Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.11.27. 08:05
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön emelkedett, bár napközi csúcsától elmaradva zárt, arra a reményre, hogy a szerdán bejelentett kínai kamatcsökkentés és az EU 200 milliárd eurós költségvetési intézkedési terve segíteni fogja a gazdasági növekedést, következésképp a japán exportot is. Csütörtökön főleg az acél-, a gép- és az építőipari részvények drágultak Tokióban. A korábbi nagy zuhanások után kiigazítások voltak, fölfelé, a fejlett technológiai részvények körében is, miután szerdán az amerikai konkurencia részvényei is emelkedtek. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 160,17 pontos, azaz 1,95 százalékos nyereséggel 8373,39 ponton zárt, 45,30 százalékkal alacsonyabban az év véginél. Szerdán 1,33 százalékot vesztett, kedden 5,22 százalékot nyert, hétfőn a piac zárva volt, országos ünnepnap miatt. A fő mutató a múlt héten 6,52 százalékot vesztett, az előző héten 1,41 százalékot vesztett. Októberben 23,83 százalékot vesztett. A harmadik negyedévben 16,48 százalékot vesztett, az első félévben 11,93 százalékot vesztett. Tavaly 11,13 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége, ezzel tavaly a tokiói részvénypiac volt a legrosszabb a világ nagy értéktőzsdéi közül. A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató 3,6 százalékos nyereségben, a szöuli Kospi 2,9 százalékos nyereségben, a sanghaji összetett mutató 4 százalék közeli nyereségben volt a szerdai záróhoz képest.
  • A forint csütörtökön várhatóan stabil marad, bár a csekély forgalom miatt újabban nem lehet kizárni nagyobb kilendüléseket, írta elemzők véleményét idézve csütörtök reggel a Dow Jones hírügynökség. A londoni bankközi piacon a forint csütörtök reggel, 260,85-261,35/eurón, 0,08 százalékkal gyengébb a kora hajnalinál, és 3,16 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint a tavalyi év végén. Szerda este 260,65-261,15 forint/euró volt az árfolyam. Ugyanakkor a forint 201,49-74/dollár volt, 0,15 százalékkal jobb a kora hajnalinál, 16,26 százalékkal gyengébb, mint tavaly év végén. Szerdán későn 201,79-202,52 forint/dollár volt az árfolyam.
  • Immáron a negyedik egymást követő napon emelkedtek az amerikai tőzsdeindexek. Pedig az európai tőzsdék ma gyengélkedtek, halovány mínuszt produkáltak vagy nullán zártak. Amerika ennek megfelelően, és a kiábrándító ma megjelent ottani makrogazdasági adatoknak köszönhetően nagy eséssel kezdett. Aztán a nap felére már ledolgozta az esést, onnan pedig komoly pluszt hozott össze mindhárom fő tőzsdeindex. A Dow Jones mutató közel 3 százalékos emelkedéssel 8727 ponton zárt, az S&P500 mutató 3,5, a Nasdaq 4,5 százalék feletti emelkedést produkált. Az optimizmust szakértők két tényezővel magyarázzák: a januárban hivatalba lépő Barack Obama gazdasági stábjának élére Paul Volckert, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korábbi elnökét kérte fel; valamint a piacon hírek keringenek arról, hogy az amerikai állam mentőövet dob a General Motorsnak és így a három nagy autógyártó megmenekülhet a csődtől.
  • Szerdán csökkent az arany ára New Yorkban részben a dollár erősödésére, valamint a csütörtöki munkaszüneti nap előtti nyereségrealizálás miatt. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a februári lejáratú arany ára unciánként 9,20 dollárral 811,30 dollárra hanyatlott. Szerdán 809,60 és 824,60 dollár között mozgott a nemesfém ára. (MTI)
  • Csődbe ment Nagy-Britannia egyik legpatinásabb áruházlánca, a Woolworths. A csaknem száz éve alapított, elsősorban az igényesebb vásárlói réteg keresletére összpontosító hálózatnak 815 áruháza van Nagy-Britanniában; a cég 25 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A BBC szerda esti értesülése szerint a Woolworths csődgondnoki teendőinek ellátására a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat kap megbízást. Elemzők szerint a Woolworths a kiskereskedelmet súlyosan érintő jelenlegi gazdasági válság előtt is már jó ideje gyengélkedett, főleg a viszonylag szűk, tehetősebb fogyasztói rétegre koncentráló értékesítési politikája miatt.
  • Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa nem lát gyors kitörési lehetőséget a válságból. Nem optimistábbak a vállalkozások és a lakosság sem: a GKI konjunktúra indexe mélypontjára került, amióta mérik, nem volt olyan alacsony szinten, mint most.
