Urbán László: Nem volt realitása, hogy jegybankelnök legyek

2007.01.11. 22:48
Az MNB egyik igazgatói székét cseréli Urbán László az OTP - Spéder Zoltán váratlan távozásával megürült - vezérigazgató-helyettesi tisztségére. A Fidesz egyik alapítója, 1994-ben képviselője, 1998-ban pénzügyminiszter-jelöltje több mint tízéves banki karrierrel a háta mögött nem érezte reálisnak, hogy - bár a politikával szakított - esélye legyen a jegybankelnöki tisztségre. A közgazdász az ATV Friderikusz most című műsorának nyilatkozott, és kiderült: gazdaságpolitikai elképzelései ma már közelebb állnak a kormánypártokéihoz, mint a Fideszéihez.

Eddig az MNB egyik igazgatója volt, a Portfolio.hu szakmai szavazásán a középmezőnyben szerepelt a potenciális jelöltek között, mégsem érezte reálisnak, hogy a megürülő jegybankelnöki posztra felkérjék - mondta ATV televízióban Friderikusz Sándor műsorában Urbán László, az OTP új vezérigazgató-helyettese.

A nemzetközileg ismert, évekig a Citigroup New York-i központjában dolgozó közgazdász úgy látja: annak ellenére, hogy korrekt szakmai, esetenként személyes viszonya van több kormánypárti politikussal, politikával pedig 12 éve nem foglalkozott, az, hogy egykor a Fidesz törzsgárdájához tartozott, a mai Magyarországon nem teszi lehetővé, hogy komolyan felmerüljön a neve a tisztségre.

Szakított a politikával

A politikával való 12 évvel ezelőtti szakításban egy kis kitérő akadt: 1998-ban, a Fidesz választási győzelme után hivatalosan is bejelentették mint pénzügyminiszter-jelöltet, utóbb mégsem övé lett a poszt. Az ATV-n erről azt mondta: szakmai kérdésekben sikerült megállapodnia Orbán Viktorral, sőt megítélése szerint a Fidesz vezette kormány az első években tartotta is magát a költségvetési hiány leszorítását prioritásként kezelő, Urbán által javasolt irányhoz.

A bankár-közgazdász szerint annak, hogy mégsem övé lett a poszt, az volt az oka, hogy nem tudta elérni, hogy közgazdasági szakmai kérdésekben ne alárendeltje, hanem partnere legyen a miniszterelnöknek. Orbán Viktor azt mondta, a koalíciós kormány nem működne, ha abban privilegizált miniszterek is ülnének.

A Fidesz változott, Urbán nem

Ugyanakkor kiderült az is: Urbán ma már közelebb áll a mai kormánypártok, mint a Fidesz gazdaságpolitikai elképzeléseihez. Igennel felelt a kérdésre, hogy szerinte eretneknek tartják-e egykori pártjában azokat az 1992-ből, a Fidesz gazdasági programjából származó, részben általa jegyzet mondatokat, miszerint "az állam ne gondolkozzon polgárai helyett, mert ahhoz úgysem ért, ne akarjon gondoskodni, csak azokról, aki tényleg nem tudnak magukon segíteni". Úgy vélte, ha ma már nem is ilyen sarkosan fogalmaz, hű maradt a fenti mondat filozófiai alapjaihoz, és egy olyan párt, amely nem képes ezt megjeleníteni, számára nem vállalható. Elmondta: egyetért az Alkotmánybíróság által már megtorpedózott, Magyar Bálint nevével fémjelzett, a felsőoktatásban nagyobb elszámoltathatóságot, kisebb állami függést célzó reformmal.

Visszautasította viszont, hogy elhíresült, a "kormányprogram nem kampányprogram" kijelentését az őszödi Gyurcsány-beszéd meghatározta politikai kontextusban használják, előfutárának tekintsék. Hangsúlyozta: 1998-ban ő ezt a Matolcsy György által összeállított kampány- és gazdasági programra értette, úgy, hogy nem 180 fokos fordulattal, de hangsúlyváltásokkal tudja vállalni a pénzügyminiszterséget, amiről a szakmai konszenzus meg is született.  • Hírek
  • Hírek