A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

Friss kommentek

Mennyi a havi törlesztője most egy 60-80 millió forintos lakáshitelnek?

július 26., 06:38 Módosítva: 2021.07.27 06:20
424
Bár használt ingatlan vásárlására átlagosan 12 millió forint lakáshitelt igényelnek a magyarok, az új építésűeknél pedig 16,3 millió forint az átlagos hitelösszeg, a Bankmonitor szakértői mind gyakrabban találkoznak akár 60-80 milliós kölcsönigénylésekkel is. Érthető, hiszen a budapesti új lakások négyzetméterára nagyjából 1 millió forintnál kezdődik, így egy 100 négyzetméteres ingatlan vételára könnyen 100 millió forint fölé mehet, de a határ szinte a csillagos ég. Megnéztük, mekkora a havi törlesztője egy akár 60-80 millió forintos hitelnek, illetve milyen nettó jövedelem szükséges a sikeres igényléshez.

Élethelyzettől függ, hogy kinek mekkora összegű lakáshitelre van szüksége az áhított ingatlan megvásárlásához, de a Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalata szerint sok a nagy összegű, akár 60-80 millió forintos lakáshitel. Ezeket többnyire új építésű lakás vagy ház, esetleg nyaralóként funkcionáló, új építésű apartmanok megvásárlásához igénylik, amelyeknél a minimálisan szükséges 20 százalékos önerő előteremtése bizony nem egyszerű, így a hitel összege rendszerint magas.

Mennyi lakáshitelt kaphatunk?

Amikor lakáshitelt venne fel valaki, akkor az első és talán legfontosabb kérdés az, hogy mekkora összegű hitelt kaphat. Ez több tényezőn is múlik, ráadásul ezeket a bankok nem egységesen kezelik, így egyáltalán nem mindegy, melyik banktól igényli valaki majd a hitelt.

Tovább

Mire figyeljünk, ha babaváró és lakáshitel kombinálásával vennénk lakást?

július 19., 07:13 Módosítva: 2021.07.19 12:49
0
A babaváró hitelt 68 százalékban ingatlanvásárlásra fordítják a fiatal párok egy nemrégiben készült felmérés szerint. A Bankmonitor szakértői szerint a lakáscélú felhasználás népszerűségének legfőbb oka, hogy ennél olcsóbb kölcsön jelenleg nincs a piacon, de az is fontos előny, hogy a babaváró bizonyos feltételekkel önerőként használható egy lakáshitel felvételekor. A legalább 20 százalékos önerő előteremtése pedig a mai lakásárak mellett sokaknak komoly kihívás. Éppen ezért megvizsgáltuk, mire kell figyelnie a pároknak akkor, ha babaváró és lakáshitel kombinálásával vásárolnának új otthont maguknak.

Egy nemrég készült felmérés szerint a babaváró hitel legnépszerűbb (68 százalék) felhasználási módja egyértelműen a lakásvásárlás. Ingatlan felújítására, korszerűsítésére vagy bővítésére az igénylők 14 százaléka fordította a támogatott kölcsönt, 5 százalékuk meglévő banki hitelét váltotta ki vele, míg 3 százalék megtakarítást hozott létre gyermeke számára belőle.

Viszik a babavárót, mint a cukrot

Az MNB adatai szerint az indulás évében 49 ezer, tavaly pedig 63,6 ezer babaváróhitel-igénylést hagytak jóvá a pénzintézetek, átlagosan 9-10 millió forint értékben. Érdemes is minél inkább kihasználni a 10 millió forintos összeghatárt, ugyanis a babaváró egyetlen alkalommal vehető fel, így aki kevesebbet vesz fel, az végleg lemondhat a különbözetről.

Tovább

Kiknek adnak most lakáshitelt a bankok?

június 30., 05:58 Módosítva: 2021.06.30 17:05
0
A lakáshitelek folyósítása rekordot döntött márciusban és áprilisban, ám sok igénylő azt tapasztalja, hogy valamilyen oknál fogva nem kap hitelt a kiszemelt banktól. Az elutasítást általában nem indokolják meg, legfeljebb akkor jut az igénylő információhoz erről, ha hitelközvetítőn keresztül megy a dolog, aki igyekszik választ kapni, hiszen ez a későbbi ügyletek szempontjából rendkívül fontos információ. Attól, hogy az egyik bank kikosaraz valakit, még nincs minden veszve, mert lehet, hogy egy másik pénzintézet eltérő szempontok alapján végzi a hitelbírálatot. Az alábbiakban összegyűjtöttük az elutasítás leggyakoribb okait.

