Ágnes
-1 °C
2 °C

Átlag kétszázezer nyaralásra

2005.12.19. 12:05
Szerény beruházási tervei vannak 2006 első félévére a magyarországi szálláshely-szolgáltató szervezeteknek, a szállodaipar azonban munkaerő-felvételre számít. A külföldiek főleg a gyógyvizekért jönnek, és profitálnak a fapados légijáratokból. A kikapcsolódás mellett döntő magyarok átlag kétszázezer forintot szánnak erre - derül ki az Ecostat jelentéséből.
Az idegenforgalom üzleti bizalmi mutatója, az Ecostat által számított turizmusbarométer idei második féléves értéke 43,9 százalék. A vendéglátóhelyek almutatója 47,1 százalék, a szálláshelyeké 46 százalék, míg az utazásszervező és -közvetítő vállalkozások szerényebb, csak 38,6 százalékos indexet értek el. A szálláshely-szolgáltató szervezetek előrejelzései szerint 2006 első felére a beruházási terveik szerények, főleg azokat a tevékenységüket és infrastruktúrájukat kénytelenek önerőből fejleszteni, amelyek korszerűsítését már nem nélkülözhetik.

A szállodaipari vállalkozások több új munkaerőt terveznek alkalmazni, mint amennyit elbocsátanak, sőt jelentősebb mértékű munkaerő-kölcsönzést is terveznek. Jövőre az első félévben Magyarországot a vendégek főleg gyógyfürdőinkért és gyógyászati céllal, valamint a wellness szolgáltatások igénybevételéért fogják látogatni. Jelentős lesz a kongresszusokra és konferenciákra utazók és a hivatalos, üzleti célú utazást lebonyolító vendégek száma is a szálláshely-szolgáltató vállalatoknál. A külföldi turisták növekvő számának egyik lényeges oka az olcsó légijáratok megjelenése és a hazai kulturális programkínálat bővülése.

A háztartások 39 százaléka tervez a közeljövőben üdülést: 8 százalékuk a következő három hónapban, 31 százalékuk ha nem is ennyire közeli időpontban, de egy éven belül szeretnének üdülni menni. A családok 59 százaléka egy éven belül egyáltalán nem tervez utazást. A lakosság 24 százaléka, az utazást tervezők 61 százaléka kíván Magyarországon nyaralni, miközben a lakosság 18 százaléka, az utazást tervezők 46 százaléka külföldre utazna. A 3 hónapon belül utazást tervezők tizenötezer és egymillió forint közötti összeget szánnak nyaralásra személyenként, az átlag mintegy kétszázezer forint.