Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kell adózni a hitelkártyás jóváírások után

2006.09.27. 08:09
Nem terheli személyi jövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettség a hitelkártyák használatával szerzett jövedelmet - derül ki a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett, adózói kérdésekre adott válaszokból.

Ha a hitelintézet az üzleti partnere nevével ellátott hitelkártya használatának ösztönzésére olyan akciót szervez magánszemélyek részére, amelynek lényege, hogy jóváírja a vásárlás értékének 1 százalékát, ha vásárlása ellenértékét a vásárlókártyával egyenlíti ki, e jóváírás adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

Az szja törvény szerint a kifizető által üzletpolitikai (reklám) célból, bárkinek azonos feltételekkel és módon, nyilvános körülmények között adott kedvezmény, árengedmény, visszatérítés, termék, szolgáltatás adómentes természetbeni juttatás.

A vásárlókártya használatát ösztönző akciónak a szakmai állásfoglalás szerint vitathatatlanul üzletpolitikai célja van: az akció során azon ügyfelek részesülhetnek vagyoni előnyben, akik vásárlókártyával rendelkeznek és a kártyával vásárolnak, ugyanakkor kártyát bárki igényelhet.

A bank az akció során a vásárlókártyával történő vásárlást jutalmazza oly módon, hogy a vásárlás értékének 1 százalékát jóváírja a magánszemély részére. Az általa juttatott vagyoni érték a hitelnyújtáshoz kapcsolódó előnynek tekinthető, ami megfelel az szja törvényben megfogalmazott adómentességi feltételeknek.