Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Elkerülik a turisták Magyarországot

2003.07.09. 15:21
Május végéig három százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma a KSH legfrissebb adatai szerint. Budapesten ennél is nagyobb mértékű, mintegy öt százalékos volt a visszaesés. A külföldiek továbbra is kerülik az országot: az általuk eltöltött éjszakák száma országszerte és a fővárosban is mintegy nyolc százalékkal csökkent.
A kereskedelmi szálláshelyeken 5,1 millió éjszakát töltöttek el a vendégek az év első öt hónapjában, ami három százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi adatnál - hozta nyilvánosságra szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. Az első öt hónapban a tavaly január-májusinál időszaknál nyolc százalékkal kevesebb, 868 ezer külföldi érkezett az országba, akik 2,8 millió éjszakát töltöttek itt. Ez szintén nyolc százalékos visszaesés.

Csak januárban volt a tavalyinál több vendég

Hasonló arányban csökkent a Budapestre látogató külföldiek mennyisége is. Még mindig külföldi ötből négy fővárosi turista, ám számuk 7,6 százalékkal mérséklődött. A budapesti kereskedelmi szálláshelyeken 666 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el az év első öt hónapjában.

A vendégek száma öt és fél, a vendégéjszakáké pedig öt százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Csak januárban szállt meg több vendég, mint egy évvel korábban, a visszaesés különösen márciusban és májusban volt jelentős. Ez annak köszönhető, hogy a külföldi turizmus visszaesésével párhuzamosan nőtt a belföldi utazók száma. Május végéig 3,1 százalékkal több belföldi vendég érkezett Budapestre, mint tavaly.

A belföldi turizmus országosan is erősödött, ám a belföldi vendégek száma csak két százalékkal, 1,1 millióra nőtt. Nőtt viszont az átlagos utazások időtartama, erre utal, hogy a vendégéjszakák száma három százalékkal emelkedett.

A szállásdíj-bevétel öt százalékkal csökkent

A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevételei a KSH adatai szerint folyóáron öt százalékkal mérséklődtek, így nem érték el a 27 milliárd forintot. A szálláshelyek bevételei a vendéglátó egységekkel és egyéb szolgáltatásokkal folyó áron és kilenc százalékos áremelkedést figyelembe véve egy százalékkal 53,5 milliárd forintra csökkent.

A statisztikai hivatal hétfőn közölte a szállodák első féléves kihasználtsági mutatói is, ezek ugyancsak visszaesésről árulkodnak. Az év első felében a három-ötcsillagos szállodák átlagosan 49 százalékos szobafoglaltsággal működtek, ami alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A bruttó szobaárbevétel hat százalékkal, a vendégéjszakák száma három százalékkal maradt el az előző év első feléhez képest.

Júniusban a májusihoz képest is csökkent a kihasználtság

A legmagasabb kihasználtságot - 55 százalékot - a vidéki, négy-ötcsillagos házak érték el január-júniusban. A fővárosban jellemző volt, hogy a szobakapacitás-kihasználtság májusi javulása után júniusban visszaesés következett be.

Egy kiadható szobára az első félévben átlagosan 6500 forint bruttó szobaárbevétel jutott. Az év eleje óta hónapról hónapra tapasztalható emelkedés júniusban tovább folytatódott, és ez a mutató a hatodik hónapra elérte a 8900 forintot.