Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.11.24. 15:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hétfőn emelkedéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók, elsősorban Citigroupnak nyújtott újabb állami segítség növelte a befektetők bizalmát. Nyitáskor a tőzsde DJIA mutatója 116,29 ponttal, 1,45 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 27,98 ponttal, 2,02 százalékkal emelkedett. Nagyjából fél óra múltán a DJIA mutató 0,79 százalékos, 63,72 pontos, a Nasdaq Composite index 17,17 pontos, 1,24 százalékos nyereségnél járt. (MTI)
  • Több mint 60 százalékos pluszba száguldott a Citigroup árfolyama a nyitást követő percekben az állami tőkeinjekció hírére és az egész pénzügyi szektor felfelé vette az irányt az amerikai tőzsdéken is. A társaság részvényei jelenleg 6,1 dolláron állnak. (Portfolio.hu)
  • Bár reggel mínuszban nyitott, már 6 százalék fölötti pluszban van a moszkvai tőzsde részvényindexe. A párizsi tőzsde 4,3, a frankfurti 3,4 százalékot erősödött eddig.
  • A 15 százalékos erősödés határára ért az OTP-papírok árfolyama az elmúlt percekben. A részvényekkel 2679 forinton is kereskedtek, ami 14,9 százalékos erősödést jelentett.
  • A kamatcsökkentés után átmenetileg gyengült, most azonban már érthetetlenül erősödik a forint. Az euró ára 14.10 körül 264 forinton volt, fél három körül visszatért a 262-es szinthez, mostanra azonban már 260 forint alatt van, az utolsó kötés 259,93 forinton született.
  • Elérte a 10 százalékos limitet az OTP-részvények erősödése, ezért a kereskedést percekkel ezelőtt felfüggesztették. A bankpapírok ára 2579 forinton állt.
  • Az egész nap folyamatosan erősödő részvényindex már 4,7 százalékos pluszban van. Az OTP árfolyama 9 százalékkal 2540 forintra emelkedett, a Mol 4,1 százalékban van.
  • cikkünk a témában:

    11 százalékra csökkent a kamat

    Fél százalékponttal csökkentette az október 22-én rendkívüli döntéssel 11,5 százalékra emelt alapkamatot a jegybank monetáris tanácsa. A magyar kamatszint továbbra is a legmagasabb európai kamatok között van, a régióban egyértelműen a legmagasabb. A döntés eltért a szinten tartást valószínűsítő piaci várakozásoktól. A délelőtt nagyot erősödő forint kicsit gyengült a kamatdöntés követően.
  • 19 hónapos mélypontra 4.02%-ról 3.97%-ra süllyedt ma az Európai Unió Bankszövetsége által megállapított 3 hónapos eurózóna bankközi kamatláb (Euribor), míg a Brit Bankszövetség 3 hónapos londoni bankközi kamatláb referenciaértéke (Libor) minimális emelkedést mutatott 2.17% közelébe. Mind dollárban, mind euróban csökkent azonban a pénzhez jutás nehézségét jelző mutatószám, összhangban a javuló nemzetközi befektetői hangulattal, illetve a Citigroup amerikai állam általi kimentésével. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Blogolnak a kirúgottak

    Móri gyáregységéből 650, székesfehérvári öntödéjéből 73 dolgozót bocsát el jövő március végéig az Alcoa-Köfém. A racionalizálásról a válság miatt döntött az ország 12. legnagyobb munkáltatójának számító cég. A Tondach bezárja tatai cserépgyárát, igaz, Békéscsabán újat nyit. Az Elbocsátásszámláló szerint 6123-an veszítették el munkájukat a válság miatt. A listán informatikai cégek is vannak, egyikük volt dolgozói blogban számolnak be a kirúgásokról.
  • A globális pénzügyi válság miatt a Lukoil orosz olajtársaság elhalaszthatja bulgáriai cégénél a tervezett fejlesztését,közölte a Lukoil Neftochim Burgas cég vezetője. Szergej Andronov, a bolgár cég igazgatótanácsának elnöke a csökkenő olajárakkal indokolta az esetleges halasztást és a fejlesztés méretének módosítását. A Neftochim terveiben több mint 1 milliárd eurós fejlesztés szerepelt, ennek révén a vállalat finomítói kapacitása a jelenlegi 7 millió tonnáról évi 10 millióra nőtt volna 2013-ra. Ezzel a bolgár cég a rendelkezésére álló nyersolajat 90 százalékos mértékben lenne képes finomítani. A jelenlegi tervekben a fejlesztés 2010-ben történő beindítása szerepel. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Sosem látott válság jöhet Németországban