1. Túl fiatal az igénylő

Elsőre meglepőnek tűnhet, de van bank, amelyik már 16 éves kortól is ad lakáshitelt, legalábbis akkor, ha házasság révén nagykorú cselekvőképes lett az igénylő. A többség azonban 18 éves kortól hitelez.

2. Túl idős a hitelt igénylő

Az, hogy egy idős személy kaphat-e lakáshitelt, függ az igényelt lakáshitel futamidejétől is. A bankok ugyanis minden esetben azt határozzák meg, hogy lejáratkor az adós legfeljebb hány éves lehet, ha pedig eléri a megadott korhatárt, akkor fiatalabb adóstársat is be kell vonni a hitelbe.

Tovább

Nagy pénz van az e-sportban, de nem tiszta az üzleti modell

június 28., 07:18 Módosítva: 2021.06.28 13:24
0
Az e-sport már a járvány előtt is ritkán tapasztalható növekedést mutatott, legyen szó akár elérésről, befektetési összegekről vagy pénzdíjakról. A karanténidőszak azonban rátett még egy lapáttal az ismertségi és nézettségi mutatókra, tovább erősítve az iparág láthatóságát. Az egyre népesebb közönség és a gyarapodó hirdetői pénz ellenére azonban az e-sport egyelőre nem kifejezetten nyereséges tevékenység a fő stakeholderek (ligák, csapatok) számára. A problémát főként a fenntartható üzleti modell és az ágazati sztenderdek hiánya okozza; időre és tapasztalatra van szükség egy új iparág felépítéséhez.

Az e-sport növekvő (és jórészt kiaknázatlan) üzleti potenciálját szemléltetik az iparág méretére vonatkozó előrejelzések: a Newzoo szerint 

AZ ÁGAZAT JELENLEGI MÉRETE 947 MILLIÓ DOLLÁR, AMI 2021-RE 1,1 MILLIÁRDRA, 2024-RE PEDIG 1,6 MILLIÁRDRA EMELKEDHET.

Az e-sport nézőközönségének jelenlegi becsült mérete 436 millió fő, ennek fele elkötelezett rajongó, azaz maga is indul versenyeken, vagy havonta legalább egyszer megtekint egy közvetítést. Nem mellékes az sem, hogy a tábor nagyon gyorsan nő; ugyanez a szám 2015-ben még csak 235 millió volt, vagyis 5 év alatt csaknem 85 százalékos növekedés volt megfigyelhető.

Fontos szempont, hogy ez a csatorna autentikus módon éri el az Y, Z és Alfa-generációkat, azaz a hirdetők számára legvonzóbb fogyasztói szegmenseket. Ezek a generációk kevésbé a megtakarítás, mint inkább az élményhalmozás iránt fogékonyak. Jellemző fogyasztói tulajdonságuk, hogy vásárlási hajlandóságuk az érdeklődésüket lekötő – élményt nyújtó – szegmensekben kiugróan magas, ezeken a pontokon a pénztárcájuk vastagságához képest nagyon sokat hajlandók költeni, értelemszerűen más szolgáltatások kárára. Másik ismérvük marketingszempontból a nehéz elérhetőség; többségük nem néz tévét, nem olvas újságot, és nem kíváncsi más, hagyományos hirdetési megoldásokra sem.

Tovább

Lépett a jegybank, drágulnak a lakáshitelek?

június 26., 06:03 Módosítva: 2021.06.26 13:43
0
Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) tíz év után először megemelte az alapkamatot: az irányadó kamatláb június 23-tól 0,9 százalékra emelkedett a korábban érvényes 0,6 százalékról. Ezzel a lépéssel a megugró áremelkedés ellen kíván fellépni a jegybank, azonban a Bankmonitor szakértői szerint a döntés a hitelek törlesztőrészletére, költségére is hatást gyakorolhat.

Az MNB 0,3 százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot, ami hosszú távon a lakáshitelek költségét (kamatát) is érinteni fogja.

