Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Most 2009-re ígérik a Tüske megépítését

2007.06.07. 08:33
Még idén megkezdődhet a lágymányosi Tüskecsarnok, a 4300 fősre tervezett konferenciaközpont megépítése. A 8-9 milliárd forintba kerülő létesítmény 2009-re készülhet el, és 145 ezer vendég érkezését eredményezheti.

A Tüskecsarnok, a szakma által oly régóta várt nagy befogadóképességű kongresszusi központ kialakítása 8-9 milliárd forintba kerülhet, az összeg mintegy negyedére várhatóan uniós forrás is igénybe vehető majd – tudta meg a Világgazdaság. Az Infopark területén található befejezetlen épületben a központ kialakítására és 25 éves üzemeltetésére vonatkozó pályázatot várhatóan júliusban írják ki – közölte a lap érdeklődésére Mányai Roland, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) főosztályvezető-helyettese.

A tender győztesét ősszel kihirdetik, hogy a munkálatok még ebben az évben megkezdődhessenek, és 2009 elején megtarthassák az első rendezvényeket a legalább 4300 fő befogadására alkalmas konferencia-központban.

30 helyett 8-9 milliárd

145 ezer résztvevőt hozna
A KPMG Tanácsadó Kft. által 2004-ben készített tanulmány szerint egy 5000 fő befogadóképességű kongresszusi központ évente mintegy 180 rendezvénynek adna otthont. Ez éves szinten 145 ezer résztvevőt hozna az országba, akik összesen 272 ezer napot töltenének Budapesten. A 2004. évi árakon számolva mindez megközelítőleg 9,5 milliárd forint éves keresletet generálna, ami évi 3,2 milliárd adóbevételt hozhatna az államnak. A beruházás révén mintegy 3400 új munkahely keletkezne.

A döntést, miszerint a Tüskecsarnok adhat majd helyet a kongresszusi létesítménynek, a kormány április végén hozta meg. Korábban arról volt szó, hogy egy új, 5000 fős létesítmény kialakítására írnak ki pályázatot, amelynek megvalósítási költségét 30 milliárd forintra becsülték, s olyan vegyes vállalatot hoztak volna létre, amelyben az államnak legfeljebb 49 százalékos részesedése lett volna. Ehhez a javaslathoz képest lényegesen költségtakarékosabb megoldás a Tüskecsarnok befejezése, amely amellett, hogy állami forrás bevonását nem igényli a központ kialakításához, nagy értékű, hosszú ideje kihasználatlan állami vagyon befejezését teszi lehetővé – emelte ki Mányai Roland.

Az üzleti modell szerint az ÖTM nyilvános pályázaton kiválasztott magánberuházóval szerződik, amely vállalja, hogy a beruházást a meghatározott műszaki követelményeknek megfelelően saját finanszírozásában befejezi. Ennek ellentételezéseként 25 évre megkapja a Tüskecsarnok hasznosítási jogát.

A pályázati kiírás előkészítése során tisztázni kell, hogy a projekt uniós támogatása milyen konstrukcióban valósítható meg – magyarázta a főosztályvezető, s hozzátette: a Közép-Magyarország régió operatív program keretében erre a célra a program finanszírozási költségének 25 százaléka, mintegy 2-3 milliárd forint vehető igénybe. Emellett részletesen meg kell határozni mind a műszaki paramétereket, mind az üzemeltetővel szemben támasztott valamennyi majdani követelményt. A kérdésekről folyamatos szakmai egyeztetések folynak.

Szeretnek itt konferenciázni

Budapest a kongresszusi piac keresett, elismert és kedvelt helyszíne. A nemzetközi szervezetek által összeállított olyan ranglistákon, amelyek a kisebb rendezvényeket is figyelembe veszik – mint például a Nemzetközi Konferenciák Szövetsége (ICCA), amelynek a figyelendő területébe már a legalább 50 fővel megrendezett események is beleférnek – általában igen előkelő helyen szerepel a magyar főváros (az ICCA 2006-os összeállításában a 6. volt). A csak a nagyobb rendezvények alapján rangsoroló összeállításokban azonban Budapest már csak a középmezőnyben (30., illetve 33. hely) szerepel. Ennek oka egyértelműen a nagy befogadóképességű központ hiánya.

A fővárosban jelenleg a nemzetközi szabványoknak megfelelő legnagyobb helyszín az Accor-lánchoz tartozó Budapest Kongresszusi Központ (új neve: Budapest Congress & World Trade Center), amelynek mintegy 600 fős plenáris ülésekre alkalmas nagyterme van, s a szekciótermekkel együtt összesen 1750 fős a befogadóképessége.

A környező országokban az elmúlt időben igen figyelemreméltó konferencialétesítményeket adtak át. Prága kongresszusi központja 2700 fős plenáris kapacitású, míg az egyéb szekciótermekben további 3700 főnek jut hely. A bécsi Austria Center Viennának 14, összesen 9400 négyzetméter területű konferenciaterme van, amelyből optimális kialakítással 4320 fő plenáris elhelyezését lehet biztosítani.