Ervin
14 °C
22 °C

A szerencsétlen bróker mélybe küldte az indexet

2001.05.15. 11:01
Nem változtatják meg utólag a Londoni Értéktőzsde indexének értékét, pedig a mutató tegnap azért esett 3 és fél százalékkal, mert egy bróker véletlenül egy nullával többet írt be a számítógépbe. Ez amúgy nem példátlan eset: 1998-ban egy alkusz rákönyökölt a klaviatúrára, amivel nagyhirtelen több mint 1 milliárd euró értékű kötvényt adott el.
Zárásig csendben folyt a kereskedés a híres londoni börzén. Az index néhány telekommunikációs és banki papír gyengélkedése miatt enyhén, 70 ponttal esett. A záró szakaszban azonban - ilyenkor, a tőzsdenap formális befejezése után lehetőség van megkötni az elindított üzleteket - egyetlen eladási megbízás 130 ponttal rántotta le a mutatót.

A Lehman embere volt a hunyó

Amit a money.telegraph.co.uk még piaci pletykaként közölt, azt a CNN kedden megerősítette: a ludas a Lehman Brothers nevű amerikai befektetési bank brókere volt, aki egy 30 millió font értékű, a londoni index összeállítását tükröző részvénycsomagot akart volna eladni. A Wall Street Journal cikke szerint az indiszponált üzletkötő véletlenül 300 millió fontos akcióra adott megbízást.

Utólag nem kozmetikáznak

"Nem kívánjuk módosítani a hétfői indexet és nem törlünk egyetlen megbízást sem" - szögezte le kedden a Londoni Értéktőzsde egyik szóvívője a Reutersnek. A börze mutatója 206 pontot szánkázott összesen és 5690,5 ponton zárt.

Dumb és Dumber a tőzsdén

Az ehhez hasonló esetek nem ritkák, amióta londonban bevezették a számítógépes kereskedést - írja a money.telegraph.co.uk. A CNN felidézi azt az esetet, amikor a Salomon Brothers brókere 1998-ban rákönyökölt a billentyűzetre, így merő véletlenségből 1,16 milliárd euró értékű francia államkötvényt adott el.

Rekordot döntött a Deutsche Bank

Tavaly szeptember 11-én szintén egy baki, bár egy kicsit más jellegű, vitte le 208 ponttal az FTSE indexet. Ekkor a kereskedést fel is kellett függeszteni. A hiba lényege az volt, hogy a Deutsche Bank brókere 102 féle részvényből akart eladni, de a gépbe elfelejtette bevinni a minimális árat. A rendszer az ajánlathoz emiatt automatikusan a legalacsonyabb vételi ajánlatokat párosította.

A londoni börzén az a szabály, hogy ha egy papír ára egyetlen tranzakció miatt 5 pennynél többet esik, annak kereskedését fel kell függeszteni. Ebben az esetben 23 részvénnyel történt ez meg, ami világrekord.