Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Egyablakos ügyintézés kisebb befektetőknek is

2005.12.28. 10:01
Januártól nemcsak a legnagyob beruházók élvezhetik a gyorsabb és kényelmesebb ügyintézést biztosító egyablakos befektetéskezelő rendszer előnyeit. A limit ötvenmillióról most tízmillió euróra változik, de nemsokára tovább csökkenhet.
A jövő év elejétől szélesedhet azoknak a befektetőknek a köre, akiket az egyablakos befektetéskezelő rendszerrel szolgálnak ki - mondta Kóka János. A gazdasági és közlekedési miniszter hangsúlyozta: ez a fajta ügyfélkezelési módszer ma még jobbára csak a legnagyobb befektetők számára kínált szolgáltatás.

Kóka nem elégedett

Az a cél, hogy a kisebb értékű invesztíciók végrehajtói is megkapják ezt a bánásmódot. Azzal, hogy az eddigi ötvenmillió euróról tízmillióra csökkentették az egyedi kormánydöntéssel kínált feldolgozóipari beruházásokhoz nyújtott állami támogatást (a regionális szolgáltató központoknál az alsó limit már eddig is annyi volt), már tízmillió eurós befektetéseknél is jár az egyablakos kiszolgálás. Ezt a minimumot kívánják fokozatosan és folyamatosan csökkenteni a jövőben.

Mindazonáltal Kóka nem elégedett, hiszen mint mondta: el kell addig jutni, hogy a legkisebb vállalkozók is egyablakos kiszolgálást kapjanak. Tarthatatlan ugyanis, hogy egy - akár külföldi, akár hazai - befektetőnek temérdek helyen kelljen intéznie ügyeit, országos, regionális, szubregionális szinten beszerezni az engedélyeket és egyéb szükséges dokumentumokat.

Az állami támogatásokkal kapcsolatos ügyeket a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fogja össze, amely VIP-ügyintézést biztosít a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű beruházásokhoz. Ez a fajta bánásmód tulajdonképpen komplex egyablakos rendszer, benne az információs, a támogatási és a kijárásos elemekkel.

Egyelőre csak a kiemelt projektek (a tízmillió euró felettiek) részesülhetnek ebben a speciális szolgáltatásban. Esetükben az egyablakos bánásmód azt jelenti, hogy a közvetlen állami támogatáson túl kapható (a pénzügyi tárca kompetenciájába tartozó) fejlesztési adókedvezménnyel és (a foglalkoztatásügyi tárca által kezelt) képzési támogatással kapcsolatos tárgyalásokat és adminisztratív feladatokat is a GKM koordinálja.

Ami a nem kiemelt beruházókat illeti, hatékonyabb tájékoztatásukat és az ügyeik gyorsabb intézését szolgáló egyablakos rendszert a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) működteti. Az ITDH 2004-től többek között a magyarországi befektetési környezetre és az elérhető pályázati lehetőségekre vonatkozó információs tevékenységet is ellátja, teljes körű szolgáltatást biztosít a befektetők számára, kezdve a lehetséges telephelyek felkutatásától az engedélyeztetési eljárásokban nyújtott segítségig.

Az egyablakos rendszer valójában több kis ablakból áll össze - sommázta Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatója. Jelenleg az információs egy ablak már rendben működik, a támogatási egy ablak biztosítása minden egyes beruházó cég számára azonban még a jövő zenéje. Ez komplex ügy, hiszen akár 21 különféle engedélyre is szüksége van egy beruházó vállalkozásnak - tette hozzá. Rétfalvi úgy véli, hogy 2006 egyik kedvező fejleménye lehet majd az igazi egyablakos befektetéskezelő rendszer.