Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Közelebb kerül Szombathely Grazhoz

2008.06.01. 09:15
Közel 21 millió euróért megépült, és augusztustól járható lesz az osztrák-magyar határ melllett az a 8,3 kilométeres útszakasz, amely a Dürnbach-Schachendorf szakasz elkerülésével Szombathelytől gyorsabb elérhetőséget biztosít az A2-es autópályához, írja a Vas Népe.

Az osztrákok még 2005-ben kezdték az út építését, az augusztusra befejeződő munkálatok során 8,3 kilométer hosszúságú útszakaszt építettek Oberwart (Felsőőr) irányába, amelynek átadása után Szombathely és az A2 autópálya között végig, átkelési szakasz érintése nélkül lehet autózni. Az épülő kétszer egy sávos elkerülő út költsége 20,8 millió eurót kóstál. Ez forintra átszámolva nagyjából 630 millió kilométerenkénti költséget jelent.

Jelenleg még dolgoznak a munkások, vagy inkább a nagyteljesítményű gépek az új úton. Kiszolgáló szervizutakat alakítanak ki, az érintett vízfolyások fölött összesen 10 új hidat emelnek. Ezen túlmenően az új út árvízvédelmi töltés szerepét is betölti majd. Jelenleg a főpálya aszfaltozása a végéhez közeledik, két hét múlva készen is lesz, olvasható a megyei lapban.

Az elkövetkező egy hónap feladata még a vadvédő kerítések, közúti jelzőtáblák, burkolati jelek elhelyezése, felfestése. Az új autóút teljes kiépítése július végére várható, a forgalomba helyezésére azonban augusztusig még várnunk kell. Ha átadják, akkor hivatalosan autóútként jelölik. Ez nem jelent majd fizetős pályát, ellenben a lassú járműveket kitiltják az új útszakaszról.