Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elhalt a közpénzügyi csomag is

2008.04.22. 16:12
Az elmúlt fél évben egy tapodtat sem jutottak előre a kormányzó és az ellenzéki pártok a közpénzügyi csomag ügyében, és ma, a Világgazdaság konferenciáján világosan kivehető volt az elmondottakból, hogy az egész kezdeményezés lényegében elhalt. Bár ezt így nem mondták ki nyíltan, de a hallgatóság azt érzékelhette, ugyanazokat a mondatokat ismételgetik már hat hónapja a pártok képviselői és a pénzügyminiszter, a vitás pontok száma nemhogy nem csökkent, hanem inkább megszaporodott.

Az egy helyben járást legjobban talán Veres János pénzügyminiszter szavai illusztrálják. Veres előadását azzal kezdte: "van egy jó hírem, éspedig hogy eddig tizenhat darab ötpárti egyeztetést tartottunk, és nem sikerült megállapodnunk, nem született ötpárti konszenzus, de hamarosan lesz egy 17. tárgyalási forduló is".

Papagáj

Veres ugyanazokat a mondatokat ismételgette, mint tavaly novemberben, amikor – bár addig sem nagyon haladtak – komoly megtorpanás következett be az egyeztetéseken. A pénzügyminiszter szerint senki nem zárta ki a megállapodás esélyét és személy szerint reméli, hogy a következő hetekben sikerül megállapodni, így a parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatják a törvénycsomagot. Lapunknak több szakember is megerősítette, gyakorlatilag meghalt az egész ügy.

Varga Mihály, a Fidesz fő gazdaságpolitikusa, volt pénzügyminiszter is sorolta, milyen pontokon van más elképzelésük a kormányzati javaslathoz képest. Szerintük például nem lenne szükség költségvetési hivatalra, hanem az Állami Számvevőszéken belül kellene megoldani ennek az intézményi hátterét; nem jó a reáladósság-szabály, helyette kiadási plafonok kellenek; az önkormányzatoknál külön kellene választani a működési és felhalmozási kiadásokat és csak előbbiekre vonatkozóan kellene előírni valamilyen megkötést. Egy szó, mint száz, bátran kijelenthető, ne is ámítsuk magunkat azzal, hogy valamiféle széles konszenzus lesz ebben a kérdésben, márpedig ennek hiányában a 2/3-os törvénymódosításokat nem lehet keresztülvinni és az egész az értelmét veszíti.

Purgatórium

Jól mutatja talán a zsákutcát a jelenlegi és a volt fő pénzügyér közötti pengeváltás a költségvetési hivatal kérdése körül. Először Veres jelentette ki, hogy ennek az intézménynek a létrehozása, illetve olyanmód való megalkotása, ahogyan az jelenleg a parlament előtt levő törvényjavaslatban szerepel, mindez nem sarokköve a kérdésnek, ne ezen múljon a megállapodás. Értsd: nyitott arra, hogy valamilyen köztes megállapodást találjanak.

Bukott a konvergenciaprogram

Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója szerint álvita zajlik arról, hogy a költségvetésnek milyen a technikai mozgástere, mivel megítélése szerint a jelenlegi helyzetben az adócsökkentésre az esély a "nullával" egyenlő. Hamecz István kiemelte: véleménye szerint annak is csökkent a valószínűsége, hogy Magyarország azon a pályán tud haladni, amelyet a Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogramban rögzített a kormány. Úgy vélte ahhoz, hogy a 2009-es, illetve a 2010-es államháztartási hiánycélokat teljesíteni lehessen - a mostani helyzetből kiindulva - 2009-re vonatkozóan további 0,6 százalékpontos, 2010 esetében pedig újabb 0,8 százalékpontos lefaragást kellene elérni. Hamecz István, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzések osztályát vezette, kiemelte, a magyar gazdaság jelenlegi problémája a foglalkoztatás alacsony szintjéből fakad. Úgy vélte, a munkaerőpiacon, különösen annak kínálati oldalán olyan jelentős gondok vannak, amelyek gátat szabnak egy újbóli nagyobb növekedési ráta elérésének is. Magyarország mostani helyzetében a munkakínálati problémák miatt valószínűleg csupán 1,5-2,0 százalékos GDP-növekedést lehet elérni magas infláció mellett - mondta. (MTI)

Varga Mihály előadásában leszögezte, hogy ilyen hivatalra egyáltalán nincs szükség, az Állami Számvevőszék rendesen el tudná látni a hivatal feladatát, sőt, akár egy pár fős tanács is működőképes megoldás lehet. Erre reagálva Veres határozottan érzékeltette, hogy az Állami Számvevőszéken belül nem lenne szerencsés ezt az új feladatot elvégezni és hogy nem úszható meg komoly szakértőgárda nélkül a számítások elkészítése. Voltaképpen tehát a hivatal mellett érvelt a jelenlegi pénzügyminiszter.

Még egy említésre érdemes momentum történt Veres és Varga szópárbajában. Utóbbi kijelentette, hogy nem lehet megúszni a kormányzati kiadások csökkentését, "nekünk is át kell mennünk a purgatóriumon, ahogyan azt a finnek, svédek vagy akár a szlovákok tették", akik az állami kiadásokat csökkentették és teret csináltak a gazdasági növekedés ösztönzésének. Varga példaként az állami támogatásokat, állami beruházási támogatásokat említette, ahol szerinte lenne lehetőség a megtakarításokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?