16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

A Vegyépszeré lett a Transelektro

2006.02.23. 18:16
Mégsem a hitelező bankok konzorciuma, hanem a Vegyépszer Rt. mentheti meg a Transelektro-csoportot, amelynek csütörtökön a legnagyobb tulajdonosa lett. A vételár nem nyilvános, és egyelőre azt sem tudni, mi lesz a nemrégiben a bankok kezdeményezésére kinevezett új vezér, Hónig Péter sorsa. A tavaly augusztusban a "nemzetközi kereskedelem és fővállalkozás területén végzett több évtizedes eredményes munkássága elismeréseként" tisztikeresztet kapott, több tízmilliárdos adósságot felhalmozó korábbi cégbirtokos, Székely Péter kisebbségi tulajdonos marad.
Új fordulatot vett a több tízmilliárdos adósságtól sújtott, január végén újabb állami mentőövre szorult, és csak az államnak több mint húszmilliárddal tartozó Transelektro-csoport ügye. Az eddig Székely Péter többségi tulajdonában lévő csoportban ugyanis az egyik cég, a Transelektro Management Vagyonkezelő (TMV) Kft. 48 százalékos tulajdonrészének megszerzésével a Vegyépszer Rt. döntő befolyást szerzett a csoportban.

Együttműködnek a hitelezőkkel

A tulajdonszerzést Tímár Gyula, a Vegyépszer elnök-vezérigazgatója jelentette be csütörtökön, ám azt nem közölte, a 48 százalékos tulajdonrész mennyiért került a Vegyépszer birtokába. A TMV Kft.-ben, amely az egész Transelektro holding irányítója, a Vegyépszer mellett Székely Péter 33,34 százalékos üzletrésszel, míg a Közgép Rt. és a Resonator Kft. 9,33-9,33 százalékos üzletrésszel rendelkezik.

A vásárlással a Transelektro-csoport egybentartását, az 1600-1700 ott dolgozó munkahelyét és a cég folyamatos működtetését kívánják elősegíteni - mondta Tímár. A Vegyépszer a hitelező bankokkal együttműködve képzeli a holding megmentését.

Újabb többmilliárdos tőkeinjekció

A TMV Kft. korábban hat magánszemély birtokában volt. A vevők a most aláírt szerződések értelmében az ő tulajdoni hányadukat vásárolták meg a Transelektro csoport közleménye szerint. Székely Péter korábbi többségi tulajdonos, aki a TMV Kft. ügyvezető igazgatója maradt, elmondta: a tranzakció célja, hogy a csoportnak fejlesztésre orientált, magyar tulajdonú, tőkeerős háttérrel rendelkező tulajdonosai legyenek.

Kétséges Hónig sorsa

Az új tulajdonos egyelőre nem közölte, tervez-e változtatást a cégcsoport vezetésében. Február 20-án alakult újjá a Transelektro Villamossági Rt. igazgatósága, amelynek elnöki posztjára a korábban már vezérigazgatónak kinevezett Hónig Pétert, a Malév elnökét választották. Az akkori döntés szerint az új szervezetben a meglévő hoding társaságai működnek tovább. Hónig akkor úgy fogalmazott, hogy a csoportot mielőbb egy társasággá kell alakítani, és a működőképesség biztosítása érdekében március második felére meg kell fogalmaznia a reorganizáció legfontosabb lépéseit, így dönteni kell az esetleges cégegyesítésekről, elbocsátásokról, vagy akár a tevékenységek körének lehetséges szűkítéséről.

Egyelőre nem tudni, az új tulajdonos milyen személyzeti összetétellel, milyen menedzsmenttel képzeli el a Transelektro jövőjét. Mivel Hónig a hitelező bankok akartával megegyezően lett elnök, és Tímár a bankokkal való együttműködés fontosságát hangoztatta, elképzelhető, hogy a menedzsmentben nem lesznek újabb változások. Egyelőre azonban a Vegyépszer-vezér nem nyilatkozott arról, új többségi tulajdonosként kivel folytatnák a csoport megmentését.

Székely: tisztikereszttől a csődig

A holding eddigi többségi tulajdonosa, Székely Péter a többször állami beavatkozás ellenére is több tízmilliárdos adósságban úszó cégcsoportot hagyományozott az új vevőre. A Transelektro holding a magyar tulajdonban lévő ipar egyik utolsó mohikánja, egyebek mellett az érdekeltségébe tartozik a Röck gépgyár és a MÁV motorvonattenderén győztes Stadler magyarországi partnerének számító Ganz is, utóbbi Ganz Transelektro néven.

A csoport egyik cégében, a Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Rt.-ben 2004 októberében 42 százalékos résztulajdont szerzett a minden kormányok házibankjának számító, állami tulajdonú MFB egy ötmilliárd forintos tőkejuttatást követően. A Transelektro teljes hitelállománya jelenleg 42 milliárd forint, ehhez társul az MFB ötmilliárdja, ebből az összesen 47 milliárd forintos összegből az MFB-csoporthoz tartozó állami bankok 22 milliárd forinttal részesednek, mivel a cégcsoportnak a 2004 októberétől számított másfél éven belül háromszor nyújtott segítő kezet az állam.

A Transelekrót eddig vezető Székely tehát nem panaszkodhatott arra, hogy ez a kormány ne fordítanak kitüntetett figyelmet a cégcsoportjának. Sőt, a figyelem odáig terjedt, hogy Székely tavaly augusztusban, az állami ünnepen megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. A hivatalos indoklás szerint erre a "nemzetközi kereskedelem és fővállalkozás területén végzett több évtizedes eredményes munkássága, valamint a szakmai és érdekképviseleti szervezetekben végzett" munkájával szolgált rá.  • Hírek
  • Bankszámla