  • Az Európai Unió területfejlesztéssel foglalkozó miniszterei egyetértettek abban, hogy az EU strukturális alapjaiból válságkezelésre és gazdaságélénkítésre már a következő hónapokban nagyobb összegeket csoportosíthassanak át a tagországok, mondta a szakminiszterek Marseillesben tartott tanácskozása után Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A magyar kezdeményezéssel összhangban kezdeményezik az EU területfejlesztési miniszterei, hogy a brüsszeli bizottság jóváhagyásával a válságkezelés és a gazdaságélénkítés érdekében gyorsított ütemben csoportosítsák át a strukturális alapokat, közölte Bajnai Gordon. A gazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 1.400 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagot dolgozott ki, amelynél számolt azzal, hogy a 2007-2013-ra meghirdetett strukturális alapokból már 2009-ben hozzájuthatnak EU-forrásokhoz a magyar vállalkozások.
  • Napi mélypontra került az euró a dollárhoz képest szerdán késő délután az EKB kormányzó tanácsa egyik tagjának arra a kijelentésére, hogy az infláció mérséklődése lehetőséget nyújt további kamatmérséklésre. Axel Weber hozzátette, hogy ezzel élénkítenék az euróövezet gazdaságát. A további kamatcsökkentési kilátásra az euró 1,2854 dollárra hanyatlott. Kedden késő este 1,3062 dolláron állt az euró.
  • A nyugat-európai részvénypiacok szerdán zárásra leküzdötték a napközi veszteségeket: segített az Európai Bizottság új, 200 milliárd eurós, költségvetési gazdaságösztönző intézkedéseket tartalmazó tervének bejelentése. Mivel a terv 5 milliárd eurót nevesített egyenesen az autóiparnak, ezek a részvények jól jártak szerdán: 5,9-21,6 százalék között drágultak az autóipari részvények. A legújabb, szokásosnál nagyobb kínai központi kamatcsökkentés hírére drágultak a nyersanyagok és velük együtt - 2,3-9,9 százalék között - a bányaipari részvények. A közüzemi szolgáltatók viszont 2,5-5,5 százalék között olcsóbbodtak szerdán.
  • Magyarország támogat minden olyan kezdeményezést az Európai Unióban, amely a magyar export szempontjából legfontosabb országok gazdaságát élénkíti, így kiviteli lehetőségeinket bővíti - közölte Pénzügyminisztérium. Magyarország exportjának több mint 70 százaléka az Európai Unióba irányul, így alapvető az ország gazdasági növekedési lehetőségei tekintetében, hogy ez a térség milyen hatékonyan tud védekezni a recesszió ellen - szögezi le a PM közleménye.
  • Czirják Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgatója, az MNB volt alelnöke szerint a válság nehéz helyzetben érte Magyarországot, s a piaci logika alapján a valóságos helyzeténél is nagyobb terheket rótt rá; a teendők hasonlóak, mint más országokban, a magyar költségvetés mozgástere azonban csekély. Czirják Sándor a Piac & Profit által rendezett szerdai konferencián úgy vélekedett, az ország számára megszűnt a tőkepiac, ott sem a magyar állam, sem a magyar cégek nem tudnak forráshoz jutni. Az MFB-nek vannak olyan nemzetközi megállapodásai, amelyek révén a kis- és középvállalatok fejlesztését képes lesz finanszírozni a nehéz helyzetben is, de ez csak "csepp a tengerben" - mondta. Úgy vélekedett: nem gondolták végig, hogy egy tőkepiaci instrumentumnál, ha egyszer megszűnik a likviditás, évekbe telik, amíg visszaépítik azt, ezért ilyenkor a jegybanknak valamilyen szinten életben kell tartani az adott eszközt. A kamatszinttel kapcsolatban megjegyezte: a bázis - az általa szükségesnek ítélt 3 százalékpontos kamatemelés előtt - nagyon magas volt, ezért nem lehet gyorsan csökkenteni, ami problémákat okoz.
  • Ismét ütemesen csökken a magyar szuverén adósi nem fizetővé válásra szóló határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása a londoni adósságpiacon, ahol az elmúlt hetek hitelminősítői osztályzatrontási hulláma nyomán nemrég még az egész európai feltörekvő térség CDS-árazásai emelkedtek, közölték szerdán londoni szakelemzők az MTI-vel. A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég új adatsora szerint a szuverén nem teljesítővé válási kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a törlesztési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a szerdai kereskedésben 4,252 százalék volt a múlt hét közepén mért 4,933 százalék után; ez utóbbi volt eddig a csúcsszint ebben a hónapban. A magyar CDS-árazás az elmúlt időszak hullámzásaival együtt is sokkal enyhébb az október végi pánikszintekhez képest.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,5 százalékos mínuszban zárt. Az OTP és a Mol is csökkent. Az OTP papírjai 2700 forinton zártak 2,5 százalékos mínuszban, a Mol pedig 9650 forinton zárt, 1,5 százalékos csökkenéssel.