EGY húszMILLIÓ FORINT ÖSSZEGŰ, húszÉVES FUTAMIDEJŰ LAKÁSHITEL ESETÉBEN 0,3 SZÁZALÉKPONT KAMATEMELÉS A HAVI TÖRLESZTŐRÉSZLETET 2 800 FORINTTAL DRÁGÍTANÁ.

A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, az alapkamat módosítása a Bankmonitor szakértői szerint nem jelentkezik automatikusan a hitelek törlesztőrészletében.

Tovább

Még mindig fizet azért, hogy készpénzt vegyen fel a bankszámlájáról?

június 14., 07:40 Módosítva: 2021.06.14 17:06
743
Hiába lehet havonta 150 ezer forintnyi készpénzt felvenni bármely bank magyarországi bankjegykiadó automatájából, még mindig sokan évi több tízezer forintot költenek csak azért, hogy hozzájussanak a saját pénzükhöz. Mutatjuk, mire kell odafigyelnie, hogy ne dobjon ki pénzt az ablakon.

1.

Sokan egyszerűen nem tudnak arról, hogy havonta 150 ezer forintot legfeljebb két részletben bármelyik magyarországi bankjegykiadó automatából kivehetnek. Ha szerencséjük van, akkor a bankszámlájukra érvényes a szolgáltatás, ám könnyen előfordulhat, hogy ők többször vesznek ki kisebb összegeket, így az ingyenességet az első kettő pénzfelvétellel már el is lövik.

2.

Gyakori, hogy valaki tud a lehetőségről, sőt egyenesen meg van győződve arról, hogy díjmenetesen jut készpénzhez, ám ha ellenőrizné a számláját, kiderülne, hogy ennek ellenére fizet. Ez például akkor fordulhat elő, ha korábban egy másik számlához kapcsolódott a kedvezmény, ám ezt az új számlához elfelejtettek megigényelni. Fontos ugyanis, hogy személyenként egyetlen számlára jár az ingyenesség, mindig arra, amellyel kapcsolatban nyilatkozunk.

Tovább

Hamarosan még többet érhet a szuperolcsó csokos lakáshitel

június 2., 13:29 Módosítva: 2021.06.03 09:31
254
Bár nagyon alacsony kamattal lehet piaci lakáshitelhez jutni jelenleg, ám a csok mellé felvehető lakáshitel ennek ellenére verhetetlen a maga kategóriájában, vagyis a végig fix kamatú kölcsönök között. Amennyiben pedig a piaci hitelkamatok emelkedni kezdenek – amire a Bankmonitor szakértői szerint komoly esély van –, akkor a csokhitelek pénzügyi előnye tovább fog nőni.
Tovább

Munkahelyi konfliktushoz vezethet a felgyűlt szabadságok kiadása

május 31., 16:34 Módosítva: 2021.06.01 15:05
0
Kis túlzással leállhat az üzleti élet, ahogy feloldják az utazási korlátozásokat – véli több, magyar vállalkozásokkal, HR-rel, munkajoggal foglalkozó szakember. A céges felső vezetők a nagy utazók közé tartoznak, és már nagyon elegük van a bezártságból, ezért amint tehetik, utazni fognak. De nemcsak ők vannak így ezzel, hanem a jól fizetett alkalmazottak is, akik ugyancsak ki akarják venni a szabadságukat. És ami jár, az jár.
Tovább

Egy fejlődő ország pénzügyi válsága

május 22., 19:41 Módosítva: 2021.05.23 07:04
6
Lámfalussy Sándor tiszteletére.
Tovább

Mekkora a havi törlesztője most 20 és 40 millió forint lakáshitelnek?

május 14., 06:32 Módosítva: 2021.05.15 06:09
102
A Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalatai szerint ma már egyáltalán nem szokatlanok a 30–50 millió forintos lakáshitelek, de akár egy 80–100 millió forintos kölcsönügylet sem számít ritkának. Ilyen hitelösszegnél azonban már óriási különbségek lehetnek a havi törlesztők között, ami egy 50 millió forintos hitel teljes visszafizetésében akár 9 millió forintot is jelenthet. De hogyan lehet megtalálni a legkedvezőbb lakáshitelt? Mekkora havi törlesztőre számíthat az, aki most venne fel kölcsönt? Milyen jövedelem szükséges a sikeres igényléshez? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolnak a Bankmonitor szakértői.

