Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Afrikát már nem Európa gyarmatosítja

2007.10.16. 14:53
Egyre élesedik a verseny a multinacionális vállalatok között: a legnagyobbak még mindig a fejlett országok cégei, de mint az ENSZ jelentése megállapítja, különösen jelentős változást jelent az orosz és a kínai nagyvállalatok térhódítása Afrika olaj- és más nyersanyag-kitermelésében.

Az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési konferenciájának legújabb tájékoztató jelentése szerint a külföldi tőkebefektetések az elmúlt évben különösen jelentős mértékben, 38 százaékkal nőttek, és összesen 1306 milliárd dollárt tettek ki. Az összeg a világon tavaly eszközölt összes befektetések 13 százaléka, és igen közel van a 2000-ben elért 1411 milliárdos történelmi rekordhoz.

Az új befektetések 65 százaléka fejlett országokba irányult, 29 százaléka fejlődő országokba, 6 százaléka pedig a volt szocialista térségbe Európában – derül ki abból az összefoglalóból, amelyet az ENSZ-jelentés alapján Simai Mihály professzor készített, és amelyet az MTA Világgazdasági Kutatóintézete mutatott be. Az Európai Unióba áramlott az új befektetések több mint kétötöde (ezen belül a fő vonzóerőt Anglia, Franciaország és Belgium jelentette), az USA-ba 14, Kínába 6 százalék irányult. A fejlődő és a volt szocialista térségben az új beáramlás történelmi rekordot jelentett. A forrásokat illetően a fejlett országokból származott az új befektetések 84 százaléka, az EU államaiból 47, az USA-ból 17, Japánból 4 százaléka. A fejlődő országok társaságai adták az új befektetések 14, a volt szocialista országok vállalatai 2 százalékát.

Zöld mezősben Kína vezet

Figyelemre méltó, hogy a zöldmezős befektetések megoszlása országok szerint jelentős mértékben eltér az összes befektetésekétől. Ebben a kategóriában az első helyen áll Kína, 12 százalékos részesedéssel, Indiáé a második hely 8, az USA-é a harmadik 6 százalékkal, majd Anglia következik (5,6%). Térségünkből az új befektetések globális megoszlásában az első 10 között van Oroszország (3,3%) Románia (3,0 %), Lengyelország (2,7%) és Bulgária (2,4%).

A külföldi befektetések kétharmada a szolgáltató szektorokba és különösen az infrastruktúrával összefüggő ágazatokba irányult. A szolgáltatások aránya 1990-ben még csak 49 százalékos volt. A szolgáltatások arányának növekedése a világgazdasági tendenciákat tükrözi, amelyekre a gyáripar arányának zsugorodása és a különböző modern szolgáltatások szerepének és súlyának növekedése jellemző. Ebben a folyamatban a transznacionális vállalatok döntő tényezők, hiszen jórészt kereteik között integrálódtak, illetve alakultak ki hatalmas termelő-szolgáltató blokkok.

Jönnek fel a fejlődő multik

A transznacionális társaságok szerepe a világgazdaságban tovább nő. A leghatalmasabb multik továbbra is a mai fejlett világ társaságai. Egyre jelentősebb versenytársai ennek a közegnek a kínai, indiai, brazil, orosz, mexikói óriás vállalatok, amelyek a hagyományos mamutvállalatoknál lényegesen gyorsabban bővítik nemzetközi tevékenységüket, befektetéseiket.

Éleződik a verseny olyan térségek piacaiért és nyersanyagforrásaiért, amelyek távlatilag fontosak. Különösen jelentős változás az orosz és a kínai nagyvállalatok térhódítása Afrika olaj- és más nyersanyag-kitermelésében. Figyelemre méltó az is, hogy kisebb volt szocialista országok társaságai is gyorsan igyekeznek nemzetköziesedni. Ezt jelzi néhány magyar vállalat regionális terjeszkedése is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!