Változatlanul a Mol a legsikeresebb

2003.10.06. 12:58
A Mol Rt. 1991-es megalakulása óta vezeti a legnagyobb árbevételű cégek listáját, derül ki a Figyelő Top 200-as listájából. A gazdasági hetilap az idén is összeállította a magyar gazdasági élet kétszáz vezető vállalatának rangsorát. A kétszázak klubjába tartozó vállalatok sikere döntő befolyással van az egész magyar gazdaságra.
Az idén is a Mol Rt. került az első helyre a Figyelő Top 200-as listáján. Bár a cég nettó árbevétele már második éve stagnál, 1159 milliárd forintos bevétele elegendő ahhoz, hogy 1991-es megalakulása óta tartsa vezető helyét. Az olajipari cég árbevételét még mindig befolyásolja gázüzletágának vesztesége.

Ugyanazok az első tízben, más helyen

A második helyen már ötödik éve az Audi Hungária Motor Kft.-t találjuk. Nettó árbevétele enyhén visszaesett, 838 milliárd forint volt. A Flextronics International Kft. értékesítése 2002-ben megközelítette a háromnegyed billió forintot, ezzel az árbevétellel a harmadik legnagyobb vállalkozás, tavaly a cég telephelyein foglalkoztatottak létszáma kilencezer főre rúgott.

A korábbi bronzérmes Philips Magyarország értékesítése számottevően visszaesett, csupán ötödik lett a Figyelő Top 200-as listáján. A Matáv Rt. úgy érte el negyedik helyezését, hogy az átlagosnál gyorsabban, 7,8 százalékkal növelte bevételeit.

A tízes élmezőnyben a Magyar Villamos Művek, a Co-op Hungary és a GE Hungary, a Parnusgáz és a tavalyi hatodik helyről tizedikre visszacsúszott IBM Storage Kft. áll.

A kereskedelmi láncok listavezetője a Tesco-Global Áruházak Rt. A korábbi 56 százalékos növekedés után forgalma további 27,4 százalékkal bővült, megközelítette a 250 milliárd forintos határt, megelőzve ezzel a Metro Holding Kft.-t. A Tesco árbevétele az összesített listán a tizenkettedik helyre volt jó.

Objektív lista

A Figyelő Top 200 tagjává válni nem szubjektív döntésen múlik, hanem tényleges gazdasági sikeren. A kétszáz vezető vállalat listája nemzetközileg elfogadott sztenderek alapján készült, áll a Figyelő lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A nyár elejére minden vállalat értékelte az előző üzleti évet, a mérlegbeszámolók adatait összegyűjtve a Figyelő szakértői elemezték, majd sorrendbe állították az adatokat.

18 milliárd a küszöb

Azok a cégek, amelyek a kétszázas csoportból is kiemelkedtek, a Figyelő Top 200 Gálán díjat vehettek át. A legjobb vállalat díját a Westel Mobil Rt. kapta, a legjobb bank az OTP Rt. lett. A legnagyobb árbevétel-növekedést a Flextronics International könyvelhette el, az előző évhez képest a legnagyobb ugrást az RTL Klub Televízió érte el.

A cégek egy kevéssé számsezrűsíthető díjban is versenyeztek egymással. A közösségi célokért legtöbben tevő társaság az Alcoa-Köfém Kft. lett, ők kapták a Felelőségtudat díjat. A cég jelentős összeggel, mintegy 500 millió forinttal támogatott közel kétszáz civil projektet.

Egy év alatt a legtöbb helyet ugró vállalat a Solectron Hungary Electronics Kft., amely a 134 pozíciót lépett a előre a 67. helyig. Kettővel marad le mögötte az IBM Data Storage Systems, jelenleg a 69. helyen áll.

Az év legnagyobb vesztese a Magyar Építő Rt. lett, 52 helyet csúszott hátra, ezzel a 164 helyen sikerült megkapaszkodni. Bevétele közel kilencmilliárddal csökkent az egy évvel előttihez képest.

Hosszú évek óta most először nem változott a Top 200-ba belépéshez szükséges küszöbérték. Ezúttal is 18 milliárd forint feletti nettó árbevétellel zárul a toplista. A kétszázak összesített árbevétele 5,4 százalékkal nőtt.