Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.11.26. 10:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Októberben 8,8 százalékra csökkent a lengyel munkanélküliség a szeptemberi 8,9 százalékról - közölte szerdán a lengyel statisztikai hivatal. Az elemzők októberre is 8,9 százalékot vártak. Ezzel októberben 1,35 millió volt az állástalanok száma a szeptemberi 1,38 millió után. Egy évvel korábban, 2007 októberben még 1,72 millió munkanélkülit tartottak nyilván Lengyelországban, és ez 11,3 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett akkor. Lengyelországban a rendszerváltás utáni munkanélküliségi csúcs 2003. februárban volt, 20,7 százalékon, azóta szinte folyamatosan csökken az állástalanok aránya. (MTI)
  • A vezető nyugat-európai tőzsdemutatók szerdán 0,7 százalék körüli eséssel indítottak azután, hogy a jegyzések az elmúlt két üzleti napon emelkedtek. A Federal Reserve hiteltevékenységet támogató döntése a jelek szerint nem élénkítette a tőzsdéket. A piac a ma közzéteendő makroadatokra figyel, ezekből is következtetéseket vonhat le a gazdasági visszaesés mértékére. A kereskedés elindítása után fél órával londoni FTSE 100 indexe több mint 52 ponttal gyengült, a frankfurti DAX30 mutatója 37, a párizsi CAC40 index 38 ponttal esett vissza. (MTI)
  • A kínai központi bank szerdán 1,08 százalékponttal csökkentette az irányadó kamatot, ezzel már negyedik alkalommal lazított a hitelpiaci feltételeken szeptember óta. Az egy éves bankhitelek kamata 5,58 százalékra csökken a korábbi 6,66 százalékról, az egy éves irányadó betéti kamatot pedig 3,6 százalékról 2,52 százalékra viszik le. Az 1997 októbere óta végrehajtott legnagyobb mértékű kamatcsökkentést csütörtöktől érvényesítik. A központi bank egyben mérsékli a kötelező banktartalék előírást is: december 5-i hatállyal azt a nagybankok esetében 1 százalékponttal, 17 százalékról 16 százalékra csökkenti, a kisebb pénzintézetek esetében 2 százalékponttal, 16 százalékról 14 százalékra mérsékli. A vártnál nagyobb kamatcsökkentés, amely Ázsia-szerte kedvező fogadtatásra találhat, a jövő évi növekedést alapozhatja meg, és ellensúlyozhatja a gazdaság mostani lassulását - értékelik a szakértők.
  • cikkünk a témában:

    New York: vegyes zárás

    Jót tett a 800 milliárd dolláros csomag: emelkedett a Dow Jones ipari index. A technológiai papírok piaca viszont mínuszban zárt.
  • Kedden Londonban és New Yorkban is három dollárt meghaladóan csökkent a kőolaj ára, elsősorban a harmadik negyedéves amerikai GDP-adatra, amely a gazdaság gyengülésével az olajkereslet szűkülését is előrevetíti. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 3,58 dolláros eséssel 50,35 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári jegyzése 3,73 dollárral 50,77 dollárra csökkent. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    2009 végére elkophat a magyar kamat harmada

    Drasztikus, a múlt havi rendkívüli emelésnél nagyobb mértékű kamatcsökkentési hullám kezdetének tartják keddi kommentárjaikban londoni feltörekvő piaci elemzők a héten bejelentett váratlan magyarországi pénzügypolitikai enyhítést, amelynek megítélése ugyanakkor nem egyértelmű; a fogadtatás általában kedvező, de vannak citybeli vélemények, amelyek szerencsejátéknak minősítik a lépést.
  • A Standard & Poor's kedden módosította, javította a Mol hosszú távú hitelminősítését BBB- (negatív kilátással) besorolásról BB+ besorolásra (stabil kilátással) - közölte a Mol kedden a BÉT honlapján. Ugyanakkor a Mol bejelentette a beruházások visszafogását és a működési költségek csökkentésének tervét is. A Mol közleménye emlékeztet arra, hogy az S&P azután hozta meg döntését, hogy november 17-én Magyarország hitelminősítését "BBB" besorolásúra csökkentette (negatív kilátással), mely az országot, illetve a régiót sújtó recesszióra vonatkozó általános várakozásokat tükrözi.

