Valér
4 °C
8 °C

Vásároljon aranytömböt!

2004.12.09. 08:19
A BÁV Rt. hamarosan megkezdi aranytömbök árusítását befektetőknek. Az arany hagyományosan tőzsdei cikk volt, a régi Budapesti Áru- és Értéktőzsdén az 1864-es megalakulástól az első világháború kitöréséig adták-vették az aranyat.
A BÁV Rt. hamarosan megkezdi aranytömbök árusítását befektetőknek - tájékoztatott szerdán a társaság. A cég fél- és egyunciás színarany tömböket hoz forgalomba, amelyekre napi vételi és eladási jegyzést vállal. Az aktuális kurzust az arany világpiaci ára és a forint/dollár árfolyam szabja majd meg. A BÁV a megvásárolt aranytömbök őrzését vagy zálogba vételét is vállalja.

Igény szerint

Az arany hagyományosan tőzsdei cikk volt a múltban, a régi Budapesti Áru- és Értéktőzsdén az 1864-es megalakulástól az első világháború kitöréséig adták-vették a veretlen (tömb) és vert (érme) aranyat. Magyarországon 1946. augusztus elsejétől 1990-ig elvileg tilos volt veretlen aranyat magánkézben tartani, így Magyarország kimaradt a nyolcvanas évek elejének világméretű nemesfémhosszából.

Ezekben az években a világ legtöbb bankja - különösen Svájcban - pénztári forgalomban árusította a különböző méretű (általában száz és ezer gramm közötti) aranytömböket, azokra - egy-két százalékos marzzsal - vételi és eladási árakat közölt. A BÁV kezdeményezése régi hiányt pótol, a hazai befektetők egy szűk csoportja régóta hiányolta a megvehető veretlen aranytömböket.

Persze kérdés, hogy a BÁV által kínált fél- és egyunciás aranydarabok (az aranyat hagyományosan 31,1 grammos úgynevezett finomunciával mérik) mennyiben nevezhetők tömböknek. A fél uncia arany ugyanis alig 0,75 köbcentiméter térfogatú, azaz a "tömb" valószínű inkább egy milliméter vastag - vagyis kézzel hajlítható - ötször másfél centiméteres lap.