Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Nem kell adózni a hitelkártyás jóváírások után

2006.09.27. 08:09
Nem terheli személyi jövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettség a hitelkártyák használatával szerzett jövedelmet - derül ki a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett, adózói kérdésekre adott válaszokból.

Ha a hitelintézet az üzleti partnere nevével ellátott hitelkártya használatának ösztönzésére olyan akciót szervez magánszemélyek részére, amelynek lényege, hogy jóváírja a vásárlás értékének 1 százalékát, ha vásárlása ellenértékét a vásárlókártyával egyenlíti ki, e jóváírás adómentes természetbeni juttatásnak minősül.

Az szja törvény szerint a kifizető által üzletpolitikai (reklám) célból, bárkinek azonos feltételekkel és módon, nyilvános körülmények között adott kedvezmény, árengedmény, visszatérítés, termék, szolgáltatás adómentes természetbeni juttatás.

A vásárlókártya használatát ösztönző akciónak a szakmai állásfoglalás szerint vitathatatlanul üzletpolitikai célja van: az akció során azon ügyfelek részesülhetnek vagyoni előnyben, akik vásárlókártyával rendelkeznek és a kártyával vásárolnak, ugyanakkor kártyát bárki igényelhet.

A bank az akció során a vásárlókártyával történő vásárlást jutalmazza oly módon, hogy a vásárlás értékének 1 százalékát jóváírja a magánszemély részére. Az általa juttatott vagyoni érték a hitelnyújtáshoz kapcsolódó előnynek tekinthető, ami megfelel az szja törvényben megfogalmazott adómentességi feltételeknek.