    A Mol hangsúlyozza, hogy a Mol pénzügyi helyzete stabil: a likviditást és a tőkeerőt tekintve is. A magyar olajcégnek jelenleg több mint 1,5 milliárd euró lehívatlan hitelkerete van, illetve bankbetéttel rendelkezik, amely megfelelő pénzügyi rugalmasságot jelent rövid és közép távon. A prudens pénzügyi fegyelem fenntartása érdekében a Mol meg kívánja őrizni legalább az 1,2 milliárd euró lehívatlan hitelkeretét, mint „aranytartalékot". (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Járai elzavarná a képviselők felét

    Járai Zsigmond szerint a magyar kormány azért nem mer adót csökkenteni, mert fél, hogy nem tudja fedezni az állami kiadásokat, ezért inkább felvállal egy megszorító csomagot, amiből viszont nem lesz gazdasági növekedés - erről a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke erről Salgótarjánban beszélt kedden egy fórumon.
  • Csökkentek a vezető New York-i tőzsdemutatók zárás előtt három órával, elsősorban az előző napok szárnyalását követő profitkivét és a gazdaság helyzetével kapcsolatos, tartósnak bizonyuló aggodalmak hatására. Közép-európai idő szerint 19 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 33,93 ponttal, 2,30 százalékkal csökkent, a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 137,71 pontos, 1,63 százalékos veszteségen állt ekkor.

    A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta 3,40 dolláros csökkenéssel 51,10 dolláron volt a tőzsdezárás előtt három órával, az északi-tengeri Brent 2,98 dollárral 50,95 dollárra esett. Közép-európai idő szerint 19 óra körül az euró 1,2991 dollár volt. Az euró ekkor 259,90-260,40 forintot ért a bankközi piacon, a dollárt 199,48-199,72 forinton jegyezték. (MTI)

  • Kedden is emelkedéssel zárt a varsói tőzsde: a WIG20 index 1,42 százalékkal 1745,92 pontra erősödött. Elsősorban az energia- és nyersanyagpiaci cégek papírjainak árfolyama emelkedett. A legnagyobb mértékben, 3,2 százalékkal a PKN Orlen papírjai nőttek. A napi vesztes a Bioton lett, 11,1 százalékkal csökkent, 0,24 zlotyra. A cseh CEZ 1,5 százalékkal 111,60 zlotyra nőtt. A varsói értéktőzsdén a Mol árfolyama kedden 3,6 százalékos erősödéssel 144,0 zlotyn zárt. (MTI)
  • Vegyesen alakult kedden a vezető nyugat-európai tőzsdéken, mert ugyan jelentős árfolyameséseket szenvedtek el a gyógyszeripari részvények egy kedvezőtlen ágazati elemzés okán, és az autóipari cégeknek sem ment jól a részvénypiacokon, addig a pénzügyi részvények kezdik visszanyerni erejüket és az energiaipariak néhány kivételtől eltekintve is jól teljesítettek. Mindezek "eredőjeként" a FTSEurofirst 300 index 0,3 százalékkal fel tudott kapaszkodni a nap végére 831,25 pontig, de nap közben ennél járt magasabban is.

    A pénzügyi papírokat a Fed újabb monstre sok száz milliárdos pénzintézeti (ez alkalommal főleg a jelzáloghitelezőket segítő) mentőcsomagja öntött még lelkesedést a részvénypiacokba. A dollár ettől gyengült, az euró 1,2946 dollárig ment fel tőzsdezárás idejére.