    Az eddigi nulla százalékos növekedéssel szemben 1 százalékos gazdasági visszaeséssel számol jövőre a német jegybank a kiszivárgott értesülések szerint. Egy ekkora recesszió Németországban a szövetségi köztársaság 1949-es megalakulása óta a legsúlyosabb gazdasági válságot jelentené. Korábban a német munkaügyi tárca illetékese az 1 százalékos visszaesést még mint a legrosszabb forgatókönyvet jelezte, amely esetén mintegy 130 ezer állás szűnne meg.
  • A MAG Ingatlanbefektetési Alap forgalmazása újraindult hétfőn, az alapkezelő megkezdte az alap zárt végűvé alakításának előkészületeit, közölte a Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. hétfőn. Az ingatlanalapokat érintő kéthetes forgalmazási szünet után az alapok döntő többsége hétfőn újraindította a befektetési jegyek forgalmazását, köztük a MAG Ingatlan Alap is. Az alapkezelő a PSZÁF előírásának megfelelően módosította kezelési szabályzatát, így a befektetési jegyek visszaváltási ideje T+90 napra változott. Ez azt jelenti, hogy a T napon leadott megbízásokat az adott napot követő 90. forgalmazási napon számolják el, ez utóbbi napon érvényes árfolyamon. A módosítás kizárólag az ingatlanalapok számára engedélyezi, hogy nyílt végűből zárt végűvé alakuljanak. A zárt végű alap tervezett futamideje 4 év, amely idő alatt a másodlagos forgalomban, a BÉT-en lesz lehetőség a jegyek adásvételére, visszaváltani azonban nem lehet a jegyeket. (MTI)
  • A gazdasági és pénzügyi válság által erősen érintett ingatlanpiac minden területén szelekció várható. A fejlesztői és hitelintézeti oldalon piactisztító hatása van a válságnak; a nem megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező fejlesztők kivonulhatnak a piacról, vagy megszűnnek, és a forráshoz jutás határozza meg a lakossági hitelintézetek közötti versenyt is a jövő évben. A Biggeorge’s Holding részeként működő Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat szerint hasonló piactisztító időszak következik az ingatlanértékesítői oldalon is.
  • A kuvaiti befektetési hatóság (KIA) helyi lapjelentések szerint mintegy 3 milliárd eurót von ki külföldről, hogy a pénzügyi válság nyomán erősebb befektetési tevékenységet folytasson belföldön. Az al-Kabasz című lap forrásmegnevezés nélkül azt közölte, hogy a kormány kívánságának megfelelően a KIA erősebben szeretne a hazai tőzsdén befektetni. A KIA egyebek között részes a stuttgarti Daimler autógyárban és a Citigroupban is. Utóbbi éppen egy hétfői bejelentés szerint újabb mentőövet kapott az amerikai kormánytól: az amerikai állam 20 milliárd dollár értékben részesedést vásárol a bankban. Ezen felül 306 milliárd dollár értékben garanciát vállal a Citigroup kinnlevőségeire. A Citigroup mindazonáltal az elmúlt 18 ónapban 65 milliárd dollárnyi kényszerleírást és hitelveszteséget szenvedett el, és több mint 70 milliárd dollárnyi tőkét vont be külső befektetőktől, miután részvénye 70 százalékot meghaladó mértékben gyengült. A Daimler 213 millió dollár nyereséggel zárta a harmadik negyedévet, ami jelentős fordulat az egy évvel korábbi 1,5 milliárd dollár veszteséghez képest. A Mercedes-Benz, Smart és Maybach típusú autókat gyártó cég azt közölte, hogy a fordulat ellenére az értékesítése 7 százalékkal 23,8 milliárd dollárra esett, elsősorban észak-amerikai eladásainak a csökkenése miatt. (MTI)
  • A reggeli 266-267 közötti euróval szembeni forintjegyzések a kedvező nemzetközi befektetői hangulatban fokozatosan süllyedni kezdtek, majd 11 óra után egészen 263-ig jutottak. Ez új kéthetes csúcs a forint szempontjából. Technikai jellegű volt a forinterősödés, az alacsony forgalomban néhány korábbi forinteladói ügylet 265 körüli zárása okozhatta a mozgást - jelezte a Portfolio.hu kérdésére Ötvös Mihály, a Commerzbank budapesti devizakereskedője. A piacon vannak akik már a mai jegybanki kamatdöntéstől is csökkentésre számítanak, holott az elemzői felmérések szinte egyöntetűen tartást jósoltak. (Portfolio)
  • Múlt héten az olajár már jóval 49 dollár alá is benézett, jelenleg pedig 1.5%-os eséssel 49.5 dolláron tartózkodik a januári határidős WTI-típusú olaj árfolyama. A piac a gazdasági lassulás miatt szenvedő olajkeresletre fókuszál, a befektetők többsége szerint az OPEC kitermelés csökkentései sem fogják oldani a túlkínálatos állapotot. (Portfolio.hu)