Mind nagyobb összegű lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, aminek az elmúlt évek jelentős lakásár-emelkedése a legfőbb oka. A főváros budai oldalán a lakások 47 százaléka például 50 millió forint feletti áron kelt el az első negyedévben, míg a 70 millió forintnál is drágábbak aránya 28 százalék volt. A pesti oldal lényegesen olcsóbb, itt a lakások 16 százaléka talált vevőre 50 millió forint feletti áron, míg Pest megyében minden ötödik ingatlanról mondható el ugyanez. Vidéken ennél alacsonyabb árakkal lehet számolni: Közép-Magyarország nélkül körülbelül minden 10. ingatlan ára haladta meg a 40 millió forintot.

Tovább

Óriási fizetés nélkül is elérhető az ingyenes bankszámla

május 7., 09:39 Módosítva: 2021.05.08 09:41
112
Tudja, hogy mennyi pénzt fizet a bankjának a bankszámlája miatt? Ha nem, akkor nincs egyedül, Magyarországon a legtöbben ugyanígy vannak ezzel. Rengetegen ülnek drága bankszámlákban, és minden évben egy kisebb vagyont veszítenek el emiatt. Pedig akár teljesen ingyenes ajánlatok is vannak a piacon, ha valaki tudja, hol keressen.
Tovább

Főváros vs. vidék: több tízmilliós különbségek

április 26., 06:37 Módosítva: 2021.04.26 09:21
95
Miközben egy budapesti, kétkeresős, átlagos jövedelemmel rendelkező család akár 70 millió forint lakáshitelt is felvehet, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 32 millió forint hitelre elegendő két ottani átlagkereset. Megnéztük, mire számíthatnak a különböző megyékben élők, illetve mitől függ, hogy mennyi lakáshitelt vehet fel valaki.
Tovább

5 + 1 dolog, amit mindenképp ellenőrizni kell lakásvásárlás előtt

április 19., 06:16 Módosítva: 2021.04.19 16:51
0
A lakásvásárlás komoly elköteleződés, ráadásul jelentős pénzek cserélnek ilyenkor gazdát, így akár egy élet munkája veszhet oda a rossz döntés, figyelmetlenség miatt. Ezt megelőzendő a Bankmonitor szakértői összegyűjtötték, mit kell feltétlenül ellenőrizni a foglaló kifizetése előtt.
Tovább

Fájhat utólag, ha élt a hitelmoratóriummal

április 11., 17:51 Módosítva: 2021.04.23 17:37
3605
A napokban sok hiteles megkapta a bankjától az elszámolásról szóló lezáró leveleket – a hiteltörlesztési moratórium sok családnak nyújtott és nyújt most is segítséget a pandémia idején, többen viszont megdöbbentek, amikor elolvasták a banktól érkezett összesítést. A történet sokakat érint, ugyanis a lakossági ügyfelek kétharmada élt a moratóriummal.
Tovább

Olcsóbb a magyarok kedvenc piaci lakáshitele, mint a támogatott csok-hitel

március 29., 06:21 Módosítva: 2021.03.30 06:01
601
A támogatott csok-hitel jelenleg az egyik legkedvezőbb lakáskölcsön, ami nem meglepő, hiszen a futamidő végéig fix 3 százalékos kamat egyedülálló a piacon. Ugyanakkor mára előállt az a furcsa helyzet, hogy a legnépszerűbb – 10 éves kamatperiódusú – piaci lakáshitelek között akad már ennél kedvezőbb is.
Tovább

Százezreket spórolhat, ha jól választ

március 19., 06:32 Módosítva: 2021.03.19 09:45
38
Sok mindentől függ, hogy valaki milyen kamattal juthat fedezet nélküli, szabad felhasználású személyi kölcsönhöz, ezért fontos tisztában lenni a költséget befolyásoló tényezőkkel. A bankmonitor.hu szakértői összegyűjtötték a legfontosabb szempontokat, valamint tippeket is adnak ahhoz, hogy minél olcsóbb legyen a kölcsön.
Tovább

