Auguszta
-4 °C
2 °C

Kivonul a Universal Pictures Magyarországról

2005.12.14. 07:44
Kapcsolódó cikkek (1)
Januártól a teljes közép-európai régióból kivonul az egyik nagy dvd-forgalmazó, a Universal Pictures. Egyre több forgalmazó érzi a kalóztermékek és filmletöltések káros hatásait.
Kivonul a Magyarországról az egyik nagy dvd-forgalmazó, a Universal Pictures - tudta meg a Világgazdaság. A kalózkiadású és dömpingáron árult dvd-k, valamint az illegális filmletöltések egyre több forgalmazó életét keserítik meg.

A cég, a tulajdonos Universal Pictures International (UPI) nemrégiben meghozott döntése alapján 2006. januártól szünteti meg magyarországi működését, valamint kivonul a teljes közép-európai régióból, Szlovákiából, Cseh- és Lengyelországból is. Az UPI a világ egyik legnagyobb médiabirodalmának, az NBC Universalnak a filmforgalmazó részlege. Ferke Bálint, a Universal Pictures Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a cég a jövőben visszatér eredeti üzleti modelljéhez, amelynek keretében kiadványait külső licencpartner segítségével juttatja majd el a hazai fogyasztókhoz.

Hangsúlyozta: az illegálisan letöltött filmek kalózkereskedelme és a hipermarketekben dömpingáron árult filmek jelentős részesedést szakítanak ki a piacon, amely megnehezíti a további növekedést, annak ellenére, hogy a régió piaca elég jelentős, összesen 60 milliós. A Universal Pictures Kft. 2003-ban kezdte meg működését Magyarországon. A társaság tavalyi forgalma valamivel kisebb volt, mint egymilliárd forint. A cég eredményességéről az ügyvezető igazgató csak annyit közölt: nyereséges volt a társaság.

A dvd-forgalmazói piac legnagyobb szereplői is érzik a kalóztermékek és az illegális filmletöltés káros hatásait. A topcégek emiatt arra kényszerülnek, hogy maguk is egyre nagyobb számú akciós termékekkel álljanak elő. A Warner Home Video mellett az InterCom is az átlagos áraiknál jóval olcsóbban forgalmazzák egyes filmjeiket ma már a nagy hipermarketekben, máskülönben nehezen tudják felvenni a versenyt. A filmpiacon kialakult helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb hazai moziláncot működtető InterCom Rt. fontolgatja multiplexeinek az értékesítését.