    A londoni tőzsde FTSE-100 mutatója 4150,31 ponton, hétfői záró értéke alatt 0,06 százalékkal zárt. Jelentős súlyú részvények drágultak, így többek között a BHP Billiton bányaipari nagyvállalaté (+7,24 százalék) és a Barclays Bank részvénye(+14 százalék). Előbbi ejtette vételi tervét a Rio Tinto bányavállalat megszerzésére, utóbbi feje felől pedig elhárult a monstre bányavállalati ügylet finanszírozói szerepvállalásának réme (65 milliárd font értékű ügylet lett volna a bányavállalati frigy). A Rio Tinto árfolyama a hírtől 36,7 százalékoz zuhant.

    Frankfurtban nyereséggel zárt a DAX-30, de mindössze 0,13 százalékossal, miáltal az index 4560,42 pontig ment fel. Nagyobb nyereségét a Volkswagen részvény 22,7 százalékos árfolyamzuhanása akadályozta meg; az autóipari papír árfolyama az utóbbi időkben alaposan felszökött a Porsche miatt, most mindkét vállalat jelezte, hogy nehézségekre számít. A pénzügyi részvények vegyesen zártak, a nap nyertese a Hypo Real Estate (+9,2) és az Infineon (+7,8) lett.

    A CAC 40 vezető párizsi tőzsdeindex 1,18 százalékkal erősödött, egy jelentés megfogalmazása szerint elsősorban azért, mert a francia gazdaság mégiscsak relatíve jól teljesít, ha az amerikai - az idei harmadik negyedben - visszaesett. A CAC 3209,56 ponton zárt. (MTI)

  • A forint árfolyama hullámzott, majd zárásra erősödött a budapesti bankközi devizapiacon. Kedd délután fél ötkor az euró árfolyama 260,00/20 forint volt; hétfőn záráskor 261,00/20 forintot ért, a reggeli kereskedésben 259,30/40 forint volt az árfolyam, a keddi kereskedés jelentős részében aztán egyre gyengébb lett a forint pozíciója, délután már 263 forint környékén is születtek kötések. Az Egyesült Államokban bejelentett újabb gazdaságélénkítő csomag hírére azonban a forint gyors erősödésbe kezdett, alig egy óra leforgása alatt 259 forintig "lengett ki az inga", majd újabb fordulattal alakult ki a 260 forint körüli záró árfolyamszint. A kereskedők mindezt azzal magyarázták, hogy meglehetősen nagy a tanácstalanság, nincsenek olyan hatások, amelyek komoly irányzat kialakulását tennék lehetővé.

    A dollár gyengült, az euróhoz képest árfolyama immár 1,30 felett alakul - a hét elején még 1,25-ös szinten üzleteltek. Így a dollár árfolyama újra 200 forint alá került: 199,90/200,10 forint volt a hétfői 204,00/20 forint és a pénteki 212,70/80 forint után. A bankközi forintpiacon továbbra sincs aktivitás: 10,70/80 százalék körül alakul az egynapos finanszírozási (O/N) kamat szintje, és a hosszabb lejáratok iránt továbbra sincs komoly érdeklődés.

    Ugyanez igaz az állampapírok másodpiacán is: a kötvényekkel alig-alig kereskednek. A származékos termékek, derivatívák piacán erős csökkenés volt tapasztalható, a kereskedők elmondása szerint a két éves termék hozamszintje például már a délben esedékes index meghatározásakor 9,72 százalék volt a hétfői 9,93 százalék után, délután tovább ereszkedett, 9,30/40 százalékig; hasonló elmozdulás volt érzékelhető a hozamgörbe teljes egészén. (MTI)

  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,60 pontos, 2,09 százalékos emelkedéssel, 11.981,26 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 18,94 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények erősödtek az előző kereskedési napi záráshoz képest. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy a nemzetközi hangulat a kereskedés nagy részében negatív volt, majd megfordult az újabb FED mentőcsomag hírére az indexek emelkedni kezdtek. A BUX alakulásában ugyanakkor még egész nap érződött a hétfői lendület - amelyet a Magyar Nemzeti Bank alapkamat-vágása indukált -, ám az elemző szerint ez szerdára már könnyen kifulladhat. Így Balásy Zsolt nagy esélyt adott a profitrealizálásnak.