Aki időben lépett, életben maradt

március 18., 08:46 Módosítva: 2021.03.20 16:25
18
Egy kkv-kra specializálódott, vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég 1700 kis- és középvállalkozás sorsát követi nyomon a koronavírus-járvány magyarországi berobbanása, azaz tavaly március óta. A kutatásról és annak eredményeiről a cég vezérigazgatója írt cikket az Indexnek.
Tovább

Tízmilliót érhet a megfelelő időzítés és három gyerek

március 4., 06:52 Módosítva: 2021.03.18 15:09
723
Bár a többség babaváró hitelnek hívja, a hivatalos neve „babaváró támogatás” a fiatal házasok által felvehető, első öt évben mindenképpen kamatmentes kölcsönnek. Nem véletlen azonban a kettősség, ugyanis megfelelő időzítéssel és persze három gyermek vállalásával elérhető, hogy egyetlen forintot se kelljen visszafizetni az akár 10 millió forintos összegből.
Tovább

Személyi kölcsönt szeretne? Ezeken múlhat a sikere

március 1., 11:51 Módosítva: 2021.03.18 15:12
28
Ingatlanfedezet nélkül venne fel hitelt autóra, felújításra, lakásvásárlásra, váratlan egészségügyi beavatkozásra vagy más célra? A bankmonitor.hu szakértői összegyűjtötték, hogy min múlhat a hiteligénylés sikere.
Tovább

Ázsia először előzte meg Európát

február 17., 19:31 Módosítva: 2021.03.12 19:33
0
Világszinten 6,6 százalékkal 3,3 ezer milliárd dollárra csökkent 2020-ban a cégfelvásárlási tranzakciók összértéke. A visszaesés szinte teljes egészében az észak-amerikai piac összeomlásával magyarázható. Európában és Ázsiában az első félév megtorpanását fellendülés követte, így összességében a két kontinens nem zárt rossz évet.
Tovább

Melyik elnökjelölt győzelmének örülnének inkább a piacok?

2020. október 29., 15:57 Módosítva: 2021.03.12 19:33
156

Világjárvány, növekvő gazdasági és geopolitikai feszültségek az Egyesült Államok és Kína között, élesedő társadalmi feszültségek és felfelé mutató inflációs kockázatok. Ez csak néhány fontosabb pont azok közül, amikkel a következő amerikai elnöknek szembe kell néznie négyéves ciklusa alatt. A választásig már csak néhány nap maradt hátra, így érdemes visszatekinteni, hogy hogyan reagáltak a tengerentúli részvénypiacok a korábbi elnökválasztások utáni két hónapban, és ebből le lehet-e vonni bármilyen következtetést a mostani, Trump és Biden csatájára vonatkozóan.

Tovább

Menekülés az égő helikopterből

2020. július 18., 13:52 Módosítva: 2020.07.18 19:42
77

Tizenhat évvel ezelőtt az iraki sivatag fölött rakétatalálat ért egy amerikai katonai helikoptert. A pilóta egy fiatal thai-amerikai tiszt volt. A becsapódás olyan súlyos volt, hogy társával alig tudták letenni a gépet, amely lángra kapott, és csak hatalmas szerencsével tudott kijutni belőle. Utána elájult, és a kórházban ébredve tudta meg a borzalmas igazságot: mindkét lábát amputálni kell, és még a jobb kezét sem fogja tudni rendesen használni. Szívós munkával újraépítette az életét, megházasodott, politikai pályára lépett, kisebb kudarcok után bejutott a képviselőházba, majd a szenátusba, miközben két gyereket szült. Ma pedig ő a harmadik legesélyesebb ember, aki januártól az Egyesült Államok alelnöke lehet. A neve Tammy Duckworth, és ha a demokraták jelöltjeként Joe Bidennel nyer, olyan kihívással kell szembesülnie, amihez képest egy zuhanó és égő helikopterből élve kijutni már nem is tűnik olyan nehéznek: rendbe kell tenniük a mélyrepülésben lévő, és súlyosan szétszakadt amerikai gazdaságot és társadalmat.

