai, Chikán Attila egyetemi tanár, Reszegi László docens, Dobák Miklós egyetemi tanár segítették, továbbá László Géza, az Antenna Hungária vezérigazgatója, Martin József Péter, a Figyelő főszerkesztője és Nyomárkay Kázmér, a Sanoma Budapest lapigazgatója vettek részt a döntés meghozatalában. A zsűri objektív mutatószámok alapján összeállított rangsorok felhasználásával határozott, de figyelembe vett nem számszerűsíthető szempontokat is.

A 2005. év leghatékonyabb vállalata az Alcoa-Köfém lett. A zsűri ezt a díjat két pénzügyi mutató, az úgynevezett ebitda (kamatok, adók, árfolyamváltozás és amortizáció nélkül számított üzleti eredmény) és a befektetett eszközök hányadosából képzett rangsor alapján ítélte oda. A legeredményesebb vállalatnak - az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosából képzett rangsor alapján - a GE Hungary Nyrt. bizonyult. A kutatás-fejlesztés iránt leginkább elkötelezett vállalat a Richter Gedeon Nyrt., a 2005. év adományozója pedig a Magyar Telekom Nyrt. lett. A legjobb magyar Top 200 vállalat címre a zsűri - szintén az üzemi eredmény és az árbevétel hányadosából képzett rangsor alapján - az Axiál Kft.-t tartotta érdemesnek. A legjobb bank díjat - 2005-ös teljesítménye alapján - az Erste Bank Hungary Nyrt. kapja.