Eleonóra
-1 °C
2 °C

Új adótípus jöhet 2006-ban

2004.11.25. 08:35
Draskovics Tibor az Országgyűlés Európai Ügyekért Felelős Bizottsága előtt ismertette az evával kapcsolatos tudnivalókat. A pénzügyminszter megerősítette azt a korábbi állítását, miszerint az eva nem rövidíti meg Magyarország uniós áfabefizetését.
Az áfa-irányelv értelmében az áfa-rendszerben tett egyszerűsítéseket egyeztetni kell az EU illetékes szerveivel, így az eva egyeztetés is megkezdődött. A jelentést követően az Európai Bizottság kérdéseket tett fel, melyekre a részletes választ ősz elején küldte meg a Pénzügyminisztérium a 2003-as bevallási adatok alapján.

Új adó

További hivatalos lépés nem történt, ám sajtóinformációk szólnak arról, hogy egyes bizottsági tagok kifogásolják az adónemet. A magyar álláspont szerint az evának nincs versenytorzító hatása, összhangban áll az áfa irányelvvel és nem csökkenti Magyarország uniós befizetéseit, sőt az adóbevételek dinamikusan növekednek ezen a téren.

Az eva sikere alapján 2006-tól a 2004-es bevallási adatok elemzéseit felhasználva új adótípus bevezetését tartja elképzelhetőnek a pénzügyminiszter, ez a magasabb költséghányaddal működő társaságok számára jelentene egyszerűsített adminisztrációt.

A költségvetés számára ugyanakkor várhatóan nagyobb teljesítést okozna az evánál már megismert "fehérítő-hatás" kapcsán. Az eva kérdése várhatóan a jövő év elején kerül az áfabizottság napirendjére. Amennyiben ez szükséges, további konzultációkat folytat a minisztérium az EU-val.