Az MBH elárulta, milyen jövő vár a Magyar Telekomra

2024.08.15. 11:46 Módosítva: 2024.08.15. 12:18

A blogról

A bejegyzések a szerzők személyes véleményét, nem a cégek álláspontját tükrözik, és semmilyen formában nem minősülnek befektetési ajánlatnak.
Az MBH Befektetési Bank augusztusban megkezdte a Magyar Telekom Nyrt. követését. A jövőben rendszeresen elemzik majd a vállalat pénzügyi helyzetét, és diszkontált cash flow modell alapján ajánlást tesznek a vállalat egyéves célárára. Elemzésük alapján – 5 százalékos likviditási diszkontot alkalmazva – a részvény várható egyéves célára 1238 forint, vételre ajánlják.

A Magyar Telekom Nyrt. Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója, amely széles körű telekommunikációs és informatikai szolgáltatásokat nyújt lakossági és üzleti ügyfelek számára. A vállalatot eredetileg Matáv Magyar Távközlési Rt. néven alapították 1991-ben, 100 százalékban állami tulajdonnal.

Ma mára Deutsche Telekom csoport tagja. A Telekom részvényei a Budapesti Értéktőzsdén kereskednek, és „tagja” a hazai négy legnagyobb tőzsdei vállalatnak (blue chipnek). A Magyar Telekom a BUX (a Budapesti Értéktőzsde Részvényindexe) kosarában jelenleg 6,53 százalékos súllyal szerepel (március 18-i adatok alapján) – olvasható az MBH Bank elemzésében.

Ezek a területek hasítanak

Az inflációs díjkorrekció hatására a mobil- és vezetékes szegmensek árbevételei idén több mint 10 százalékot növekedhetnek, ám a következő években az infláció süllyedésével nem számítunk arra, hogy a Telekom két számjegyű díjkorrekciót hajtana végre, így a bevételek is lassabb ütemben növekedhetnek – összegezte az elemzést a Monitorblog.

Az MBH Befektetési Bank stratégiájának értelmében az elemzői csapat a jövőben egyre szélesebb körben fedi le elemzéseivel a hazai (és nemzetközi) tőkepiacokat.

A vállalat árbevétele főként a mobil- és vezetékes szolgáltatásokból, illetve a rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) szegmensekből származnak. A mobilkommunikáció alá sorolhatók a hang-, adat- és SMS-szolgáltatások, valamint a készülékértékesítések, a vezetékes kommunikációhoz pedig a vezetékes telefon-, internet- és tv- szolgáltatások tartoznak.

Az RI/IT szegmens nagy vonalakban a felhőszolgáltatásokat, adatközponti szolgáltatásokat, hálózati megoldásokat, valamint IT-konzultációt és -támogatást foglal magában. Az árbevétel közel 60 százaléka származik mobil-, 30 százaléka vezetékes, 10 százaléka pedig RI/IT bevételekből. A vállalat a hazai 5G hálózat kiépítésében az élen jár.

jelentősen javult a vállalat fundamentuma például az inflációkövető árazásnak köszönhetően: 2022-ben 6,6, míg tavaly 10,8 százalékkal emelkedett az árbevétel.

A költségek ennél alacsonyabb mértékben nőttek. A régiós versenytársakkal összehasonlítva még ekkora árfolyam-emelkedés után sem tűnik drágának a papír. Például P/E és EV/EBITDA alapon is az iparági átlag alatt forognak a részvények, azonban azt meg kell jegyezni, hogy az a jelentős mértékű diszkont, ami évekkel ezelőtt látható volt a részvény árfolyamában, ma már nem kimutatható.

Az MBH Bank az alábbi kockázatokat állapította meg:

  • A Magyar Telekom szempontjából fontos kockázati tényező a piaci szabályozás. Az új törvények vagy rendeletek befolyásolhatják az árakat, a szolgáltatások nyújtásának módját vagy minőségét, de akár a piaci szereplők viszonyát vagy versenyhelyzetét is. Ilyen törvények lehetnek például a frekvenciaspektrumok licencéhez tartozó esetleges szabályozások, amelyek jelentős hatással lehetnek a vállalat teljesítményére.
  • Jelentős kihívást jelenthet a vállalatnak a távközlési piac új trendjeihez és technológiáihoz (AI, IoT, 5G) való alkalmazkodás. A legújabb trendekről való lemaradás jelentős hátrányt jelenthet a versenytársakkal szemben.
  • Az Európa-szinten megemelkedett energiaárak jelentős nyomást helyeztek a vállalatra az energiaköltségek terén. A nagyrészt az orosz–ukrán háborúnak és a bevezetett szankcióknak betudható energiaár-növekedés 2022-ben tetőzött, azonban még a későbbi években is megfigyelhető a hatása. A zöldátmenet és a környezetvédelmi szabályozások szigorítása az energiaárak növekedéséhez vezethet, ugyanis a megújuló erőforrásokra való átállás költségei átmeneti áremelkedést okozhatnak. A Telekom eredményességére jelentős hatással van az energiaárak alakulása, kiszámíthatatlansága miatt kockázati tényezőként kell rá tekinteni.
  • A magyarországi gazdasági környezet alakulása, a háborús konfliktusok esetleges eszkalálódása és egyéb makrogazdasági tényezők is hatással lehetnek a társaság eredményeire. Az inflációs környezet és a forintárfolyam ingadozása a csoport költségeire is hatással van, egy esetleges gazdasági visszaesés pedig kedvezőtlenül hatna az eredményekre.
  • A telekommunikációs vállalatok népszerű célpontjai lehetnek a hackertámadásoknak, mivel nagy mennyiségű érzékeny információkat tárolnak. A felhőbe való átállással a kiberbiztonságra nagyobb hangsúlyt kell helyezni, hogy a Telekom hatékonyan védje az ügyfelek privát információit a hackertámadások ellen, valamint megfeleljen a szigorú jogszabályi előírásoknak.

Ez a szerkesztőségi tartalom az MBH Bank támogatásával jött létre.