Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Esőtánc és napimádat a Wall Streeten

2001.06.26. 09:10
Két unatkozó amerikai közgazdászprofesszor nem sajnált 15 évi "kutatómunkát" arra, hogy kiderítsék: a tőzsdei részvényárakat főként az aznapi időjárás befolyásolja. Állításuk mellett annak ellenére kitartanak, hogy a nagy tőzsdekrachok napján hétágra sütött a nap.
A michigani és az ohioi egyetemet erősítő Tyler Shumway és David Hirschleifer közgazdászprofesszorok egy mozdulattal próbálják elsöpörni a tőzsdei részvények várható alakulását kutató elemzéseket. Ők úgy látják, a tisztán fundamentális vagy technikai elemzések helyett sokkal ésszerűbb kibámulni az ablakon, és az időjárás alakulása alapján adni vételi és eladási megbízásokat a brókereknek.

Napolaj helyett vegyünk részvényt!

A professzorok szerint az elmélet roppant egyszerű, mindenesetre a biztonság kedvéért végignyálazták a napilapokban 1982-től 1997-ig a tőzsdetudósításokat, és összevetették őket az aznapi időjárás-jelentésekkel. A zsenik véleménye szerint egyszerűen arról van szó, hogy ha süt a nap, az emberek jókedvűek, és hihetetlen jó dolgukban részvényvásárlásba fognak. Esős, havas napokon a vételi kedv alaposan megcsappan, vásárlók nélkül pedig egyértelműen lefelé csúsznak a részvényárak.

Aignert lesnék a spekulánsok?

A brókerek és elemzők persze hangosan kiröhögték a két tudóst, és valószínűleg a hazai tőzsdecápák sem fogják Aigner Szilárdot zaklatni olyan kérdésekkel, hogy "Vajon a holnapi napsütés kirángatja-e a BUX-ot 7000 pont alól?". Játszva találni ugyanis olyan napokat, amikor a kutyák nyelve a földet érte a kánikulától, a részvények pedig egymással versengve bucskáztak lefelé.

Cáfol a tőzsdetörténelem

A The New York Timesnak nyilatkozó tapasztalt tőzsdeguruk közös visszaemlékezésükben végül arra jutottak: azokon a bizonyos 1987-es és az 1929-es októberi napokon a tőzsdék összeomlottak, a nap meg fényesen "vigyorgott" rájuk.

A Mikulás-rali a leggyakoribb

Az időjárás helyett sokkal inkább az év végi extrafizetések mozgatják a tőzsdeindexeket. Évek óta azt lehet megfigyelni a világ tőzsdéin, hogy a legnagyobb feltámadások ideje december és január, amikor az emberek egy része részvényekre költi az év végi bónusz-prémium-jutalék zsetonjait. Nyáron pedig tőzsdézés helyett a befektetők a télen megkeresett pénzt költik a tengerparton, így - napsütés ide, vagy oda - a legmelegebb hónapokban ritkább a rali a tőzsdéken.

Hétfőn Budapest fölött egész nap sütött a nap. A BUX 66 pontot erősödött, és napi maximumán zárt.