    A BÉT-et kedden is meghatározó mértékben az OTP és Mol papírjai húzták, több, mint 3 százalékos emelkedéssel. A szakember ugyanakkor furcsállta, hogy a Magyar Telekom részvényei a kedvező üzletmenet ellenére sem erősödtek szignifikáns módon. A Concorde elemzője szerint a BÉT ismét hullámvasúton van, és a mostani enyhe emelkedésnek is hamarosan vége szakad.

    A Mol 300 forinttal, 3,16 százalékkal 9.800 forintra erősödött, 3,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 91 forinttal, 3,40 százalékkal 2.770 forintra nőtt, forgalmuk 11,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,71 százalékkal 565 forintra emelkedett, forgalma 2,0 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 330 forinttal, 1,30 százalékkal 25.700 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 241,3 millió forintos forgalom mellett 40 forinttal, 0,36 százalékkal 10.960 forintra csökkent. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.526,99 ponton zárt hétfőn, ez 2,75 pontos, 0,18 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva. (MTI)

  • A román kormány újabb költségvetés-kiegészítést hajtott végre kedden, amelynek során félmilliárd eurót csoportosított át a költségvetésben a szociális kiadások fedezésére. Calin Popescu Tariceanu a román kormány keddi ülése után bejelentette, hogy 18 minisztériumtól és a hatáskörükbe tartozó intézményektől több mint 2 milliárd lejt (525 millió eurót) vontak meg. Ezt a pénzt a szociális kiadások fedezésére fordítják, így az újraosztásnak a legnagyobb "haszonélvezője" a munkaügyi minisztérium, amely több mint egy milliárd lejt kapott az összegből.

    A kormányfő hangsúlyozta, hogy a pénz újraosztása következtében az idénre tervezett 2,3 százalékos államháztartási hiányon nem változtattak. (MTI)

  • Meglepetésre, a vezető amerikai gazdaságkutató csoport javuló fogyasztói bizalmat mért az Egyesült Államokban most novemberben. Az elemzők a bizalom gyengülésére számítottak - arra, hogy a kutatócsoport az októberi 38,8 pont után a bizalmi index értékét 37,9-re visz le -, de meglepetésre az index 44,9 pont lett. Összesen 5 ezer háztartást kérdeztek meg.

    Az index két alapvető összetevőjében azonban ellentétes mozgás figyelhető meg: a jelen helyzetre a fogyasztók az októberinél rosszabb novemberi végleges "bizalmi osztályzatot" adtak, a várakozások terén azonban hirtelen nagy fellendülést jelez a Conference Board, ugyanis ezen részindexe az októberi 35,7 pontról több mint 10 ponttal ugrott fel. Az üzleti feltételeket is kevéssel többen kedvezőbbnek ítélik meg, mint októberben. (MTI)

  • Az E.ON Ruhrgas 2009 januártól csökkenti a kommunális létesítmények és ipari fogyasztók számára a földgáz árát, és további csökkentést helyezett kilátásba jövő áprilistól, közölték a cégnél kedden. Ugyanakkor az E.ON csoporthoz tartozó hét regionális gázszolgáltató azt jelentette be, hogy 2009 februártól átlagosan 4 százalékkal mérsékli a földgáz kiskereskedelmi árát, de fenntartja a december 1-jétől tervezett 10-12 százalékos emelést. Az E.ON Ruhrgas szóvivője a kőolaj árának mérséklődésével indokolta az árcsökkentést, de részleteket nem közölt.

