Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Most tankolj, ha jót akarsz!

2008.04.14. 08:12
Az elmúlt héten tovább nőtt az üzemanyagok világpiaci ára, így szerdán ismét drágulás várható a benzinkutakon. A gázolaj literje 3-5 forinttal kerülhet többe a mostaninál.

Az olajárak ismét jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt hét során, ami azonban a gázolaj piacon éreztette csak a hatását. A piaci folyamatok alapján a jövő héten várhatóan ismét emelkedik a gázolaj ára a hazai kutaknál.

A benzin irányadó jegyzésára 2 százalékkal emelkedett az elmúlt hét során. A dollár gyengülése, illetve a forint erősödése azonban ezt a negatív hatást érdemi módon tompította, így a forintban stagnálás mutatkozott. A gázolaj esetében azonban a növekedés igen jelentős, csaknem 9 százalékos volt, ami forintban kifejezve is 4 százalékos drágulást jelent.

A fentiek hatására megítélésünk szerint a hazai kutaknál csak a gázolaj esetében lesz megfigyelhető változás a szokásos szerdai árváltoztatás során, melynek mértéke 3-5 forintos lehet. A benzin és a gázolaj árak közötti különbség mindenesetre biztosan növekedni fog, és a Portfolio.hu nem tartja kizártnak, hogy eléri az eddig még soha nem látott 20 forintot.

A gázolaj literenkénti ára már most is 300 forint fölött van még a legolcsóbb kutakon is. Az újabb áremelések hatására várhatóan 305 forintnál sehol nem tankolhatnak olcsóbban a dízelesek, akik a legdrágább kutakon akár 325 forintot is fizethetnek egy liter üzemanyagért. A benzin ára jelenleg a 283 és a 305 forintos sávban változik.