Az MFB szeretné a Transelektro-többséget

2006.03.02. 07:48
Újabb hárommilliárd forintos hitelt kaphat a Ganz Transelektro Villamossági Rt. - dőlt el szerdán késő este. Úgy tudni, a cégben már tulajdonos MFB Bank Rt. 51 százalékra növelné hányadát. Ekkortól az állami bank diktálna a cégben. A Transelektro-csoportban a múlt héten a Vegyépszer szerezte meg a legnagyobb részesedést, amivel meglepték a holdingba eddig több mint húszmilliárdot lapátoló államot.
A Ganz Transelektro Villamossági Rt. szerdán késő este állapodott meg a hitelező bankokkal arról, hogy a pénzügyi nehézséggel küzdő Transelektro-csoportnak hárommilliárd forint hitelt nyújtanak - közölte Tímár Gyula, a cégcsoportban 48 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Vegyépszer elnök-vezérigazgatója. Tímár szerint ezzel a hitelszerződéssel megkezdődhet a Transelektro-csoport reorganizációja.

A hitelt a cégcsoport egy banki konzorciumtól venné fel. Ennek tagja az MKB Bankon kívül a Magyar Fejlesztési Bank, a Commerzbank, az Eximbank, a K&H Bank, a KDB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és az IC Bank. A konzorciumi partnerek célja - az állami szerepvállalás melletti pénzügyi stabilizáció megteremtésén túl - a cégcsoport reorganizációjának szakértők bevonásával történő megvalósítása. Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, a bankkonzorcium vezetője az MTI-nek "sem cáfolni, sem megerősíteni" nem akarta a hitelszerződés aláírásáról szóló bejelentést.

A Világgazdaság úgy tudja, a kilenctagú konzorcium egyik tagja, a Magyar Fejlesztési Bank arra törekszik, hogy a GTV-ben lévő 42 százalékos hányadát 51 százalékosra emelje. Ha ezt keresztülviszi, átveheti a cég irányítását.

A hitel 75 százalékára az állam akkor vállal garanciát, ha az öszszegre fedezetet nyújtanak a Transelektro csoport ingatlanjai - írja a Világgazdaság. E feltételek információink szerint teljesültek, mint az a másik elvárás is, hogy a csoport eredeti hat magánszemély tulajdonosa is összeadjon a cég megmentéséhez 500 millió forintot.

"A Transelektro reorganizációjában betöltendő szerepünk a hárommilliárd forintos hitelen múlik. Enélkül a Transelektro működésképtelen, így erre az esetre nem is készítettünk vészforgatókönyvet" - mondta Timár Gyula, a Vegyépszer Rt. elnök-vezérigazgatója. Cége a napokban szerzett 48 százalékos hányadot a Transelektro csoport cégeit tulajdonló társaságban, a Transelektro Management Kft.-ben.

Meglepődtek a gazdasági tárcánál a Vegyépszer miatt?

A tulajdonosként bekerült két másik társasággal már többségben van az addigi főtulajdonos Székely Péterrel szemben. "A tulajdonosváltással a magánszemélyek helyére tőkeerős, több milliárd forintos tőkeinjekcióra képes cégek kezébe került a Transelektro. Ezáltal nő a neki hitelező pénzintézetek bizalma is" - fogalmazott Timár Gyula. Cáfolta azt, hogy a Vegyépszer Transelektróba való beszállásáról előzetesen ne egyeztetett volna a banki konzorcium tagjaival. Szándékát kedvezően fogadták, mondta.

Kormányzati körökből viszont úgy tudni, hogy Kóka János gazdasági miniszter nem értesült a tulajdonosváltás tervéről. A gazdasági tárcánál nem tekintik problémának az új tulajdonosok megjelenését, de várják, tesznek-e be pénzt a társaságba. Az állam a fentin túl nem segít.

A megmentendő Transelektro csoport egyik fő értéke a mintegy ötvenmilliárd forintos rendelésállománya. Ám e megbízások teljesítése sem biztos, ugyanis a csoportot átvilágító banki konzorcium arra is kíváncsi, nem jár-e anyagi hátránnyal a már megkötött szerződések teljesítése. Szélső esetben a gazdaságtalannak tűnő megbízások esetében felkeresi a megrendelőt, próbáljon más szállítót keresni.  • Hírek
  • Hírek