Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Drágul az olaj, lassul a világ

2007.10.12. 16:02
A növekedés kisebb, az infláció nagyobb lesz a korábban vártnál a Kopint-Tárki új konjunktúra-jelentése szerint. Az intézet szerint az államháztartási hiány kisebb lesz a tervezettnél.

Az utolsó, júliusban kiadott konjunktúra-jelentéshez képest egy egységgel, 4,5 százalékra emelte jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését a Kopint-Tárki. Az idei évi becslést is tovább növelték, a júliusi 7,5-ről 7,7 százalékra. A frissített anyagban módosították a GDP-növekedés ütemére vonatkozó prognózist is: 2007-re 2,7 százalék helyett már csak 2 százalékot várnak, 2008-ra viszont tartják a 3,2 százalékos előrejelzést.

Stagnál a gazdaság

A kutatók megállapítása szerint a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben stagnálásba váltott. Az előző negyedévhez viszonyított 0,1 százalékos bővülés hibahatáron belül van. A növekedési ütem csökkenése közvetlenül a kiigazítási csomag hatásával magyarázható. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 1,2 százalékos növekedés mögött az állami szektor mintegy 2 százalékos zsugorodása és a versenyszféra 4 százalék körüli növekedése áll. A növekedés - eddig a legfontosabb, ma már az egyetlen - húzóereje az export, illetve azok az ágazatok, elsősorban az ipar, amelyek 2007-ben ki tudták használni a kedvező külpiaci konjunktúra nyújtotta lehetőségeket.

Eközben az új EU-tagországokban a növekedés 2007 második negyedévében is erőteljes maradt, a régió átlagában meghaladta a 6 százalékot. A visegrádi országok növekedése szerkezetében is kiegyensúlyozott: a szárnyaló export élénk beruházási aktivitással és dinamikusan bővülő fogyasztással párosul. A balti és a balkáni országokban fokozódtak a külső egyensúlyi problémák, és jelentősen megugrott infláció is. A bérek és a fogyasztás fenntarthatatlan ütemű expanziója miatt különösen a leggyorsabban növekvő Lettország, valamint Románia és Bulgária sebezhetősége nőtt.

Túlköltésekkel is szebb a büdzsé

A jelentés a magyar államháztartás helyzetéről megállapítja: 2007-ben az adó- és járulékbevételek mintegy 200 milliárd forinttal meghaladják az előirányzatot, ami a tervezettnél alacsonyabb államháztartási hiányhoz vezethet, annak ellenére, hogy eközben a központi költségvetési szervek kiadásai is túllépték a terv időarányos részét.

Az államháztartási hiány vártnál nagyobb csökkenése jórészt a tb-alapok, ezen belül is az egészségügy egyenlegének látványos javulásán alapul.

Lassul a világ, drágul az olaj

A világgazdaság növekedése 2007 második felében lassul, és a tavalyi 5,1 százalék helyett az idén csak 4,5 százalékkal bővül. A világkereskedelem 7 százalék körül várható növekedése is elmarad az előző évitől.

Az olaj ára - az időszakonkénti esések ellenére - lényegében folyamatosan emelkedik, s a jelenlegi trendek alapján az idei év átlagában hordónként 68 dollárra, jövőre mintegy 70 dollárra várható. Az olajon kívüli nyersanyagpiacok is távol vannak a nyugalmi állapottól, a mezőgazdasági nyersanyagok és az élelmiszerek jegyzésára rekordokat dönt.

Hat a hitelválság

A világméretű expanzió lassulása elsősorban az amerikai gazdaság gyengélkedésének következménye, ahol a jelzálogpiaci válság hatására a növekedés idén és jövőre is legfeljebb 2 százalék lesz. A világgazdasági növekedés fő motorja - 11 százalékos GDP- és 25 százalékos külkereskedelmiforgalom-bővüléssel - Kína marad, ahol inkább a gazdaság túlfűtöttsége okoz problémát. Ugyancsak dinamikusan (9%) növekszenek a FÁK-országok.

Az Amerikából elinduló pénzpiaci válság hamar elérte az Európai Uniót is, és a különböző konjunktúra-indikátorok kedvezőtlenebbé váltak. Ennek ellenére az európai növekedés viszonylag élénk marad: az EU-15 esetében 2007-re 2,7 százalékos, jövőre valamivel mérsékeltebb, 2,3 százalék os GDP növekedést várnak.