Lenke
18 °C
28 °C

Megalakult a tulajdonosi program tanácsa

2008.03.05. 10:54
Továbbra is lassan csöpögtetik az információkat a Gyurcsány Ferenc kormányfő által pár hete bejelentett Új Tulajdonosi Programról.

Ma csupán azt tudhattuk meg nagy médiafelhajtás közepette, hogy megalakult az Új Tulajdonosi Program Tanács nevű testület. A grémiumot kormányzati tisztségviselők és érdekképviseleti szervezetek, szakszervezetek vezetői alkotják, elnöke pedig Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, aki több éven át az év elején megszűnt ÁPV Zrt. vezetője volt.

A tanács első ülésén elfogadta a munkatervét, mely szerint április végéig leteszi javaslatát a kormány asztalára minden lényeges részletre kiterjedően, vagyis hogy melyik állami vállalatokat lenne érdemes bevonni a programba, milyen határidőkhöz kell igazodni ahhoz, hogy belátható időn belül legyen valami a kezdeményzésből. Emlékeztetőül az új program lényege: egyes állami vállalatok részvényeit kedvezménnyel, részletre megvásárolhatnák magánszemélyek. A kormányfő múlt héten körvonalazott már bizonyos részleteket, egyebek között azt, hogy a tulajdonszerzéshez részletfizetési lehetőséget kapcsolnának. Szakértők az elhangzottak alapján mindössze néhány nagyobb, nyereséget termelő állami vállalatot tartottak egyáltalán szóba jöhetőnek, így például a Postát és a Szerencsejáték Zrt-t.

A tanács hetente kétszer fog ülésezni, keddenként és csütörtökönként, és még az április végi, maguk elé felállított határidő előtt társadalmi vitára is bocsátják elképzelésüket. Megvitatják azt kamarákkal, lakossági fórumokon, civil szervezetekkel, szakszervezetekkel. Mészáros Tamás elnök szerint ütemesen kell dolgozniuk, hogy ha tartani akarják magukat az április végig határidőhöz.

Elmondása szerint szakértőket is bevonnak a munkába, akik vélhetően díjazásban részesülnek, nem úgy, mint a tanács tagjai, akik nem kapnak díjazást, maximum a felmerülő költségeiket téríthetik meg. Kérdésre válaszolva azonban elismerte, hogy jelenleg nincs költségvetési keretük.