Árpád
-2 °C
3 °C

Drágul az olaj, lassul a világ

2007.10.12. 16:02
A növekedés kisebb, az infláció nagyobb lesz a korábban vártnál a Kopint-Tárki új konjunktúra-jelentése szerint. Az intézet szerint az államháztartási hiány kisebb lesz a tervezettnél.

Az utolsó, júliusban kiadott konjunktúra-jelentéshez képest egy egységgel, 4,5 százalékra emelte jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését a Kopint-Tárki. Az idei évi becslést is tovább növelték, a júliusi 7,5-ről 7,7 százalékra. A frissített anyagban módosították a GDP-növekedés ütemére vonatkozó prognózist is: 2007-re 2,7 százalék helyett már csak 2 százalékot várnak, 2008-ra viszont tartják a 3,2 százalékos előrejelzést.

Stagnál a gazdaság

A kutatók megállapítása szerint a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben stagnálásba váltott. Az előző negyedévhez viszonyított 0,1 százalékos bővülés hibahatáron belül van. A növekedési ütem csökkenése közvetlenül a kiigazítási csomag hatásával magyarázható. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 1,2 százalékos növekedés mögött az állami szektor mintegy 2 százalékos zsugorodása és a versenyszféra 4 százalék körüli növekedése áll. A növekedés - eddig a legfontosabb, ma már az egyetlen - húzóereje az export, illetve azok az ágazatok, elsősorban az ipar, amelyek 2007-ben ki tudták használni a kedvező külpiaci konjunktúra nyújtotta lehetőségeket.

Eközben az új EU-tagországokban a növekedés 2007 második negyedévében is erőteljes maradt, a régió átlagában meghaladta a 6 százalékot. A visegrádi országok növekedése szerkezetében is kiegyensúlyozott: a szárnyaló export élénk beruházási aktivitással és dinamikusan bővülő fogyasztással párosul. A balti és a balkáni országokban fokozódtak a külső egyensúlyi problémák, és jelentősen megugrott infláció is. A bérek és a fogyasztás fenntarthatatlan ütemű expanziója miatt különösen a leggyorsabban növekvő Lettország, valamint Románia és Bulgária sebezhetősége nőtt.

Túlköltésekkel is szebb a büdzsé

A jelentés a magyar államháztartás helyzetéről megállapítja: 2007-ben az adó- és járulékbevételek mintegy 200 milliárd forinttal meghaladják az előirányzatot, ami a tervezettnél alacsonyabb államháztartási hiányhoz vezethet, annak ellenére, hogy eközben a központi költségvetési szervek kiadásai is túllépték a terv időarányos részét.

Az államháztartási hiány vártnál nagyobb csökkenése jórészt a tb-alapok, ezen belül is az egészségügy egyenlegének látványos javulásán alapul.

Lassul a világ, drágul az olaj

A világgazdaság növekedése 2007 második felében lassul, és a tavalyi 5,1 százalék helyett az idén csak 4,5 százalékkal bővül. A világkereskedelem 7 százalék körül várható növekedése is elmarad az előző évitől.

Az olaj ára - az időszakonkénti esések ellenére - lényegében folyamatosan emelkedik, s a jelenlegi trendek alapján az idei év átlagában hordónként 68 dollárra, jövőre mintegy 70 dollárra várható. Az olajon kívüli nyersanyagpiacok is távol vannak a nyugalmi állapottól, a mezőgazdasági nyersanyagok és az élelmiszerek jegyzésára rekordokat dönt.

Hat a hitelválság

A világméretű expanzió lassulása elsősorban az amerikai gazdaság gyengélkedésének következménye, ahol a jelzálogpiaci válság hatására a növekedés idén és jövőre is legfeljebb 2 százalék lesz. A világgazdasági növekedés fő motorja - 11 százalékos GDP- és 25 százalékos külkereskedelmiforgalom-bővüléssel - Kína marad, ahol inkább a gazdaság túlfűtöttsége okoz problémát. Ugyancsak dinamikusan (9%) növekszenek a FÁK-országok.

Az Amerikából elinduló pénzpiaci válság hamar elérte az Európai Uniót is, és a különböző konjunktúra-indikátorok kedvezőtlenebbé váltak. Ennek ellenére az európai növekedés viszonylag élénk marad: az EU-15 esetében 2007-re 2,7 százalékos, jövőre valamivel mérsékeltebb, 2,3 százalék os GDP növekedést várnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?