Megdöbbentő, de a hitelek bizonyítják a mondás igazát: „amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra”

2022.02.02. 12:49

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Bár az év eleje rendszerint nem erős a személyihitel-fronton, idén érdemes korán ébredni. Akár több százezer forintot is spórolhat a hitelén az, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételét. Mert bár a banki kamatok emelkedése az év végével ezen a piacon is megindult, ám még nem egységes a trend.

Az év első két hónapja hagyományosan nem a fogyasztási hitelek, a személyi kölcsönök csúcshónapja. A karácsony ajándékozás és kiköltekezés után az emberek az év elején általában összébb húzzák magukat, s a téli időszakban nem is nagyon lehet és kell olyan beruházásba kezdeni, amihez kölcsön felvételére lenne szükség. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2019-ben januárban 50, februárban 58 milliárd forint fogyasztási hitelt folyósítottak a bankok ügyfeleiknek, márciustól 69 milliárd volt a legkisebb havi kibocsátás. Egy évvel ezt követően, 2020 elején 110-130 milliárdra esett vissza a 2019 végi közel 200 milliárd forintos forgalom – pedig az első két hónapba még nem szólt bele a pandémia. Tavaly a január 23, a február 31 milliárd forintos forgalmat hozott a szűken vett személyihitel-piacon, s bár a személyi kölcsönök piaca tavaly a várakozások alatt teljesített, a következő hónapokban minimum 20 százalékkal nagyobb összegű hitelt vettek fel az emberek. 

Nem figyeltek a drágulásra

Az idei év azonban más lehet, mint a korábbi évek. A bankok a tavalyi év végéig nem érvényesítették személyikölcsön-kamataikban a jegybank tavaly júniusban elindított és novemberben lépést váltó kamatemelési ciklusának hatásait – emlékeztettek a money.hu szakértői. Mindennek eredményeképp az a furcsa helyzet állt elő, hogy – miközben például a lakáshitelpiacon folyamatos volt a banki ajánlatok drágulása – augusztushoz képest 16 bázisponttal alacsonyabb, 11,74 százalékos átlagkamaton folyósították novemberben a személyi kölcsönöket a bankok. 

Nincs már ok arra, hogy ne emeljenek

Miután a várt, karácsony előtti hitelfelvételi hullám így is elmaradt, az új évre fordulva már nem igazán volt értelme fenntartani az alacsony kamatokat. Januárban tehát elindult a kamatemelés. Az év eleje óta a Cofidis, az Erste, a K&H, a CIB, a Takarékbank, az MKB, a Budapest Bank, a Provident, a Raiffeisen és a Cetelem is emelte személyikölcsön-kamatait. A személyi kölcsönök piacán ráadásul viszonylag nagyok a kamatlépések, a drágulásoknál szép számmal találunk 200–500 bázispontos emelést.

A money.hu szakértői szerint a kamatemelkedés egyértelműen felgyorsulhat februártól, köszönhetően annak, hogy a jegybank elég egyértelmű üzenetet küldött a piacnak, hogy az irányadó kamat bizony 5 százalék közelébe, akár a fölé is emelkedhet az első félév végére.

Magasabb jövedelem kell a topkamathoz

Ugyanakkor a személyihitel-piac ma még ott tart, mint ahol a lakáshitelpiac tartott a múlt év őszének elején. Vagyis a banki drágítások még messze nem tarolják le a korábbi kedvező ajánlatokat, a bankok csak bizonyos sávokban drágítanak. Egyre gyakoribb az a megoldás, hogy a legjobb ajánlat kamata változatlan marad, ám annak eléréséhez a korábbinál magasabb jövedelemre van szükség.

Jól mutatja mindezt, hogy a money.hu adatai szerint a piacon legjobb ajánlatot adó öt bank ajánlata egy 5 millió forintos, 5 éves törlesztési idővel rendelkező hiteligényre ugyanúgy 6,95–7,5 százalékos kamatsávban mozog, mint október végén. A nagy különbség az, hogy míg októberben a topkamat eléréséhez az öt pénzintézet közül egyetlen banknál sem kellett 400 ezer forintnál magasabb jövedelmet igazolni, addig 2022. február elején a top 5 kamatajánlatból három már csak minimum 600 ezer forintos jövedelem igazolása mellett érhető el.

Kisebb jövedelem mellett így már csak drágábban tudjuk magunkat finanszírozni.

Százezreket spórolhatunk

Ugyanakkor azoknak, akik tudják, hogy év közben mindenképp valamilyen beruházásba kezdenének, vagy nagyszabású terveik megvalósításához a későbbi hónapokban bizonyosan hitelre lesz szükségük, nincs értelme várniuk. Egy, a példánkban szereplő 5 milliós kölcsön esetében egy 2 százalékos kamatemelés a törlesztőrészlet 5 százalékos emelkedésével jár, míg a visszafizetendő összeg a teljes futamidő alatt közel 6 százalékkal, 300 ezer forinttal lesz magasabb. Érdemes ettől megvédeni magunkat, és előrehozni a hitelfelvételt. A személyi kölcsönöknél ez a jelzáloghiteleknél könnyebben megtehető, hiszen nem kell semmit fedezetként felmutatnunk, a bankok a hitelmúltunk és a jövedelmünk alapján döntenek a hitelfolyósításról.