Csőd a Transelektrónál

2006.06.01. 14:32
A Transelektro Csoport négy tagjából egyet felszámolnak: a Ganz Transelektro Villamossági Zrt. reorganizációja kudarcba fulladt. A további három esetében - Timár Gyula elnök szerint - van még esély a megállapodásra.

A 62 milliárd forintos adósságállományt, ezen belül 32 milliárd forint hitelt felhalmozó Transelektro Csoport négy tagjából a Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Zrt. felszámolási folyamata június 1-jével megindulhat, a másik három társaságnál van esély a megállapodásra - jelentette be Timár Gyula elnök. A Ganz Transelektro Villamossági Zrt. elnöke, a Vegyépszer Zrt. - a Transelektro Csoport meghatározó tulajdonosa - elnök-vezérigazgatója elmondta: a május 8-án kezdődött reorganizációs program akkor lehetett volna sikeres, ha a 32 milliárd forintos banki hitelállományról, a 18 milliárd forint összegű garanciavállalásról és a 12 milliárdos szállítói és adótartozásról sikerült volna megállapodni. Hozzátette: a pénzintézeteknek azt ajánlották, hitelezzék tovább a csoportot, vagy a befejezés előtt álló projekteket "engedjék ki" a hitelállományból, illetve ütemezzék át és diszkontálják (értékeljék le) a kölcsönöket.

Esélylesők

Az említett megoldások forrásigénye 8,5 milliárd forint, amelyből a Transelektro új tulajdonosai 1-3 milliárd forintot vállalnak a reorganizáció során - közölte a Vegyépszer elnök-vezérigazgatója. "Mivel május 31-ig néhány pénzintézettel nem sikerült megállapodni a Ganz Transelektro Villamossági Zrt. 10 milliárd forint összegű hiteleinek, illetve 6 milliárd forintos összegű garanciaállományának átütemezéséről, ezek a pénzintézetek a hitelek felmondásával megindíthatják a felszámolási eljárást" - mondta Timár Gyula. Korábban a tulajdonosok arra számítottak, hogy csődvédelem révén további 90 nap áll rendelkezésre a banki tárgyalások folyatatására, azonban néhány szállító által már megindított felszámolási eljárás miatt erre nincs lehetőség - tette hozzá.

A Vegyépszer Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint jó esély van arra, hogy a másik három társaságnál, a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt.-nél, a Transelektro Energetikai és Környezetvédelmi Zrt.-nél és a Transelektro Ganz-Röck Kazán és Erőművi Berendezések Zrt.-nél sikerül megállapodni a pénzintézetekkel és elkerülni a felszámolást.

"Az utóbbi két cégnél lejáró banki tartozások meghosszabbításáról megszülettek a megállapodások, azokat június 9-ig kell a pénzintézetek igazgatóságainak jóváhagyniuk" - közölte Timár Gyula. Hozzátette azt is, hogy a két társaság hitelállománya 8-9 milliárd forint, szállítói tartozásaik összege 4-5 milliárd, és ezen felül van még 4-5 milliárd forint egyéb tartozásuk.

Halvány reménysugár

A győztes francia Alstom céggel a 4-es metrótenderben kooperáló Ganz Transelektro Közlekedési Zrt.-nél van esély a reorganizáció folytatására, mivel az MKB Bank és a KDB Bank május 31-vel nem mondta fel az 5-6 milliárd forint nagyságrendet jelentő hitelt, így a tárgyalások folyatódnak a pénzintézetekkel.

"A Transelektro Csoport, azaz a Transelektro Management Vagyonkezelő Kft. új tulajdonosai: a Vegyépszer Zrt., a Közgép Rt., és Resonator Kft. mindent megtett annak érdekében, hogy megmentse az egyik legrégebbi magyar ipari hagyományokkal és nemzetközi hírnévvel rendelkező céget, amit a kormány által 75 százalékban garantált 3 milliárd forint összegű áthidaló hitel segített, így sikerült a reorganizációs programot elkészíteni" - jelentette ki Timár Gyula. Véleménye szerint a rendelkezésre álló idő behatárolta a lehetőségeket, de a 3 társaság további működtetésére reális esély van, és a negyediknél is maradt még egy halvány reménysugár.

Mindent elveszthetnek

"A felszámolási folyamatban az ingatlanfedezettel illetve különböző garanciával rendelkező bankok keveset, míg az eljárás utolsó helyén álló beszállítók szinte mindent elvesztenek, így a beszállítók sokaságánál ezek az elmaradó összegek további csődöket és felszámolásokat indíthatnak el - vezette le a várható folyamatokat a Vegyépszer elnök-vezérigazgatója, aki úgy véli, hogy a bankokkal történő megállapodás esetén a szállítók előbb-utóbb hozzájuthatnak követeléseikhez.

"Timár Gyula bejelentette, hogy a kármentesítés jegyében az új tulajdonosok 1 milliárd forintos alaptőkével létrehozták a Transelektro Fővállalkozó és Szolgáltató (TFSZ) Kft.-t annak érdekében, hogy garantáljanak további hiteleket, amelyek a befejezés előtt álló projektek számára szükségesek. A TFSZ kivásárolja a Ganz Transelektro Villamossági Zrt.-ből a Magyar Fejlesztési Bank 42 százalékos üzletrészét - tette hozzá.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön