A jégen egyensúlyoz a fizetésképtelen ingatlancég

2022.01.05. 09:38

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
A válság sújtotta kínai ingatlanóriás, az Evergrande felfüggesztette a hongkongi részvényeivel való kereskedést, amíg újra nem strukturálják a vállalat szerkezetét.

Az Evergrande több mint 300 milliárd dolláros adóssággal rendelkezik, és arra törekszik, hogy készpénzt szerezzen eszközök és részvények eladásával, hogy vissza tudja fizetni ezt az elképesztő tételt a beszállítóknak és a hitelezőknek.

A cég ugyanis decemberben még azt ígérte befektetőinek, hogy mintegy 1275 dollárt (413 ezer forint) törleszt havonta mindenkinek, de hamarjában kiderült, hogy ezt nem képes teljesíteni, további tőkére lenne szükség ahhoz, hogy ezt az ütemet tartani tudja. Problémát jelent, hogy külföldi kötvényeiken nem tudnak kamatot fizetni, s tovább tetőzi a bajt – amit hétfőn későn este az Evergrande meg is erősített –, hogy december 30-án utasítást kaptak a Hainan tartománybeli Danzhou város hatóságaitól, amiben felszólították őket, hogy 10 napon belül bontsák le azt a 39 épületet, amelyek az Ocean Flower Island projektje során épültek. A bontási parancs okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a helyi sajtó a hétvégén arról számolt be, hogy az épületeket illegálisan építették.

S bár a közlemény nem indokolta, hogy miért függesztették fel a tőzsdén részvényeikkel való kereskedést, minden bizonnyal ezek az – igen jelentős – malőrök vezettek oda, hogy le kellett állítani a működést.

Az Evergrande a honlapján közzétett nyilatkozatában kijelentette, hogy a helyzet nem „ideális”, igyekszik „aktívan gyűjteni majd a forrást”, és március végén frissíti a törlesztési terveit.

Már októberben is fura ügyletek voltak

Nem ez volt az első eset a tőzsdei kereskedés felfüggesztését illetően. Az Evergrande már október elején befagyasztotta részvényeit egy óriási tranzakcióhoz kapcsolódó bennfentes információ miatt. Akkoriban arról szóltak a hírek, hogy a rivális ingatlancég, a Hopson Development 51 százalékos részesedést vásárolt ingatlanszolgáltató egységükben. Azonban még abban a hónapban közölte az Evergrande, hogy a 2,6 milliárd dolláros üzlet meghiúsult, mivel nem tudtak megegyezni az üzlet feltételeiről.

Az Evergrande részvényei tavaly közel 90 százalékot veszítettek értékükből, mivel a befektetők egyre jobban aggódtak a jövő és a stabilitás miatt.

A kormány keze is benne lenne?

Az Evergrande adósságválságának hónapok óta sok részletét homály fedi. Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy ez nem véletlen – Peking pontosan azt akarja, hogy így legyen.

Amikor a Kínai Kommunista Párt megváltoztatta szabályait, miszerint korlátozza, mennyi pénzt vehetnek fel az ország ingatlanfejlesztői, tudták, hogy ez komoly problémákat fog okozni az Evergrande-nak és más súlyosan eladósodott ingatlancégnek is. A kínai jelentések szerint a kormány egyértelmű üzenetet akart küldeni, hogy az ágazat meggondolatlan terjeszkedése szerintük nem folytatódhat.

A hatóságok azt is jelezték, hogy nem áll szándékukban megmenteni az Evergrande-et és annak milliárdos alapítóját, mert az szembemenne Hszi Csin-ping elnök „közös jólét” politikájával, amely a vagyon igazságosabb elosztását célozza a társadalomban.

Peking azonban – érthető módon – arra is törekszik, hogy az Evergrande gondjai ne váljanak óriási gazdasági katasztrófává – ami ráadásul a nemzetközi piacot is befolyásolná –, így az Evergrande lassú szerkezetátalakítása csendesen, zárt ajtók mögött folytatódik.