Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

A visegrádiak az EU-munkaerőpiac megnyitását követelik

2006.01.27. 17:38
Az egységes európai munkaerőpiac megteremtését, az átmeneti korlátozások feloldását, monitoring rendszer kialakítását kezdeményezik az Európai Uniónál a visegrádi országok és Szlovénia - jelentette be az öt ország munkaügyi minisztere pénteken Budapesten, a zárónyilatkozat utáni tájékoztatón.

Az Európai Bizottság február 8-án teszi közzé állásfoglalását a szabad munkavállalás illetve az átmeneti korlátozás kérdéséről, ennek tartalmát kívánták befolyásolni a pénteken elfogadott zárónyilatkozattal a budapesti tanácskozás résztvevői - mondta Csizmár Gábor magyar munkaügyi miniszter.

A hazai szaktárca vezetője szerint április 30-ig kell eldönteniük az átmeneti korlátozásokat fenntartó országoknak, Ausztriának, Németországnak és Franciaországnak, hogy a következő három évben is korlátozni kívánják-e a munkaerő szabad áramlását. A három év után már csak nagyon nyomós okkal lehet további két évvel meghosszabbítani a korlátozást.

Paradigmaváltás javasolnak

"Paradigmaváltást javaslunk: a munkapiacra való belépés munkavállalási engedélyekkel történő korlátozása helyett tegyük lehetővé a munkavállalók szabad áramlását. Ugyanakkor kövessük közelről és ellenőrizzük mozgásukat, és tegyük jóval kevésbé vonzóvá az illegális munkavállalást" - hangoztatja az öt munkaügyi miniszter által aláírt nyilatkozat.

Csizmár Gábor a közös állásfoglaláshoz hozzáfűzte: "Nincs szakmai alapja, amelynek alapján igazolni lehetne a korlátozások fenntartását, ugyanakkor tudomásul vesszük, hogy vannak tagállamok, amelyek óvatosak a kérdésben, és üdvözöljük a nyitás irányába tett nyilatkozatokat, amilyeneket az utóbbi időben például Franciaország, Spanyolország és Portugália hozott nyilvánosságra - tette hozzá."

A miniszter elmondta azt is: a magyarországi foglalkoztatottak közel 3 százaléka külföldi, ez minden bizonnyal több, mint amennyi magyar munkát vállal a régi EU-országokban, noha nincs pontos statisztika ezekről a munkavállalókról. "Elvi álláspontunk, hogy a magyar munkavállalókat hasonló jogok illetik meg, mint a régi EU-tagállamok munkavállalóit, s akkor nekünk nem kell a másodosztályon utaznunk, miközben a többiek az első osztályon ülnek" - fogalmazott Csizmár Gábor.