A Fed üzenete a piacnak: Twist and shout

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.

A világ tőke- és pénzpiacai egy igazi junkie módjára várták az újabb adagot. A Fed nevű tudatmódosító kereskedő várható volt, hogy régóta kívánt árujával újra megjelenik a világgazdaság (szellemi) szegény negyedeiben és pár hétre a gazdasági fellendülés és árfolyamemelkedés illuziójába tudja ringatni a az egyre jobban lecsúszó, a monetáris és fiskális drogoktól függő piaci szereplőket.

A várakozás az volt, hogy minimum a Twist nevű legújabb diszkódrog jön, de a remény igazából arról szól, hogy a jól bevált QE nevű szerből lesz egy soha nem látott dózis. És jött is a dealer hatalmas terepjárójával befordult az utcába és a járdán fekvő junkiek (igaz az arany kereskedők, a kötvényesek, a kockázatos részvényekben utazók már nem voltak ott, ők már az elvonóban tengetik életüket) lelkesen ugráltak fel a nagy autó és potenciálisan nagy rakománya láttán. De Ben, az elosztó csak nagyon kicsike csomagot vett elő, a Twist nevűt és kifordítva zsebeit mutatta, hogy neki sincs már áruja, már maga sem hisz a saját bizniszében, itt már nincs helye az újabb és újabb szállítmányoknak. Nem lehet tovább húzni, jön a cold turkey, vagyis az azonnali és kiméletlen megvonása mindenféle tudatmódosító eszközöknek a piactól.

Nehéz néhány hónap lesz, de legalább utána mindenki szembe néz a valósággal. Nem mintha a valóság szép lenne, nyilván ezért kellenek a tudatmódosítók, de sajnos ez a valóság jutott és ebben kell megtalálni mindenkinek a maga lehetőségeit.

Ez a valóság az explicit görög csődről, a világ fejlett részének recessziójáról, vagy soha nem látott pénznyomtatásról és inflációról, neadjisten mindezek kombinációjáról szól. Fűszerezheti a kínai lufi kipukkanása (az indiaiból már gyorsan szökik a levegő és még egy kis commodity áresés és a fejlődő piaci bezzeg gazdaságok sora kezdhet újra barátkozni az IMF-fel, annál is inkább, mert mint magunk is látjuk, már nem is olyan könnyű a randevú szervezése, nemhogy még járjunk is).

A spanyol és olasz beteg az intenzívről hamar átkerülhet a komatikus osztályra, ha Angela nővér nem hozza az eurózóna szintű bankbetét biztosítás, közös eurózóna kötvény és ECB-s kötvény vásárlásokat tartalmazó kombinált infúziót. De Angela nővér hezitál, mert amikor az egykori endékában elvégezte az ápolónői kurzust, senki nem mondta neki, hogy nem az ágynemű csere, reggeli osztás és gyógyszer adagolás lesz a dolga, hanem a traumatológia és intenzív osztály között rohangálva kell életben tartani a betegeket, miközben a világ Nobel-díjas orvosai abban sem tudnak egyetérteni az orvosi szobában kávézgatva, hogy műteni kell, vagy gyógyszerezni őket.

És persze vannak, akik a tudatmódosító szerektől mentesen, de a valóságtól távol, egy igazi tündérmesében élik lelkileg egyszerű, de boldog életüket. Nos mindezeknek üzente Ben a dealer, hogy twist and shout.