  • Októberben 5,3 százalékkal csökkent az új lakóingatlanok értékesítése az Egyesült Államokban szeptemberhez képest, éves szintű 433 ezerre, 1991. január óta a legkevesebbre, közölték az amerikai kereskedelmi minisztériumban szerdán. Az elemzők az értékesítést éves szinten 3 százalékkal 450 ezerre várták mérséklődni a szeptemberi, lefelé módosított 457 ezerről. Szeptemberben 0,7 százalékkal nőtt a forgalom az előző hónaphoz képest, a korábban megjelent előzetes adat 2,7 százalékos növekedést valószínűsített. Az átlagos eladási ár októberben 272 300 dollár volt, a szeptemberi 183,700 dollár után. Szeptemberben emelkedett az átlagár. (MTI)
  • Új gazdasági válságstábot szervez Barack Obama a Fehér Házban; a tőkepiacok stabilizálására szánt intézkedéseket összehangoló tanácsadó csapatot Paul Volcker, a Fed egyik korábbi elnöke vezeti majd, erősítette meg a megválasztott amerikai elnök irodája. A szakértő testület fő feladata az lesz, hogy tanácsokkal lássa el Obamát a gazdasági válságból való kilábalás módjáról. A 81 éves Paul Volcker 1979-től 1987-ig, Carter és Reagan elnöksége alatt vezette a jegybank funkcióit ellátó szövetségi tartalékbank-rendszert (Fed), az infláció elleni intézkedéseivel szerzett hírnevet. Szigorú monetáris politikája sikeresnek bizonyult, letörte a kétszámjegyű inflációt, de éles bírálatok érték, amiért a siker ára súlyos recesszió volt. (MTI)
  • A felülvizsgált adatok a michigani körzet fogyasztói bizalmi indexének további esését jelzik novemberben, az előzetesen közzétett adatot lefelé 57,9 pontról 55,3 pontra korrigálták. Az amerikai lakosság növekvő pesszimizmusának hátterében az ingatlan- és munkaerőpiaci folyamatok töretlen gyengülése, illetve a pénzügyi válság súlyosbodása áll. (Portfolio)
  • Novemberben 37,8 pontról 33,8 pontra csökkent a chicagói beszerzési menedzser index értéke, így a mutató még távolabb került a zsugorodás/bővülés határát jelentő 50 ponttól. A piac 38,5 pont körüli értéket várt. A feldolgozóipari indikátor négy hónapja folyamatosan zuhan, ezúttal a bizalom romlása alapvetően a foglalkoztatottság csökkenésével indokolható. Egyetlen hónap alatt 41,5 pontról 33,4 pontra csökkent a foglalkoztatottsági alindex, ami az elmúlt hetek munkareőpiaci fejleményeit tekintve nem is olyan meglepő (múlt héten 16 éves csúcsra emelkedett az újonnan munkanélküli segélyért fordulók száma az USA-ban.) (Portfolio)
  • Az amerikai részvényindexek erős mínuszban nyitottak szerdán. A Dow Jones néhány perccel nyitás után 131 pontos csökkenéssel mínusz 1,55 százalékon állt. A Nasdaq 0,81 százalékot esett, az S&P 1,54 százalékot.
  • A lengyel jegybank is megtréfálta az elemzőket, ugyanis a várt szinten tartás helyett 25 bázisponttal, 5,75 százalékra vágta az alapkamatot. A Reuters által megkérdezett 11 elemző közül csak ketten számítottak a kamatok 25 bázispontos csökkentésére, így a döntés - a hétfői magyar lépéshez hasonlóan - meglepetésnek számít. (Portfolio.hu)
  • Tegnap még nagynehezen kiszenvedték a pluszt az amerikai tőzsdék, ma erre elég kevés esély mutatkozik, ugyanis a meglehetősen bizonytalan hangulatban a befektetők újabb kiábrándító amerikai makroadatokkal szembesültek. A FED legújabb mentőakciói már feledésbe merültek, a Dow futures már közel 160 pontos mínuszban toporog. (Portfolio.hu)
  • Két órával zárás előtt 1,3 százalékos mínuszban van a pesti tőzsde részvényindexe. A vezető részvények közül a Mol és az OTP több mint 2 százalékos, a Magyar Telekom 1,4 százalékos mínuszban van, ugyanakkor a Richter 0,4 százalékot erősödött.
