Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Turizmus: kiugró magyar bővülés

2006.01.26. 08:56
A régiós átlag felett nőtt a Magyarországra érkező külföldiek száma. Közben világszinten lassul az idegenforgalom növekedése: az idén már csak 4-5 százalékos bővüléssel számol a turisztikai világszervezet.

Miközben Közép- és Kelet-Európában a nemzetközi turistaérkezések száma 3,6 százalékkal emelkedett 2005-ben az előző évhez képest, addig Magyarországra 2005. január és november között 6,8 százalékkal több külföldi érkezett, és a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma is 4,6 százalékkal, 3,2 millióra nőtt.

Idén is folytatódik a növekedés

Kelecsényi Ágnes, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta: ugyan az egész éves statisztika még nem készült el, ám mivel nagyon jól alakult a december, várhatóan 2005 egésze is legalább ilyen mértékű eredményt produkál. A vezető úgy látja, hogy 2006-ban is tartható lesz a tavalyi bővülési ütem, miközben a beutazóforgalomban tovább tart majd az átrendeződés: többek között várhatóan emelkedik az angol, az amerikai, a japán és a kínai turisták száma, és emellett egyre többen jönnek Lengyel- és Oroszországból is.

Az MT Rt. fő stratégiája lesz 2006-ban, hogy erősítse a vidéki célpontok népszerűségét a külföldiek körében, amely a repterek és az autópályák fejlesztése nélkül elképzelhetetlen. A beutazók mellett kiemelt figyelmet szentelnek a magyar vendégek üdülésének is. Számuk ugyanis már a múlt évben is jelentős mértékben emelkedett - mondta a vezető.

Világszinten lassul a növekedés

Világszinten egyébként négy- öt százalék között bővülhet a nemzetközi turizmus 2006-ban - a turisztikai világszervezet (WTO) napokban közzétett előrejelzése szerint. A WTO jelezte azt is: fokozatosan lassul a növekedés, és ez a jövőben is így lesz. Tavaly még 5,5 százalékkal nőtt az idegenforgalom, vagyis minden korábbinál több, 808 millió nemzetközi érkezést regisztrált a szervezet. Ugyanakkor tény: a korábbi évek 8-10 százalékos növekedési üteméhez képest elmarad a tavalyi növekedés. Az 5,5 százalékos javulást viszont annak ellenére sikerült elérni, hogy a terrortámadások, a madárinfluenza és a természeti katasztrófák is csökkentették az utazási kedvet. Ezek a tényezők és az energiaárak változása a 2006-os idegenforgalom alakulását is döntően befolyásolhatja. Igaz, a WTO szerint a például a terrorcselekmények hatása - az eddigi tapasztalatok szerint - csak rövid ideig érezhető, a madárinfluenza pedig egyelőre nem okoz komolyabb problémát.