Gerzson
-3 °C
2 °C

Nyaraljon százezer forintnál olcsóbban!

2004.06.24. 15:55
Az iskola bezárt, a munkahelyen meleg van, lassan az igazi nyár is megérkezik. Összegyűjtöttük a különféle nyaralási lehetőségeket, a legolcsóbb utaktól a luxusnyaraláson át a last minute utakig, végül elmondjuk, mire kell figyelnie az olvasónak, ha külföldre indul. Cikksorozatunk első részében a hazai, és százezer forint alatti külföldi utakkal foglalkozunk. Tervezzen velünk!
Ha jobban belegondolunk, a nyár önmagában nem is olyan szórakoztató. A lakás befülled, nehezen megy a munka, az elől hagyott tej meg besavanyodik. Valójában az egészben az a legjobb, amikor elutazunk nyaralni. Összeállítottuk hát a legjobb utazásokat, tessenek válogatni!

Mire vágyik a magyar?

Megkérdeztük az irodákat a hazai utazási szokásokról. Mint elmondták, a repülős utak közül elsősorban a török, a spanyol, a bulgár és a görög tengerpart a népszerű. Kedvező árfekvése miatt sokan választják Egyiptomot, az egyéni utazók pedig elsősorban Olaszországot és Horvátországot keresik. Magyarországon még mindig a Balaton a favorit, de aki igazán trendi akar lenni, az valamelyik hazai wellness központ iszapkádját célozza be magának az idei nyárra. Egy átlagos magyar utas százötvenezer forintot szán utazásra külföldi nyaralás esetén, ötvenezret ha itthon marad.

A bemutatott ajánlatok általában egy hetes nyaralásokat tartalmaznak, a szervezett utazások esetében bekalkuláltuk a repülőjegyek árát illetve a reptéri illetéket is, a végösszegek főszezonra, tehát július közepi-végi időpontokra vonatkoznak.

Belföldi utak

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a hazai utazások csak tábortüzes szalonnázgatás közben elhangzó Zorán-dalokról, esetleg a nyugati tervezőirodák egyöntetű csodálatát kiváltó tüzelőfából összetákolt, szerényen viskóknak nevezett absztrakt műalkotásokról szóltak. Manapság már a olcsóbb, de tisztes szállásoktól a minden igényt kielégítő luxushotelekig minden megtalálható a kínálatban.

Aki csak keveset szán a nyaralásra, annak jó választás lehet Szilvásvárad. Egy kisvasúthoz közeli barátságos panzió 25 ezer forintba kerül reggelivel, vacsorával, hat napra. Ha valaki inkább a Balatonra vágyna, szezontól függően 30-35 ezer forintért találhat magának szállást Siófokon, félpanziós ellátással, fürdős szobákban. Tihanyban, egy háromcsillagos, közvetlenül a vízparton található szállodában félpanzióval hat nap 45 ezer forintba kerül.

Magyar Luxus

Aki inkább luxuskörülmények között nyaralna a Balatonon, az a legnagyobb magyarországi utaztató, a Car-Tour szerint találhat megoldást, még százezer forint alatt. Siófokon 96 ezer forintért főszezonban kilenc napot tölthetünk egy olyan négy csillagos hotelben, mely valóban minden igényt kielégít, az árban az uszoda, szauna, gőzfürdő és még egy sor kínzóberendezés benne foglaltatik.

Ha valaki egy kicsit távolabb húzódna a Balatontól, vagy kevés neki a luxus, az Tapolcán találhat magának igazi wellnessközpontot, ahol még arra is lehetőség van, hogy a hotel alatt elterülő gyógybarlangban tisztítsuk meg a szmogtól elkorcsosult légutakat, 123 ezer forintért egy héten át.

Külföld - egyénileg

Aki inkább külföldre utazna, de mégsem tud sok pénzt szánni a nyaralásra (vagy Pataki Ágnes után szabadon: nincsen rá igénye), az mindenképpen akkor jár a legjobban, ha bepakol az autójába pár embert, és lehúz egy közeli tengerpartra. Dalmáciában már húszezer forintért találhatunk apartmant hét éjszakára, maga az utazás pedig igazán nem drága: oda-vissza alig hatezer forintból kijön a benzin fejenként, persze csak ha legalább négyen ülnek az autóban (ami mondjuk nem húszliteres fogyasztású Hummer).

Görögország állandó sláger, egy hét apartmanban ellátás nélkül valamivel több, mint 14 ezer forintba kerül a Neckermannál. Aki viszont autentikus toszkánai hangulatra vágyik, az a Tensi kínálatában találhat megfelelő szállást magának fejenként harmincezer forintért, ennyiért már egy önálló medencés kis villát kap az utas, hagyományhű környezetben.

Pukkadásig

Még mindig az egyéni utaknál tartunk. Az Ibusz 42 ezer forintért kínál Bibionéra, az olasz tengerpartra nyaralást, a szállást egy jól felszerelt apartmanban biztosítják, medence a tetőn. Egyre többen érdeklődnek Bulgária után, különösen mióta a szocreál üdülőtáborokat felváltották a nyugati befektetők pénzéből épült szállodák. Az Ibusznál főszezonban hatvanezer forintba kerül egy hét a háromcsillagos, tengerközeli, medencés, három csillagos hotelben, félpanzióval, ráadásul az országban egy ezresért akkorát lehet ebédelni (italfogyasztással együtt), amennyi belénk fér. Végre egy hely, ahol következmények nélkül hívhatunk meg minden ismeretlent egy-egy italra.

Stájerországban négycsillagos hotelben két szülőnek és egy gyermeknek kínál apartmant a Vista utazási iroda. Három éjszaka 58 ezer forintba kerül a családnak, az árban a reggeli, gőzfürdő, szauna és pezsgőfürdő is benne van.

Ha viszik az embert

Aki valamivel többet szán a nyaralásra, az Máltára repülhet el a Tensivel 69 ezer forintért, elhelyezés légkondicionált, tévével felszerelt apartmanházakban, de van a közelben medence és pezsgőfürdő is. Százezer forint alatt az arab világba is ellátogathat a bevállalós magyar turista. A Kartago Toursszal Jordániában egy három csillagos szálloda repülővel, reggelivel, légkondival, al-dzsazírás tévével 57 ezer forintba kerül. Tunéziában pedig egy négycsillagos, félpanziós tengerparti szállodában 76 ezer forintból jön ki egy hét napozás.