Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint odasózhatnak a Tescónak

2006.07.25. 16:07
Újból versenyfelügyeleti eljárást indít a Tesco ellen a Gazdasági Versenyhivatal - közölte a GVH kedden. A hatóság ezúttal a beszállítók érdekében vizsgálja az áruházlánc polcfeltöltési rendszerét, amely szerinte sérti a június 1-jén hatályba lépett kereskedelmi törvényt. A Tesco a bírságrekorder a GVH-nál: kereskedelmi céget még soha ennyiszer és ennyire nem bírságoltak.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint megsérti a június 1-jétől hatályos kereskedelmi törvényt a Tesco azzal, hogy a tavaly bevezetett, a beszállítók számára hátrányos polcfeltöltési rendszert a törvény életbe lépése után sem változtatta meg. Ez lehet az első beszállítóvédő eljárás, amit az új törvény hatására indítanak el.

Polcfeltöltési monopolizálás

A GVH közleménye szerint a Tesco tavaly tavasszal jelentős mértékben megváltoztatta az addig alkalmazott polcszervizrendszerét. A beszállítók által eddig igénybe vett 40-50 cég hat merchandiser társaságra csökkentése és az, hogy a polcfeltöltési szolgáltatás csak ezen vállalkozásokon keresztül vehető igénybe, a beszállítókat hátrányosan érintő gyakorlatot jelent - indokolja az eljárás megindítását a versenyhivatal.

A Tesco magatartása a GVH szerint "valószínűsíthetően megsértette a kereskedelmi törvényt, amely szerint tilos a beszállítóval szemben a jelentős piaci erővel való visszaélés". A törvény szerint "különösen tilos harmadik személy beszállítók vagy a kereskedő saját külön szolgáltatója igénybe vételének indokolatlan rákényszerítése a beszállítókra" - idézi a GVH, hozzátéve: tekintettel a Tesco által tanúsított és kifogásolt magatartással érintett vállalkozások nagy számára, a közérdek védelme indokolttá teszi az eljárás megindítását.

Bírságrekorder

A brit tulajdonú áruházláncot a mostani eljárást megelőzően kilencszer bírságolta a versenyhivatal - ez rekordnak számít a kereskedelmi szektorban -, minden esetben a vásárlók megtévesztése miatt. A legutolsó bírságot július 6-án szabták ki a többszörösen visszaeső cégre, annak összege 100 millió forint volt, ami szintén ágazati rekordnak számít.

A Tescót idén márciusban már elmeszelték 36 millió forintra; akkor három pontban marasztalták el a céget. Akkor is azt szúrták ki, hogy alaptalanul hirdettek több mint 50 és több mint 35 százalékos megtakarítást, ráadásul azt állították, egyes termékek csak a Tescóban kaphatók, holott ez sem volt igaz. Korábban már öt- és tizenöt milliós bírságot is kiróttak a cégre, amelynél tavaly januárban benzinárképzési vizsgálatot is folytatott a GVH.