Géza
-12 °C
-4 °C

Újabb változtatások a monetáris tanácsban?

2004.11.11. 08:55
Három új javaslatot fogadott el tegnap az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága. A változások alapján csak három év elteltével lehetne a monetáris tagokat újraválasztani, szavazategyenlőség esetén már nem a jegybankelnök szava lenne a döntő, a tagok létszáma pedig meghaladhatná a jelenlegi korlátot.
Három új, érdemi jelentőségű jegybanktörvény-módosítást támogatott tegnap az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága. A Magyar Nemzeti Bank jelenlévő jogászszakértője és az ellenzéki bizottsági tagok nehezményezték, hogy nem tudtak alaposan felkészülni az indítványokból, mivel azok napirendre vételéről néhány órával az ülés megkezdése előtt határoztak. A tervek szerint az Országgyűlés a jövő héten folytatná a részletes vitát ebben az ügyben.

Új szabályok

Három éven belül nem jelölhetők újra a lejáró mandátumú monetáris tanácsi tagok - javasolta egy indítványában Kovács Tibor, a testület szocialista tagja. Az indoklás szerint ezzel az uniós gyakorlathoz közeledne a magyar jogalkalmazás. Jelenleg egy korábbi tag korlátozás nélkül lehet ismét a monetáris tanács tagja nálunk - ugyanakkor az Európai Központi Banknál nem lehetséges ilyen.

Egy következő indítvány a szavazategyenlőség esetén alkalmazandó szabályokat pontosítaná. A most érvényben lévő rendelet úgy szól, hogy ilyen esetekben a jegybankelnök szava dönt, ha pedig ő akadályoztatva van, az őt helyettesítő testületi elnökhelyettes veszi át ezt a szerepet. Az MNB jogi szakértője szerint a beadvány létrehozna egy most még nem létező elnökhelyettesi posztot, amelynek betöltője az alelnök feladatát venné át.

Elfogadták

Amíg jelenleg az alelnököt a jegybank vezetőjének javaslatára nevezik ki, addig az elnökhelyettes a monetáris tanács többségi véleménye alapján kerülne a posztra. Ez magában hordozza azt a lehetőséget, hogy az erőviszonyok megváltoztatásával nagyobb súllyal essen latba a mindenkori kormány által preferált vélemény.

A harmadik, jelentős változtatás értelmében átmenetileg a két, nem monetáris politikáért felelős alelnök, mandátumuk lejártáig helyén marad a monetáris tanácsban, addig a testület létszáma két fővel meghaladhatja a most érvényben lévő hét-kilenc fős korlátot. Ezután viszont visszaállna a tanács létszáma a jelenlegi szintre. A költségvetési és pénzügyi bizottság a kormánypárti tagok és a kormány javaslatára - az ellenszavazatok ellenére - mindhárom javaslatra rábólintott.