Boglárka
22 °C
35 °C

Harminc másfélmilliárd forintos vonatot vesz a MÁV

2003.10.03. 11:04
Harminc villamos motorvonat beszerzésére ír ki pályázatot néhány hónapon belül a Magyar Államvasutak Rt. A járműveket hitelből szerzi be a MÁV, és a budapesti elővárosi forgalomban közlekednek majd várhatóan 2006-tól - tudta meg a Magyar Hírlap.
Tovább korszerűsíti elővárosi járműparkját a MÁV Rt. Legkésőbb jövő év elején nyílt közbeszerzési pályázatot hirdetnek harminc darab villamos motorvonat szállítására, melyek darabonkénti árát másfél milliárd forintra taksálja Vizsy Ferenc, a társaság személyszállítási üzletágának főigazgatója. A korszerű motorvonatok Budapest elővárosi forgalmában vesznek majd részt 2006-tól - tudta meg a Magyar Hírlap.

A MÁV forgalmának igen jelentős részét, 45 százalékát adja a budapesti elővárosi forgalom. Tizenegy fővonalon a főváros 60-70 kilométeres körzetéből naponta 130 ezren érkeznek Budapestre a 150-155 ezres összforgalomból. Éves szinten a 160 millió utasból 75 millió keresi fel a fővárost.

A szeptemberben átvett Desirók.
Tekintse meg képeinket

Fotó: HavariaPress

Az elővárosokban erősít a MÁV

Nem véletlen tehát, hogy a budapesti elővárosi forgalomban erősít folyamatosan a MÁV, egyre korszerűbb és komfortosabb szerelvények beállításával. Mint az Index korbban megírta, a múlt héttől a Budapest-Esztergom vonalon járnak a Desiro dízel motorvonatok.

A MÁV-nak jelenleg négyféle motorvonat típusa vesz részt az elővárosi forgalmakban. A néhai csehszlovák gyártmányú Bz-szerelvényekből 270 motorkocsi és 500 mellékkocsi fut a síneken, a Desiróból 13 szerelvény Ganz villamos motorkocsikból pedig 11-13 közlekedik a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon.

Az orosz államadósság fejében 40 dízel motorvonat érkezik, melyekből tízet szállítottak le eddig. Vizsy Ferenc a Magyar Hírlapnak elismerte, hogy az orosz szerelvények első példányaival valóban voltak technikai problémák, melyeket azonban menet közben javított az orosz partner. A személyszállításban a MÁV stratégiája egyértelmű, a motorvonatok közlekedtetését helyezik előtérbe, legalábbis az elővárosi forgalomban - írja a napilap.