Bár az idei évet elsősorban a koronavírus és ennek a gazdaságra gyakorolt hatásainak becslése jellemezte a pénzügyi piacokon, a közelgő választások hatása egyre fontosabb lesz, mind rövid, mind hosszútávon. A legtöbb elemző, amikor a választások reálgazdaságra és/vagy pénzügyi piacokra gyakorolt hatását boncolgatja, általában nagyon óvatosan fogalmaz, nehogy valaki megsértődjön. Emiatt születnek az alábbiakhoz hasonló megjegyzések: „Donald Trump megosztó kijelentéseivel gyakran okoz félreértéseket.” Vagy: „Joe Biden elszólásai néha okoznak kellemetlen perceket az elnökjelölt stábjának.” Az ehhez hasonló sótlan elemzések szerintem nem vezetnek sehová, egy befektetőnek szüksége van a határozott véleményekre, hiszen a piacok reakciói amúgy is magukban hordoznak egy csomó bizonytalanságot, felesleges lenne még az üzenetek dekódolására is időt fecsérelni.

Tovább

Kölcsönt szeretnénk, de van már hitelünk? Így kivitelezhető a dolog!

2020. július 14., 05:02 Módosítva: 2020.07.14 10:51
65

Gyakori, hogy valakinek több hitele is van egyszerre, ami lehet például lakáshitel, autóhitel vagy éppen a manapság oly népszerű Babaváró hitel. A bankoknak éppen ezért már bejáratott gyakorlata van a helyzet kezelésére, ám az nagyon nem mindegy, jelenleg milyen hitelt törlesztünk, illetve emellé milyet szeretnénk pluszban felvenni. Mutatjuk a lehetőségeket, és persze mentőötletünk is van, ha elakadna a dolog.

Tovább

Járatlan utakon a fiskális és a monetáris politika a járvány óta

2020. július 13., 05:05 Módosítva: 2020.07.13 11:42
27

A járvány gerjesztette recesszió gyorsaságában és mértékében példa nélkül álló. A nagyobb fiskális válság elkerülése érdekében a jegybankok és a kormányok az Atlanti-óceán mindkét partján a GDP 10-20 százalékára rúgó stabilizációs csomagokat vetettek be (hitelekkel és garanciákkal együtt), miközben a jegybankok többé-kevésbé deklaráltan ugyanilyen méretű kötvényvásárlásba kezdtek.

A jegybankok természetüknél fogva nagyobb szabadságot élveznek politikájuk alakításában mint a kormányok, mert nem köti a kezüket az országgyűlés Ezek után nem csoda, hogy a jegybankok a válság legaktívabb szereplőivé váltak: kamatot csökkentettek, ahol még lehetett, soha nem látott mértékű pénzteremtésbe kezdtek, és régóta sérthetetlennek hitt határokat léptek át. A Fed oldalán ez például a „bukott angyal kötvények” vásárlásában érhető tetten, az EKB-nél pedig ilyen a beavatkozások ideiglenességére és arányosságára vonatkozó korlátozások feloldása.

Tovább

Robin Hood és a cápa algoritmusok szimbiózisa újraélesztette a karanténba szorult kisbefektetői közösséget

2020. július 10., 04:58 Módosítva: 2020.07.10 11:04
19

A Robin Hoodhoz köthető, reneszánszát élő kisbefektetői kereskedési jelenségről hosszasan lehetne írni, ahogy a szorosan ide kapcsolódó Robintrack-ről, vagy az itt kereskedő sportfogadókról köztük David Portnoy-ról is. Habár a RH még új cégnek számít a piacon, sikereiről illetve botrányairól könyvet lehetne írni.

Ebben a cikkben egy rövid cégbemutatótól eltekintve nem ezzel a témával fogok foglalkozni, hanem a cég működését boncolgatom, azt hogy hogyan keres pénzt a RH és, hogy hogyan kapcsolódnak be a folyamatba a hedge fund és a high frequency trading algoritmusok.

Tovább

A tőzsde az új sportfogadás

2020. június 24., 05:00 Módosítva: 2020.06.25 08:14
283

Sok elemzés foglalkozik azzal, hogy az ezredfordulós generáció (millennials, vagy ahogy az Alapkezelőnél szoktunk rájuk hivatkozni: avokádók) újkeletű tőzsdei aktivitása milyen masszív torzító hatással van a részvénypiacokra, azzal viszont valamivel kevesebben foglalkoznak és nincs is konszenzus, hogy mi okozhatta ezt a hirtelen beáramlást. A következő cikkben egy számomra érdekes magyarázatot szeretnék bemutatni: A tőzsde lett az új sportfogadás.

