A legjobb magyar vállalatok - TOP 200 Gála

2001.09.28. 16:04
Akárcsak tavaly, idén is a Mol Rt. vezeti a Figyelő TOP 200-as listáját, amelyet a 2000. évi nettó árbevétel alapján állítottak össze. Az exportárbevételi rangsort az Audi, az alkalmazottak száma szerint felállított lajstromot a MÁV vezeti. A TOP 200 Gálán a legnagyobb árbevétel-növekményt elérő cég díját a Mol Rt. nyerte, az adózott eredményét legnagyobb mértékben növelő (legtöbbet fejlődő) cég kategóriájának győztese az Audi Hungária lett.
A Mol ezermilliárdja után az árbevétel-rangsor második helyén - ugyanúgy, mint tavaly - az Audi Hungária Motor Kft. áll (900 milliárd), míg a harmadik helyre az IBM Kft.-t megelőzve a Philips Magyarország (639 milliárd) került - mondta Nyomárkay Kázmér felelős szerkesztő a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón.

Az exportárbevétel szerinti rangsort az elmúlt évhez hasonlóan az Audi Hungária Motor Kft. (899 milliárd), az IBM Kft. (632 milliárd) és a Philips csoport (572 milliárd) vezeti. A tavalyi évhez képest nem változott az első három sorrendje a legnagyobb létszámú cégek esetében sem. A listát továbbra is a MÁV Rt. vezeti (55.000 alkalmazott), a második helyen a Magyar Posta (44 ezer), harmadikon pedig a Mol Rt. (18 ezer) áll.

A díjazottak

Azok a cégek, amelyek a kétszázas élcsapatból is kiemelkednek, a Figyelő TOP 200 Gálán díjat vehettek át.

A legnagyobb árbevétel-növekményt elérő cég díját a Mol Rt. vehette át, amely 735 milliárdról növelte bevételét több mint ezermilliárdra. Jelölt volt még a Philips (391 után 639 milliárd) és az Audi (720 után 900 milliárd).

Az adózott eredményét legnagyobb mértékben növelő (legtöbbet fejlődő) cég kategóriájának nyertese az Audi Hungária lett, amely 65 milliárdról 84 milliárdra növelte eredményét. A jelöltek között szerepelt a Dunaffer Rt. csoport (599 milliós hiány után négymilliárdos eredmény) és a Westel Mobil Távközlési Rt. (28-ról 37 milliárdra növelt eredmény).

Az előző évhez képest az árbevétel alapján összeállított listán a legnagyobb ugrást végrehajtó cég díját a Nutricia Kereskedőhár Rt. vihette el. Jelölt volt a Vegyépszer Rt., illetve a Ferroglobus Kereskedőház Rt. Ezek a cégek a tavalyi listára még nem kerültek fel, idén azonban már a 122., a 139., illetve a 140. helyen szerepelnek.

A legnagyobb tőkearányos nyereséget elérő vállalat a Peugeot Hungária Kft. lett 7746 százalékkal. Jelölték továbbá a Sapu Ipari és Kereskedelmi BT-t (1204 százalék), valamint a Panrusgáz Magyar-Orosz Gázipar Rt-t (402 százalék).

"Felelősségtudat-díj"

A közösségi célokért legtöbbet tevő társaságnak járó "felelősségtudat-díj 2000" elismerést a Richter Gedeon Rt. kapta az egészségügy és oktatás támogatására létrehozott alapítványaiért. Jelölt volt még az Antenna Hungária Rt. a Zempléni Művészeti Napok támogatásáért, és a Compaq Computer Magyarország Kft. a magyar felsőoktatás versenyképességének javításában vállalt szerepéért. A Xerox Magyarország Kft. az írásos emlékek megőrzéséért indított "Gutenberg XXI. század" kezdeményezésért kapott jelölést.

2000. legjobb női menedzsere

Az idén először kiosztott "legeredményesebb női menedzser" díját Benczédi Mihályné, a MÁV Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettese kapta, akit tavaly a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) pénzügyi szekciójának elnökévé is megválasztottak. Jelölték továbbá Csíkné Dr. Kovács Klárát, az Unilever Magyarország Kft. értékesítési és marketing igazgatóját, Dr. Fehér Erzsébetet, Pannonplast Műanyagipari Rt. vezérigazgatóját, Dr. Kelemen Irmát, a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. gazdasági vezérigazgató-helyettesét, Dr. Szalay Dorottyát, a UPC Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettesét.