Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tárt karokkal vár az USA

2007.06.26. 07:46
Mennek a magyarok Amerikába, köszönhetően annak, hogy mind többen kapják meg a vízumot. A 2007. első öt havi adatok alapján 12 százalékkal nőtt a kiadott beutazási engedélyek száma.

Az idén várhatóan negyvenezer magyar turista utazik az Egyesült Államokba. Az első öt hónap adatai szerint 12 százalékkal nőtt a kiadott vízumok száma, és az év egészében valószínűleg a 2005-ös és 2006-os 37-37 ezres utaslétszámnál több jön össze - derül ki az USA budapesti nagykövetségének adataiból. April H. Foley nagykövet szerint a vízumkérelmek több mint 85 százalékát elfogadják, a diákok és a különböző csereprogramokban részt vevők között pedig 90 százalék feletti ez az arány.

Az idén látványosan megnőtt a nyári táboroztatásra jelentkező magyarok aktivitása – számukra eddig már 900 speciális vízumot adtak ki. A nagykövet szerint hamarosan megoldódik a vízummizéria, mert az amerikai kormány arra törekszik, hogy a közép-európai új uniós tagállamok polgárai könnyebben jussanak beutazási engedélyhez.

A magyar utasok fele üzleti utazó, a magyar turisták pedig 10-150 dollárt költenek az átlagosan tíznapos kinntartózkodásuk alatt. A magyar kiutazók helyzetét megkönnyíti, hogy a Malév mellett a Delta tavaly felújította Budapest-New York járatát.