Piroska
-1 °C
5 °C

Demján: reformok nélkül összeomlás fenyeget

2006.02.28. 16:10
Minden kutatásfejlesztésre fordított GDP-tizedszázalék 5 pont, az eva értékhatárának minden ötmillió forinttal történő emelése öt pont, az államháztartási hiány minden egyes GDP-százalékkal való leszorítása 10 pont - egyebek között ezen vállalásokkal nyerhetnek pontokat a Vállalkozók Országos Szövetségétől a pártok. A VOSZ tíz témakörben hozta nyilvánosságra javaslatcsomagját a választások után az új kormánytól várt intézkedésekre, a gazdasági érdekképviselet szerint azonnal lépni kell, ha el akarjuk kerülni a válságot.
A választások után az államigazgatás, az egészségügy és az oktatás azonnali reformjára van szükség annak érdekében, hogy a magyar gazdaság elkerülje az összeomlást - ismertette a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) javaslatait Demján Sándor, a szervezet ügyvezető elnöke kedden egy üzleti fórumon. A kanadai, amerikai és brit kereskedelmi kamara által szervezett találkozón az elnök ismertette a VOSZ által az új kormány számára összeállított tíz pontos javaslatcsomagját - jelentette az MTI

Az Indexnek is megküldött javaslatcsomag (melyet doc. formátumban itt olvashat) olyan ajánlásokat tartalmaz, melyeket a VOSZ szerint fel kellene vállalnia a pártoknak és főként a leendő kormánynak. A dokumentum szerint "a magyarországi vállalkozások országos és ágazati (szakmai) érdekképviseleti szövetségei számos fórumon elhangzott javaslatok összegzéseként fogalmazták meg elvárásaikat az elkövetkező kormányzati időszakra vonatkozóan a parlamenti választásokon résztvevő pártok, a majdani gazdaságpolitikát formáló erők számára. A pártok kérdéseinkre adott válasza alapján a hazai vállalkozások számára egyértelművé válhat, hogy a különböző politikai erők közül, melyek azok, amelyek (kormányzati pozícióban) a programjaikkal és intézkedéseikkel vállalkozásbarát környezetet alakítanak ki, azaz a gazdaság intenzív és gyors fejlődésében, a munkavállalók megfelelő szintű javadalmazásában és hazai munkaerő megtartásában érdekeltek."

A VOSZ minden egyes javaslatához egy pontszám is tartozik: minden párt annyit pontot szerezhet, amennyit az általa felvállalt pontok érnek. Az első eredményhirdetésre még a választások előtt sor kerül, a négy parlamenti párt a VOSZ március közepén szervezett gazdasági konferenciáján vallhat színt arról, mely elemek teljesítését vállalná.

Együttműködés és gazdaságpolitika

A legtöbb - 100 pontot - azzal lehet nyerni, ha egy párt vállalja: "abban az esetben, ha nem az Önök pártja alakít kormányt, hanem egy versengő politikai erő, a kormánynak az ország versenyképessége érdekében megteendő, esetleg akár népszerűtlen reformlépéseit támogatja, ellenük nem lép fel és a kétharmados törvények módosításában - ha erre szükség lesz - partnerként viselkedik." A második legtöbb pont - maximum ötven, egyedi értékelés alapján - a gazdaságpolitikai programért jár, melyet vállalkozói szempontból értékelnek aszerint, "hogy az egyes ígéretek, vállalások mennyire illeszkednek koherens és konzisztens rendszerbe".

Apróságok és nagy reformok

A fenti két általánosabb vállaláson túl a javaslat nagyon is konkrét ajánlásokat tartalmaz: az államháztartási hiány leszorításának vállalása GDP százalékonként tíz pontot ér. A VOSZ a Sárközy Tamás nevével fémjelzett közigazgatási reform felvállalására illetve a helyi önkormányzatok számának drasztikus csökkentésére buzdít, 15-15 ponttal. A munkabér közterheinek csökkentése százalékonként öt pontot ér, annak vállalása pedig, hogy az átlagkereset reálértékének növekedési üteme ne haladja meg GDP növekedésének ütemét, tízet.

A javaslatok között szerepel: a törvényes heti munkaidő kizárólag háromoldalú megállapodás (munkaadók, szakszervezetek, kormány) alapján csökkenhet, és csak abban az esetben, ha Magyarország gazdasági teljesítménye eléri az EU 15 legfejlettebb tagállama teljesítményének 80 százalékát. Kiemelten kezeli a VOSZ a kis- és középvállalkozások támogatásának kérdését, ebben a témakörben született a legtöbb (hat) egyedi javaslat, egyebek között az EVA értékhatárának növelésére (öt milliós lépcsőkben 5 pontot ér a vállalás). A VOSZ ugyanakkor a bírságoló hatóságok munkatársainak a bírságolásban jelenleg élő közvetlen és közvetett érdekeltségének megszüntetésére is felszólít.