Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jövőre szabadáras lesz az áram

2007.06.21. 07:02
Kapcsolódók (9)
Erősödő fogyasztóvédelmi és gyengülő versenyösztönző szabályok kerültek bele az új villamosenergia-törvénybe a tervezethez benyújtott módosító javaslatok elfogadása során. Az új villamosenergia-törvényt – amely 2008-tól szabadárassá teszi a lakossági áramszolgáltatást – a jövő héten fogadja el a parlament.

Egy évvel előre hozta a parlament a lakossági árampiacon a verseny elindítását azon módosító javaslat elfogadásával, amely szerint már 2008 januárjától megindulhat a korlátozott verseny az áramszolgáltatók között. A jelenlegi áramszolgáltatók a mostani ellátási területükön továbbra is kötelesek mindenkinek villamos energiát szolgáltatni, de már jövő januárban megjelenhetnek a konkurens szolgáltatók piacain is.

Két év múlva bárkitől vehetünk áramot

Az eredeti menetrendnek megfelelően 2009-től kibővül a rendszer, ugyanis bármely kereskedő – ami nem csak a jelenlegi áramszolgáltatókat jelenti – az ország egész területén nyújthat szolgáltatást. Korlátozza a versenyt az a módosítás, amely megakadályozza a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. piaci ellenőrzését.

A Mavir az MVM leányvállalata, ami összeegyeztethetetlen a cég kvázi hatósági feladataival. A gazdasági tárca által készített törvényjavaslat szerint ezért a piaci szereplők által delegált bizottság ellenőrizhette volna a Mavir működését, ám ezt a parlamenti többség leszavazta. Az agrárlobbi győzelmének tekinthető, hogy a hazai mezőgazdasági alapanyagokkal üzemelő biomassza-erőművek által termelt áram átvételi árát a "lehető legmagasabb" szinten rögzítsék.

Ebben a kérdésben az energiaár-verseny, így az olcsóbb áramdíj elé helyezték a majdan épülő biomassza- és biogázerőművek nyereségességét, illetve az ehhez szükséges alapanyagok előállításából élő mezőgazdasági vállalkozások érdekét. Szintén az alternatív tüzelésű erőműveket érinti az a szigorítás, hogy csak olyan tűzifát használhatnak fel energiatermelésre, amely energiaerdőkből kerül ki – vagy másra nem használható – ilyenek például az erdőirtás után visszamaradó rönkök.

Védik a védett fogyasztót

Több fontos fogyasztóvédelmi szabályt is elfogadott a parlament az eredeti javaslathoz képest: a törvény rögzíti, hogy nem lehet az áramszolgáltatásból kikapcsolni a nem fizető védett – fogyatékkal élők – lakossági fogyasztót. Ezen ügyfelek esetében egyet tehet a szolgáltató: előre fizető mérőórát szerel fel saját költségén.

Törölték a jogszabálytervezetből azt a kitételt is, amely szerint a szerződésmódosítás automatikus elfogadásának minősül, ha az adott kérdésben a fogyasztó nem nyilatkozik, ez természetesen az árváltozásokra nem vonatkozik. Az árváltozásokat 45 nappal korábban be kell jelentenie az energiahivatalnak, amely ellenőrzi annak indokoltságát. Ezt követően helyi és országos napilapokban közzé kell tenni az új fogyasztói árakat. A fogyasztókat segíti az a szabály is, hogy a szolgáltatóknak a szolgáltatási területükön minden kistérségben legalább egy ügyfélszolgálati irodát kell üzemeltetniük és mindegyiket kötelesek a hét legalább egy napján este nyolc óráig nyitva tartani.