Tovább

Most jöhet a vérfürdő a budapesti turizmusban

2020. június 20., 17:22 Módosítva: 2020.06.21 18:12
996

Hiába nyitnak ki lassan a határok Európában, a neheze még csak most jön a budapesti szállás és vendéglátás piacon. A szálláshelyek többsége jegelve töltötte az elmúlt három hónapot, ám a határok fokozatos megnyitásával, és a korlátozások enyhítésével egyre több szereplő fog a nyitás mellett dönteni, vagy kényszerül erre.

A ránk váró szezon ugyanakkor közel sem olyan lesz, mint amilyet az elmúlt években megszokhattunk, a kereslet várhatóan távol lesz attól a szinttől, ami a nyereséges működéshez szükséges lenne. Így az igazi vérfürdő csak ezután következhet a budapesti szállásoknál, amikor a működés költségei már jelentkeznek, ám a bevétel szempontjából egy szenvedő, lassan magára találó piacon kell életben maradnia a szállásadóknak.

Tovább

Koronavírus: a gyorsaság fontosabb, mint a szigorúság

2020. június 16., 04:51 Módosítva: 2020.06.16 12:25
141
2 hozzászólás

Az alábbi cikk egy csapatmunkán alapul, melynek célja a járvánnyal kapcsolatos ismeretek, adatok összegyűjtése, elemzése, értelmezése volt. A munkában részt vett Abonyi Zsolt, Hidi János, Horváth Ágnes, Pásztor Ákos és Réthy Róbert, mindannyian a MOL Nyrt. dolgozói.

Tovább

Monetáris kommunizmus, avagy pénzt a rászorulóknak!

Tényleg, micsoda dolog már az, hogy emberek sokaságának nincsen pénze? Hiszen pénzen a boldogságon kívül minden megvehető, pénz nélkül pedig egzisztenciális problémák sokaságával kell szembenéznünk, ha pedig tényleg igen kevés van belőle, az egyenértékű a nyomorral, a kiszolgáltatottsággal, a megaláztatással.

Arról nem is beszélve, hogy ha a pénzzel nem vagy alig rendelkezők pénz hiányában nem költenek pénzt, akkor a gazdaság szereplőinek összes jövedelme, tehát a gazdaság mérete kisebb lesz, azaz a pénzzel jobban vagy egyenesen jól állók is szegényebbek lesznek a lehetségesnél.

Arról meg aztán végképp nem beszélve, hogy az egészen elpénztelenedő pénz nélküliek egyszer csak megelégelik, hogy nincs pénzük, szerfelett elkeserednek, hogy nem tudnak méltó módon élni, hogy nem tudják taníttatni a gyerekeiket, hogy nem tudnak meggyógyulni olyan betegségekből, amelyekből a pénzzel rendelkezők jó eséllyel igen, elkeseredésük parazsából pedig nyomoruk kilátástalansága idővel felszítja a harag lángjait az ő szívükben, és végül már azt is rossznéven veszik, hogy egyik vagy másik sorstársuk nyakán annak megfulladásáig térdel a pénzzel rendelkezők rendjének daliás őre.

Tovább

A járvány egy hónap alatt több változást hozott, mint a 2008-as válság összesen?

2020. június 2., 11:10 Módosítva: 2020.06.02 14:04
38

A gazdasági válságok sokszor vezetnek az addig meghatározó gazdasági és politikai szabályok újragondolásához. A nagy gazdasági válság hatására alakult ki a jóléti állam, ami a legtöbb liberális demokrácia sorvezetője lett egészen az 1970-es olajársokkig. A 2008-as gazdasági válság rámutatott a hagyományos jegybanki eszköztár hiányosságaira, és ez a jegybanki függetlenség újraértelmezéséhez vezetett.

A koronavírus járvány okozta sokk gyorsasága és mélysége hamar kikezdte azokat a paradigmákat, amelyek hosszú évek óta meghatározzák a gazdaság és a társadalom együttműködését. Sokan úgy vélik, hogy a járvány egy hónap alatt többet változtatott az ilyen alapvetéseken, mint a 2008-as válság összesen, és ez különösen igaz Európában. Ha meg akarjuk érteni a jövőt, akkor először legalább nagy vonalakban meg kell értenünk, hogyan kérdőjelezte meg a járvány az uralkodó szabályokat.

Tovább