Erősödött, de továbbra is veszélyben a forint

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

Az elmúlt napok eseményei hatására sokan találgatják, hogy túl van-e forint a nehezén, vagy számítani kell még a korábbi mélypontok visszatérésére. Ezzel kapcsolatban először a pár héttel ezelőtti bejegyzésemhez hasonlóan, ismét egy orvosi hasonlat jutott eszembe.

„ -Doktor úr! Sokkal jobban érzem magam! Felkelhetek már az ágyból? - Természetesen! Csak ne menjen messzebb, mint ameddig a defibrillátor zsinórja elér!”

Valami hasonló helyzetben érzem most Magyarországot is, vagyis látszatra tényleg sokkal jobban vagyunk, hiszen a 300 alatti euró árfolyam szinte kellemesnek mondható a 320-as félelmek után. Nem is beszélve a 195 alatti svájci frankról, aminek hatására az ebben a devizában eladósodottak elkezdték hűteni a pezsgőket.

Alaposabban átgondolva a helyzetet ezúttal egy természeti katasztrófa metafórájával tudnám leginkább szemléltetni az eseményeket, csak hogy érezzük még mindig nagyon súlyos a helyzet. Egy tiszai árvíz képe jelent meg előttem, ahogy a mostani helyzeten gondolkodtam. Rettentő gyorsan emelkedett a vízszint, és városok sokasága került óriási veszélybe a gyenge gátrendszer miatt. Az önkéntesek lelkesen dolgoztak, de az utolsó pillanatban csak egy jelentős homokzsák szállítmány mentette meg a kiömléstől a folyót.

Most az esőzések alább hagytak, és a vízszint jelentősen csökkent, de még előttünk lehet az igazi olvadás időszaka. Felelőtlenség lenne tehát most ünnepelni, hogy csodálatosan dolgoztunk, és megakadályoztuk a katasztrófát, mert az alap probléma, hogy nincsen rendes gátrendszer, mit sem változott. Sőt az utolsó pillanatban érkező homokzsákok is eláztak, tehát legközelebb már nem lehet őket használni.

Azt gondolom, hogy gátat építeni akkor is kell, vagy talán akkor kell igazán, amikor éppen nincs árvíz, hogy a legközelebbi alkalommal már ne kelljen aggódni az ország „elúszásától”. Tehát az alap kérdésre, hogy túl van-e a forint a nehezén, azt kell feleljem: Nincs. Még akkor sem, ha a piaci környezet további kedvező alakulása még alacsonyabb árfolyamot is hozhat a közeljövőben. De ahhoz, hogy a tartós stabilitást, hosszabb távú megnyugvást megalapozhassuk, nem szabad most a saját sikerünknek elkönyvelni az elmúlt napok eseményeit, és ennek dicsfényében ismét elfeledkezni az alapvető problémákról.