Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Még nagyobb lesz a drágulás

2008.05.26. 16:02
Az inflációra vonatkozó prognózisait számottevően, míg a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit minimálisan emelte az MNB stábja a ma kiadott inflációs jelentésben. Kisebbfajta meglepetés, hogy a költségvetési hiánypályát - kisebb megkötésekkel - megvalósíthatónak gondolja a jegybank.

A jegybank szakértői gárdája azt várja, a februárban már 5,9-re emelt inflációs prognózis nem tartható és 6,3 százalékos lehet idén az átlagos fogyasztói árindex. 2009-re vonatkozóan pedig még nagyobbat emeltek az előrejelzésen: 3,6 helyett 4,2 százalékos éves átlagos inflációra számítanak az MNB-ben.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy szétnyílt a jegybank illetve a Pénzügyminisztérium által várt inflációs pálya, utóbbi intézmény ugyanis az MNB eddigi számaival kalkulál. A jegybank egyébként most először tette közzé a 2010-re vonatkozó inflációs várakozását: az árstabilitásnak tekintett kerek 3 százalékos fogyasztói árindexet várnak.

A jegybanki elemzésből kiderül az is, hogy bár továbbra is gyenge marad a gazdasági dinamika, a növekedési ütemet is felfele módosították. Idén 2 helyett 2,2 százalékkal bővülhet a GDP, jövőre pedig 3 helyett 3,2 százalékos gazdasági növekedés lehet Magyarországon. Ennél kicsivel optimistább a PM, 0,2-0,2 százalékponttal nagyobb expanzióra számítanak a pénzügyi tárcánál.

Eleddig szinte minden elemző, gazdaságkutató kétségét fejezte ki a 2009-es és 2010-es költségvetési hiánycél teljesülését illetően, most azonban az MNB stábja - kis megkötésekkel és esetleges felfele mutató kockázatok megemlítése mellett - a deficittervek betartását valószínűsíti. Úgy látják, az idei 4 százalékos GDP-arányos hiánycél simán meglesz, amennyiben nem költi el a kormány a többletbevételeket, úgy 3,6 százalékos lehet a deficit. (Erről nemrégen mi is már szóltunk.) Jövőre pedig tarthatónak ítélik a 3,2-es és a 2010-re vonatkozó 2,7-es tervet, amennyiben a szigorú fiskális politikából nem enged a kormány, sőt, a tartalékok egy részének befagyasztása is szükségeltetik a hiánycélok eléréséhez - mutatnak rá a jegybanki szakértők. Amennyiben meglódulnak a kiadások, az a deficitcél elvétését eredményezi, figyelmeztet az MNB stábja.