Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Simor csalódott a nemzeti csúcsban

    Kemény kritikát fogalmazott meg a 2006-ig folytatott gazdaságpolitika miatt a jegybankelnök, szerinte ennek isszuk most a levét. Muszáj lenne érdemben lefaragni a kiadásokat, több területen érdemi átalakítást végrehajtani, enélkül azonban adócsökkentésre nincs mód, mondja Simor András, aki szerint a kormánynak nem kell a devizahitelesekkel foglalkoznia: akik frankban vagy euróban adósodtak el, vállalták az árfolyamkockázatot.
  • Az állandó munkaerő létszáma nem változik, a kölcsönzött munkások egy részével azonban nem újít szerződést a győri Audi. A társaság a pénzügyi válság miatt várhatóan kevesebb megrendelést kap a közeljövőben, ezért minden ötödik kölcsönmunkás elküldése mellett döntöttek. Az Audi Hungária Motor Kft. jelenleg mintegy 6000 állandó dolgozója 200 bérelt munkást foglalkoztat, közülük negyvennek november elsejétől nem újítják meg a szerződését. (Kék Duna Rádió)
  • cikkünk a témában:

    A Raiffeisen sem ad már svájci frank alapú hiteleket

    A Raiffeisen Bank úgy döntött, hogy ezentúl nem folyósít svájci frank alapú hiteleket – értesült az Index. Ez a harmadik bank, mely nem ad svájci frank alapú hiteleket.
  • Hétfőn nagy emelkedéssel nyitott a Wall Street, a tőzsde DJIA mutatója a nyitásban 87 pontot erősödött, a Nasdaq piac composite indexe 25 pontot, ami másfél százalékos javulásnak felel meg. Kevesebb mint tíz perc alatt azonban inkább lassan visszafelé mozogtak az indexek: a DJIA nyeresége 70, a Nasdaqé 15 pont körüli zsugorodott. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,4 százalék (6,42 pont) gyengüléssel 1711,29 ponton fejezte be a múlt pénteki napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8852,22 ponton zárt 1,4 százalék (127,04 pont) csökkenéssel. A hétfői amerikai nyitáskor az európai tőzsdeindexek is határozott erősödést mutattak, elsősorban a londoni FTSE-100 index a maga 2,1 százalékos emelkedésével, de a párizsi CAC-40 is másfél százalékkal volt pénteki zárása felett, míg a frankfurti DAX-30 javulása közel állt a fél százalékhoz.

    Az olaj piaci jegyzése csökkenő irányzatú volt a határidős piacon, novemberre a Brent ára hétfőn a Wall Street nyitása előtt közvetlenül 71,57-64 dollár közötti sávban, az amerikai könnyűolajé hordónként 73,65-68 dollár magasságában mozgott. Az euró jegyzése ekkor 1,3371-73 dollárnál járt.

  • A FlyBalaton repülőtér tulajdonosai a nemzetközi iparági és gazdasági helyzetre reagálva elhatározták, hogy a repülőteret a téli menetrendi időszakban, 2008. november 1-től csökkentett üzemmódban kívánják üzemeltetni. A repülőtér vezetősége minden érintett partnerével, felügyelő hatóságokkal és minisztériumokkal egyeztetést folytat a korlátozott téli üzemmód feltételeiről. A Sármellékről eddig három városba közlekedő Ryanair légitársaság az Európába begyűrűződő gazdasági válság hatásaival indokolta, hogy száznál is több járatát, köztük a balatoni gépeket is leállítja a téli időszakban. Az Európában tapasztalt alacsony kereslet és a magas kerozinárak egyaránt szerepet játszottak a döntésben. A FlyBalaton repülőtér minden előre bejelentett utas- és áruforgalmi charter járatot zavartalanul kiszolgál a téli időszakban is.
  • Rontotta Ukrajna szuverén besorolásainak kilátását és bankjainak osztályzatát hétfőn a Moody's Investors Service, a globális likviditási válság, valamint az ukrán makrogazdasági, pénzügyi és politikai kihívások együttes hatásaira hivatkozva. Közben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége Kijevben tárgyal 14 milliárd dolláros készenléti hitelkeretről Ukrajna számára, stabilizációs céllal. A nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint Ukrajna jelenlegi, mélyen spekulatív "B1" szintű szuverén bel- és devizaadós-kockázati besorolásának kilátása az eddigi, felminősítést valószínűsítő pozitívról stabilra módosul. A Moody's megfogalmazása szerint ez azt jelenti, hogy az adósosztályzat 12-18 hónapon belüli javításának valószínűsége belátható időre elenyészett. (MTI)
  • Stabil gyengülő trendet mutat a forint, a reggeli, nyitásban jellemző 264 alatti szintekről mostanra 268 forint fölé ment fel az euró ára.
  • cikkünk a témában:

    Maradt 8,5 százalékon a kamat

    Hiába csökkent az infláció szeptemberben a vártnál jobban, nem lehetett csökkenteni a kamatot, vélték elemzők a mai monetáristanács-ülés előtt. És hiába gyengült a forint, emelni sem lehetett.
  • A kamatdöntés bejelentése után (az MNB nem változtatott a 8,5 százalékos alapkamaton) tovább gyengült a forint, és az euróval szembeni árfolyama átlépte a 269-es szintet.
  • Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által mára kitűzött 6 hónapos (D090408) diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 30 milliárd forintnyi mennyiségre csupán 10,4 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A kibocsátó elegendő érdeklődés hiányában törölte az aukciót.
  • cikkünk a témában:

    Maradt a kamat

    A várakozásoknak megfelelően 8,5 százalékon hagyta az irányadó kamatot a monetáris tanács.
  • Végetért a felfüggesztés, az első kötések minimálisan húzták feljebb az OTP-t, 2840 forintig (a felfüggesztéskor 2833 forintnál álltak a papírok). A BUX 4 százalékos mínuszban, 12 410 ponton áll, miközben a régiós tőzsdék, a cseh, a lengyel és az osztrák börze is 3-4 százalékos pluszt mutatnak. Nálunk az OTP mellett a többi papír is esik, a Mol 5 százalék feletti mínusz mutat, a papírok 10 380 forinton forognak. A portfolio.hu szerint az egyik lehetséges magyarázat lehet, hogy ma ismét Izlanddal egy lapon emlegették Magyarországot a CNBC televízióban.
  • A forint is tovább gyengült, az euró 267-nél jár. A BUX már 4 százalékos mínuszban jár, a legrpsszabbul ismét az OTP teljesít: a bankpapírok elérték a tíz százalékos esést, így újra fel kellett függeszteni kereskedésüket. Az árfolyam 2833 forintra esett, ez 317 forinttal alacsonyabb, mint a pénteki zárásnál.
  • A műszakrendek rugalmas módosításával készül fel a győri Audi Hungaria Motor Kft. pénzügyi válság okán várható a megrendelés-csökkenésre - mondta Lőre Péter kommunikációs vezető. Közlése szerint a tervezett változtatások a törzsállomány munkahelyeit nem érintik, a kölcsön munkaerőtől azonban szükség esetén megválik a vállalat. Jelenleg mintegy 200 dolgozót foglalkoztat kölcsön munkaerőként a cég, s közülük 40-nel novembertől nem hosszabbít szerződést. A győri Audinál jelenleg 6000-en dolgoznak. A vállalat az idén több mint 1,9 millió motort gyárt, és 60 ezernél több autót szerel össze. Teljesítménye összességében tehát nagyobb lesz a tavalyinál - hangsúlyozta a kommunikációs vezető. Az idei év első 9 hónapjában 1 millió 513 ezer 300 motor készült, 3 százalékkal több az előző év azonos időszakánál. Továbbá 50 700 autó gördült le a gépsorról az első háromnegyed évben, 9 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. (MTI)
  • Öt százalék alá csökkent a Bank of New York kezében levő OTP részvények aránya - jelentették be a BÉT honlapján. Az amerikai pénzintézet korábban 9 százalék felett volt tulajdonos az OTP-ben.
  • cikkünk a témában:

    Sokkal olcsóbban tankolhatunk szerdától

    Szerdán 10 forinttal csökkenti a benzin, 6 forinttal a gázolaj literenkénti árát a Mol. Várhatóan a kutak többségén 300 forint alá kerül a gázolaj, míg a benzint feltehetően már 275 forintos ár körül meg tudjuk vásárolni, utóbbi a legolcsóbb kutakon akár 265 forint alár is csökkenhet. És az áresésnek várhatóan még nincs vége: megugrottak ugyanis azok a decemberi opciós jegyzések, amely 50 dollár/hordós olajárral számolnak. Az olajexportáló országok várhatóan csökkentik a kitermelést. Egyes államok már most is nagy bajban vannak: Venezuelának és Iránnak 80, de még Szaúd-Arábiának is 65 dolláros árszintre van szüksége.
  • cikkünk a témában:

    Tízmilliárd eurót kap az ING

    A holland kormány szerint a csoport helyzete stabil, de azért beszállnak. Prémium itt sem lesz.
  • A BUX már 2 százalékos mínuszban jár, és a forint is gyengül: az euró ára fél tizenkettő után 266 forint fölé kúszott. Az OTP papírok ára újra 3000 forint alá csökkent.
  • Svédország kormánya hétfőn jelentett be intézkedéseket a pénzügyi válság hatásainak elkerülésére a skandináv államban, de a jelentések szerint az intézkedések október 28-tól lépnének hatályba. Vaskos, értékében 200 milliárd eurót meghaladó stabilitási tervről van szó, amely részben hitelgaranciákból részben tőkejuttatást végző pénzalap létrehozásából állna és közép távon is biztosítaná a svéd pénzügyi rendszer stabilitását. Az ország pénzpiacokért felelős minisztere a svéd háztartásokat és vállalatokat a pénzügyi felfordulás miatt érő hatások gyengítéséről, az ezt célzó kormányzati javaslatokról beszélt a BBC rádiónak. Elmondta, hogy a csomag által kívánják javítani a bankok finanszírozási feltételeit, illetve csökkenteni kölcsönfelvételekkel kapcsolatos költségeiket. A 205 milliárd eurós csomagban van egy alap, amiből gyorssegély adható a bankoknak, ha kérik. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Korlátozza a bankárok bérét a német kormány

    A felügyelõbizottságon keresztül az üzletpolitikába való beleszólás lehetõségét is igényli a német kormány azon bankok esetében, melyek a hitelválságot állami segítséggel akarják átvészelni. A támogatásban részesülõ pénzintézetek vezetõinek bérét is lefaragja az állam, a maximális juttatás félmillió euró lehet évente.
  • A pénteki zárórétéknél alacsonyabban állnak a vezető európai tőzsdék. A német DAX index 4950 pont magasságából száz pontot zuhant, majd innen lassan felfele kapaszkodik. Hasonló pályát írt le a párizsi CAC, 3420 pont környékéről bő ötven pontot esett, most éppen felfelé tart, akárcsak London, az FTSE a reggeli száz pontos esés után még nem érte el a kezdeti, 4150 pontos szintet.
  • cikkünk a témában:

    Simor szerint nincs szükségünk az EKB pénzére

    A jegybankelnök visszautasította, hogy Magyarország Izland lenne.
  • A kedvező nyitás után 1,5 százalékos mínuszba süllyedt a BUX, fél tizenegyekor kerek egy százalékkal volt alacsonyabb az index, mint a pénteki záráskor. Az OTP 2,7 százalékos mínuszban 3065 forinton áll, a Mol 1,4 százalékkal ér kevesebbet, így 10 850 forint.
  • A forint erősödésével nyitott hétfőn a bankközi devizapiacon: az eurót 263,60/80 forinton jegyezték kilenc órakor, a nyitást megelőző éjszakai 266-267 körüli szint és a péntek délután fél ötkor jegyzett 268,50/60 forint után. A piacon az MNB kamatdöntő ülésére várnak. A dollárt 195,10/30 forinton jegyezték. (MTI)
  • A kora reggeli 264,50 közeli szintekről 263,50 köré erősödött a fél tízre a forint. Úgy fest, hogy szép napra virradunk, már ami a múlt heti átlaghozviszonyítva elvárható, vagyis kicsi az esélye, hogy ma 270 felé gyengülne a forint, bár az is elégkérdıjeles, hogy 260 alá be tudunk-e csúszni – áll a Commerzbank reggeli értékelésében. MNB kamatdöntés délután, bár ennél jobbanritkán kötötte még meg a piac a jegybank kezét kamatügyben. Ha csökkentenek a kamaton, azújabb forintgyengülési hullámot indíthat be, ha pedig emelnek (aminek ráadásul a jelek szerintjavuló inflációs környezet sem sok okát adja) akkor a gazdaság recessziójának mélyülésevárható – az amúgy is romló hitelezési lehetıségek körében a forint hitelek még drágábbáválnának. Egyszóval ritkán mondható olyan magabiztosan, mint most: változatlan kamatraszámítunk.
  • A pénteki 6,5 százalékos zuhanást követően ma ugyanekkora mértékű emelkedéssel kezdte a napot az orosz RTS index. Az orosz jegybank külföldi lapértesülések szerint ma jelentheti majd be a rubel leértékelését. Az erre vonatkozó spekulációk már október 17 óta jelen vannak a piacon, a Kommersant szerint a rubelt 10 százalékkal értékelhetik le és próbálhatják meg stabilizálni.
  • A BUX 537,06 pontos emelkedéssel, 13 465,76 ponton nyitott, 4,15 százalékkal erősödött. Ezután lefelé vette az irányt és fél tíz körül már plusz 3 százaléknál járt.
  • Hétfőn 3,6 százalékkal erősödött a tokiói értéktőzsde fő mutatója, a Nikkei225. A növekedéshez hozzájárult az az értesülés, hogy a Panasonic cég negyedéves adózott eredménye várhatóan meghaladja majd a vártat. Általában erősítette az exportra termelő cégek részvényét a gyengülő jen.

    A Nikkei című üzleti napilap úgy tudja, hogy a Nippon Steel és a JFE Holdings emelik a nyereségükkel kapcsolatos előrejelzést az alacsonyabb költségek és a termékeik árának a növekedése hatására. A két acélipari cég árfolyama jelentősen erősödött.

    A Nikkei225 index 3,6 százalék (311,77 pont) emelkedéssel 9005,59 ponton fejezte be a kereskedést. A bankközi devizapiacon az euró 1,3466 dollárra erősödött a pénteki 1,3425 dollárról. A dollár 101,55 jenről 102,04 jenre nőtt. A WTI olajfajta hordónkénti ára 1,88 dollár emelkedéssel 73,73 dolláron állt. (MTI)

  • Az OTP Bank Nyrt. két igazgatósági tagja OTP-részvényeket vásárolt október 17-én a tőzsdén, közölte a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn. Utassy László 50 000 OTP-részvényt vett 2 830 forintos átlagáron, így tulajdona 250 000 darabra, 0,09 százalékra változott. Vörös József 2000 részvényt vásárolt 2890 forintos átlagáron, ezzel 117 200 darabra, 0,04 százalékra növekedett a tulajdonában lévő OTP-részvények száma. (MTI)
  • Lemondott az euró százmilliókat veszítő francia bank, a Caisse d'Epargne elnöke és a pénzintézet két további vezetője vasárnap. Charles Milhaud, miután az igazgatótanács rendkívül tanácskozást tartott, közleményben tudatta, hogy távozik és egy fillér végkielégítést sem kap.

    A Caisse d'Éparge bank vezetősége a múlt héten jelentette, hogy 600 millió eurót (160 milliárd forint) veszített a pénzintézet az előző heti pánik idején. Ezután az összes franciaországi bank azonnali vizsgálatát rendelte el a francia pénzügyminiszter.

    A Caisse d'Éparge bank vezetősége szerint a veszteség egy rutinszerű belső ellenőrzésnél derült ki, és a kárt saját tevékenységének számlája írja a bank. A vezetőség a múlt hét csütörtökén azt állította, hogy tekintettel a pénzintézet 20 milliárd eurós tartalékra és annak likviditására, a veszteség nincs hatással a bankcsoport pénzügyi stabilitására, és semmilyen következménye nem lesz a betétekre. Christine Lagarde pénzügyminiszter a bejelentés után felszólította a francia bankfelügyeleti szervet, hogy azonnal állítson fel vizsgálóbizottságot annak kiderítésére, hogy mi történt a Caisse d'Éparge-nál, és hogy betartják-e a piacellenőrzési szabályokat a többi francia pénzintézetnél. (AFP/Független Hírügynökség)