    A gázszolgáltató cégeknek a szerződésekben szereplő záradékok szerint tovább kell adniuk a végfogyasztóknak a kőolaj árának módosulásából adódó változásokat naptári negyedévenként, de ez cégenként eltérő módon valósul meg. (MTI)

  • Az Európai Unió kereskedelmi biztosa a Brüsszel és Moszkva közötti viták ellenére támogatja azt az orosz törekvést, amely a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO-n) belüli tagság elnyerésére irányul. Catherine Ashton - kedden idézett brüsszeli médianyilatkozata szerint - orosz kormánytagokkal folytatott beszélgetései alapján egyértelműnek tartja, hogy Moszkva most már nagyon hamarosan szeretne WTO-taggá válni. "Hogy mikor lehet ide eljutni, nem tudom, de megígértük, hogy támogatjuk" - mondta. (MTI)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 2,1 százalékos pluszban zárt. Az OTP Bank 3,4 százalékkal, a Mol 3,2 százalékkal emelkedett.
  • Novemberben meglepetésszerű emelkedést jelezett a Conference Board által számított fogyasztói bizalmi index. Egyetlen hónap alatt 6,1 ponttal 44,9 pontra ugrott a mutató, míg a piac 38,5 pont körüli értékre számított. (Portfolio)
  • Bulgária külföldi adóssága az idei harmadik negyedév végén elérte az ország GDP-jének 104,6 százalékát, a harmadik negyedév végére az egy évvel korábbit 36,8 százalékkal meghaladva elérte a 35,6 milliárd eurót. A bolgár jegybank előzetes adataira hivatkozva a Reuters hírügynökség azt is jelentette, hogy elsősorban a nem állami külföldi eladósodás nőtt: ez szeptember végén 31,6 milliárd euró volt, míg egy évvel korábban csupán 21,9 milliárd. Az állami szektor némiképp lefaragott a vizsgált időszakban külföldi adósságaiból, az adósságszolgálatból 4,9 milliárd eurónyit törlesztett az idei első háromnegyed évben(tavaly ugyanekkor 5,1 milliárdot). (MTI)
  • Az S&P Case-Shiller ingatlanpiaci árindex szerint szeptemberben minden eddiginél gyorsabban, 17,4 százalékkal zuhantak a lakásárak a 20 legnagyobb amerikai városban. Az index története során még egyszer sem volt példa ilyen intenzív árcsökkenésre.
  • Az amerikai tőzsdeindexek pluszban nyitottak, a Dow Jones 1,28 százalékos, a Nasdaq 0,91 százalékos, az S&P 1,37 százalékos pluszban volt néhány perccel nyitás után. Az amerikai határidős indexen azután fordultak mínuszból pluszba, hogy a Fed bejelentette, 800 milliárd dolláros mentőprogramot alakított ki.
  • A Fed legújabb intézkedésének hatására drasztikus gyengülésbe kezdett a dollár az euróval szemben. Rövid idő leforgása alatt az amerikai fizetőeszköz árfolyama az 1,28-as szintről 1,30 fölé emelkedett. (Portfolio)
  • Mind több jel utal arra, hogy a 2009-re jósolt recesszió a vártnál erősebben hat ki a német munkaerőpiacra is. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint minden harmadik németországi vállalat elbocsátásokat tervez. Eszerint a cégek 35 százaléka a jövő évben csökkenteni kívánja alkalmazottainak számát. A német Gazdasági Intézet (IW) éves, konjunktúraelemző felmérése szerint a munkanélküliek száma a jövő évben akár 190 ezerrel - csaknem 3,5 millióra - emelkedhet. Ez az előrejelzés felülmúl minden korábbi hasonló becslést, amely szintén a munkanélküliség növekedését jövendölte, de jóval kisebb arányban. (MTI)
  • Nagy a bizonytalanság az osztrák idegenforgalomban a jövőbeli kilátásokat illetően: legrosszabb esetben jövőre akár 7200 munkahely is megszűnhet a Synthesis kutató intézet elemzése szerint. Az intézet szerint optimista esetben, ha nem változik alapvetően a gazdaságpolitika Ausztriában és a legfontosabb piacokon, akkor 1900 fővel még emelkedhet is az ágazatban a foglalkoztatottak száma. Kevésbé kedvező konjunktúrapolitika esetén 2500 fős csökkenés várható, a piacok jelentős zsugorodása esetén a foglalkoztatottak száma 7200 fővel csökkenhet. Idén októberben 168 924 főt foglalkoztatottak az idegenforgalomban, 0,5 százalékkal többet, mint az előző hónapban. A munkanélküliségi ráta 17 százalék jelenleg, ami szezonális okokkal magyarázható. Az előttünk álló tél biztatóan indul a foglalások alapján, az osztrák idegenforgalom nagy reményeket fűz az orosz síelőkhöz.
  • 0,5 százalékkal zsugorodott évesítve az Egyesült Államok gazdasága a harmadik negyedévben. A felülvizsgált adatok a gazdasági kilátások további romlásával kapcsolatos aggodalmakat és a recessziós félelmeket erősítik Amerikában. A konjunktúra gyengülésének hátterében az ingatlan- és munkaerőpiaci folyamatok tartós gyengülése áll. (Portfolio)
  • Hatalmas, összesen mintegy 600 milliárd dolláros eszközvásárlási programot hirdetett a Fed az elmúlt másodpercekben, amire élénk erősödésbe kapcsoltak a világ tőzsdéi.