  • Októberben 6,2 százalékkal csökkent a tartós cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban, ami igen nagy megelepetést okozott, mivel a piac 3 százalék körüli esésre számított. (Portfolio.hu)
  • Októberben egy százalékkal csökkentek az amerikai személyes kiadások, ami azt jelzi, hogy a munkaerő és ingatlanpiaci folyamatok romlása, valamint a pénzügyi válság súlyosbodása miatt az amerikai fogyasztók vásárlási hajlandóság még az ünnepek közeledtével sem javult.
  • Komolyabb reakció nélkül fogadták devizapiacok az Európai Uniós gazdasági csomag részleteinek bejelentését, az euró a dollárral és a jennel szemben is csak minimálisan veszített értékéből. Az euró alig észrevehetően gyengült a dollárhoz képest, a délben tapasztalt 1,2970-es szintről 1,2920 közelébe süllyedt a kurzus. A tőzsdéken szintén maradt a letargikus hangulat: a nyugat-európai indexek 2 százalék fölötti mértékben esnek. A BUX 1 százalékos mínuszban van.
  • Londonban rendezik jövő tavasszal a fejlett ipari hatalmak és a legnagyobb feltörekvő gazdaságok G20-as csoportjának következő csúcstalálkozóját, amelyen várhatóan Barack Obama megválasztott - addigra már beiktatott - amerikai elnök is jelen lesz, mondta szerdán a brit kormányfő. Gordon Brown a parlament alsóházában bejelentette: a londoni G20-csúcsot április 2-án tartják. A globális válság ügyében összehívott előző G20-értekezlet e hónap közepén volt Washingtonban; azon a találkozón Obama még nem vett részt. (MTI)
  • Rekordmagasságban, 54,7 bázispontra emelkedett a tíz éves amerikai államkötvények CDS spreadje szerdán, miután a Fed által kedden bejelentett program óriási kormányzati összegeket emészt majd fel a tengerentúlon. Mindez azonban nem tántorította el a befektetőket az amerikai állampapírok vásárlásától, a hónap végi kereslet újra megcsillogtatta az államkötvények vonzerejét. (Portfolio.hu)
  • 15 százalékkal zuhanhat a Porsche árbevétele augusztusban kezdődött pénzügyi évének első négy hónapjában a menedzsment prognózisai szerint, miután visszaesett a cég felsőkategóriás gépjárművei iránti kereslet. A társaság közleménye szerint a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt nem valószínű, hogy még az idei évben 50 százalék fölé növeli részesedését az autógyártó a Volkswagenben. (Portfolio)
  • cikkünk a témában:

    Kormányülés előtt ezután csak hideget ehetnek a szerb miniszterek

    Takarékoskodni kell a szerb kormányépület éttermében is. Ezentúl nem lesz meleg étel, mert nagy részét eddig is kidobták.
  • Kényszerszabadságra küldi romániai alkalmazottjait a Michelin. A gumiabroncsokat gyártó vállalat három romániai gyárának összesen 3450 alkalmazottja számára december 12-től két hétig tart majd a kényszerpihenő - adta hírül a kolozsvári Krónika napilap internetes oldalán. A cégvezetés annak ellenére jelentette be az ideiglenes leállást, hogy korábban azt közölték: a gazdasági válság mindössze a termelés visszaesését jelenti majd. A Michelin két gyárat működtet a Szilágy megyei Zilahon, összesen 1600 alkalmazottal. A harmadik, Prahova megyei gyárban 1850-en dolgoznak. Az alkalmazottak a kényszerszabadság idejére bruttó bérük 75 százalékát kapják meg. (MTI)
  • Az Európai Unió eddigi legnagyobb kötvénykibocsátására készül, amelynek egyik célja, hogy forrást biztosítson a Magyarország számára nyújtandó hitelhez - írja a Financial Times. A gazdasági napilap szerint a kötvények árazása napokon belül megtörténhet. A kibocsátás első részlete kétmilliárd euró értékben történik fix kamatozású három éves kötvények formájában. z első kibocsátást jövőre további két részlet fogja követni, további 4 milliárd euro értékben. Hasonló méretű kötvénykibocsátásra utoljára 1993-ban volt példa, amikor az Európai Közösség egymilliárd német márka értékben bocsátott ki értékpapírokat. (Portfolio)