Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Afrikát már nem Európa gyarmatosítja

2007.10.16. 14:53
Egyre élesedik a verseny a multinacionális vállalatok között: a legnagyobbak még mindig a fejlett országok cégei, de mint az ENSZ jelentése megállapítja, különösen jelentős változást jelent az orosz és a kínai nagyvállalatok térhódítása Afrika olaj- és más nyersanyag-kitermelésében.

Az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési konferenciájának legújabb tájékoztató jelentése szerint a külföldi tőkebefektetések az elmúlt évben különösen jelentős mértékben, 38 százaékkal nőttek, és összesen 1306 milliárd dollárt tettek ki. Az összeg a világon tavaly eszközölt összes befektetések 13 százaléka, és igen közel van a 2000-ben elért 1411 milliárdos történelmi rekordhoz.

Az új befektetések 65 százaléka fejlett országokba irányult, 29 százaléka fejlődő országokba, 6 százaléka pedig a volt szocialista térségbe Európában – derül ki abból az összefoglalóból, amelyet az ENSZ-jelentés alapján Simai Mihály professzor készített, és amelyet az MTA Világgazdasági Kutatóintézete mutatott be. Az Európai Unióba áramlott az új befektetések több mint kétötöde (ezen belül a fő vonzóerőt Anglia, Franciaország és Belgium jelentette), az USA-ba 14, Kínába 6 százalék irányult. A fejlődő és a volt szocialista térségben az új beáramlás történelmi rekordot jelentett. A forrásokat illetően a fejlett országokból származott az új befektetések 84 százaléka, az EU államaiból 47, az USA-ból 17, Japánból 4 százaléka. A fejlődő országok társaságai adták az új befektetések 14, a volt szocialista országok vállalatai 2 százalékát.

Zöld mezősben Kína vezet

Figyelemre méltó, hogy a zöldmezős befektetések megoszlása országok szerint jelentős mértékben eltér az összes befektetésekétől. Ebben a kategóriában az első helyen áll Kína, 12 százalékos részesedéssel, Indiáé a második hely 8, az USA-é a harmadik 6 százalékkal, majd Anglia következik (5,6%). Térségünkből az új befektetések globális megoszlásában az első 10 között van Oroszország (3,3%) Románia (3,0 %), Lengyelország (2,7%) és Bulgária (2,4%).

A külföldi befektetések kétharmada a szolgáltató szektorokba és különösen az infrastruktúrával összefüggő ágazatokba irányult. A szolgáltatások aránya 1990-ben még csak 49 százalékos volt. A szolgáltatások arányának növekedése a világgazdasági tendenciákat tükrözi, amelyekre a gyáripar arányának zsugorodása és a különböző modern szolgáltatások szerepének és súlyának növekedése jellemző. Ebben a folyamatban a transznacionális vállalatok döntő tényezők, hiszen jórészt kereteik között integrálódtak, illetve alakultak ki hatalmas termelő-szolgáltató blokkok.

Jönnek fel a fejlődő multik

A transznacionális társaságok szerepe a világgazdaságban tovább nő. A leghatalmasabb multik továbbra is a mai fejlett világ társaságai. Egyre jelentősebb versenytársai ennek a közegnek a kínai, indiai, brazil, orosz, mexikói óriás vállalatok, amelyek a hagyományos mamutvállalatoknál lényegesen gyorsabban bővítik nemzetközi tevékenységüket, befektetéseiket.

Éleződik a verseny olyan térségek piacaiért és nyersanyagforrásaiért, amelyek távlatilag fontosak. Különösen jelentős változás az orosz és a kínai nagyvállalatok térhódítása Afrika olaj- és más nyersanyag-kitermelésében. Figyelemre méltó az is, hogy kisebb volt szocialista országok társaságai is gyorsan igyekeznek nemzetköziesedni. Ezt jelzi néhány magyar vállalat regionális terjeszkedése is.