    A Dow Futures 50 pontos mínuszból csaknem 150 pontos pluszba ugrott hirtelen, de megugrottak a nyugat-európai tőzsdeindexek, valamint a BUX is.

    (Portfolio)
  • Elesett Bulgária 220 millió eurónyi európai uniós támogatástól a pénzek ellenőrzése és a korrupció elleni harc elégtelensége miatt. Az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint érvényben marad az a nyári döntés, amely szerint egyelőre nem utalják át Bulgáriának az uniós pénzeket. Az unió végrehajtó testületének legfrissebb vizsgálódásai szerint ugyanis továbbra sem kielégítő a támogatások kezelésével és ellenőrzésével foglalkozó rendszer működése - bár történt haladás a nyári intés óta. Mintegy 800 millió eurót tehát Brüsszel továbbra is "jegel" - ráadásul ebből az említett 220 milliót Szófia végérvényesen elveszítette, mert ezeket legkésőbb idén el kellett volna költeni. Ez az első alkalom, hogy EU-tagország ilyen módon esik el uniós támogatástól - emlékeztetett Nagy Krisztina, Olli Rehn bővítési EU-biztos szóvivője. (MTI)
  • Meneszti alkalmazottainak egyötödét a cseh Tatra Koprivnice autógyár. A nemzetközi pénzügyi válság következtében 2009. március végéig mintegy 820 alkalmazottjától válik meg a nagy múltú Tatra. A cég vezetésének döntése értelmében - írja a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap kedden - a jövő év első negyedének végére a gyár alkalmazottainak a száma mintegy 3600-ra csökken. A havi munkaidőt négy hétről három hétre csökkentik. Az autógyár csökkentette az üzemi kiadásokat, és spórolnak az energiafogyasztáson is. A Tatra korábban naponta hét új tehergépkocsit gyártott, most ezt a számot napi hatra csökkentettékSzakértők szerint várható, hogy a következő hónapokban a Tatra napi termelését tovább korlátozzák. (MTI)
  • Noha reggel még erősödéssel kezdte a napot, délelőtt kifulladt a lendület a forint piacán. Az euró ára a 259 forintos szint közeléből majdnem 262 forintig emelkedett. Ezt egy apró korrigálás követte, a legutolsó kötés 261,33 forint/eurón született. A reggel 203-ról 201 forintra csökkent árú dollár 204-ig erősödött vissza.