  • Piaci pletykák szerint 1 milliárd fontos hitelt kér a brit államtól a Jaguar és a Land Rover. A két luxusautógyártót hónapokkal ezelőtt vásárolta meg az indiai Tata Motors a Fordtól. Az autószektornak az elmúlt hónapokban a hitelpiaci válság elmélyülésével párhuzamosan egyre több problémával kellett szembenéznie, a gazdasági lassulás és a hitellehetőségek beszűkülése ugyanis az Egyesült Államokban és Európában is jelentősen visszavetette a keresletet. (Portfolio.hu)
  • A válság felgyorsíthatja Csehország adócsökkentési terveit, ugyanis Martin Riman iparügyi a napokban úgy fogalmazott, hogy a tervezettnél még alacsonyabb szintre, 15%-ra csökkenhet a társasági adókulcs. A cseh kormányzat korábbi tervei arról szóltak, hogy a társasági adókulcsot 2010-re fokozatosan 19%-ra csökkentik (a 2007-ben tapasztalt 24%-ról). Az adócsökkentést az adóalap valamelyest szélesítése is kíséri. A nyereségadó csökkentésében szerepet játszott, hogy a régiós adóversenyben lemaradt Csehország, hiszen itt a legmagasabb a nyereségadó kulcsa. (Portfolio.hu)
  • A jövőben az ukrán nemzeti valuta, a hrivnya hivatalos árfolyamának kialakításakor azt veszik alapul, hogy előző nap miként alakult a hrivnya a dollárhoz képest a bankközi devizapiacon. Az erről szóló jegybanki döntést az ukrán parlament internetes oldalán hozták nyilvánosságra hétfőn. A Nemzetközi Valutalap (IMF) november 6-án mintegy 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelt hagyott jóvá Ukrajnának. Ukrajna ezért cserében egyebek között vállalta, hogy rugalmasabb árfolyamrendszert engedélyez, továbbá csökkenti a devizapiaci és a hivatalos devizaárfolyamok közötti különbséget. (MTI)
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) decemberben folytatja a kétmilliárd dollár kölcsön megadásáról szóló tárgyalásokat Fehéroroszországal. A fehérorosz jegybank hétfői közleménye szerint a tárgyalások első fordulója sikeresen zárult. Az IMF küldöttsége decemberben Minszkbe utazik és akkor elsősorban technikai témákról egyeztetnek majd a felek. (MTI)
  • A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 19 milliárd dollár hitelt nyújt Törökországnak - közölte az IHA török hírügynökség a Zaman című török lap értesülésére hivatkozva. Törökország eredetileg ennél nagyobb kölcsönt, legalább 30 milliárd dollárt remélt. Az IMF korábban azt közölte, hogy legfeljebb 15 milliárd dollár támogatást nyújtana Törökországnak, de miután a Valutaalap küldöttsége tárgyalásokat folytatott Ankarában, az összeget fölemelte 19 milliárd dollárra. A lap úgy tudja, hogy a 19 milliárd dollárt elfogadta a török kormány. (MTI)
  • A masszív leértékelődési nyomásnak engedve ma további 30 kopejkával kiszélesítette a rubel dollárból és euróból álló valutakosara árfolyamának kereskedési sávját az orosz jegybank. Ennek értelmében az eddig komoly intervenciókkal védett 30,71 körüli szintről 31,00-ig gyengült a rubel a ma reggeli kereskedésben az 55%-ban dollárt, 45%-ban eurót tartalmazó kosárhoz képest. A mai a második ilyen lépés az elmúlt két hétben és összhangban van az orosz politikai vezetés felőli nyilatkozatokkal, amelyek alapján fokozatosan hagyják gyengülni a rubelt a komoly tőkekiáramlás, illetve nyersanyagár-csökkenésre tekintettel. Az elmúlt hetekben heti szinten 10-15 milliárd dollárjába "került" az orosz jegybanknak a rubel megtámasztása devizapiaci intervenciókkal. (Portfolio.hu)
  • Tovább folytatódott a tőkekivonás a feltörekvő piaci részvényalapoknál, ami a korábbi enyhén optimista hangulat végét is jelentheti. A befektetők bizonytalanságát az utóbbi hetekben kíválóan mutatták a tőkeáramlások, jelenleg pedig a pesszimista hangok kerültek előtérbe. Az egyedüli pozitívum, hogy a vagyon alapján legnagyobb ázsiai alapokba friss tőke érkezett, 300 millió dollár értékben, amit azonban egy csapásra feledtetni tudott a globálisan befektető részvényalapok teljesítménye: ezekből 800 millió dollárt vontak ki az elmúlt hét során a befektetők. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Három amerikai bank csődölt be egy nap alatt

    Újabb három bank jelentett csődöt az Egyesült Államokban egy nap leforgása alatt, amelyre még nem volt idáig példa. Pénteken két kaliforniai és egy georgiai bank is kénytelen volt bezárni kapuit és ezzel már huszonkettőre rúg az idei évben csődbe ment bankok száma az USA-ban.
  • cikkünk a témában:

    Világszerte zuhan a cégek profitja

    A makrogazdasággal foglalkozó elemzők egyre pesszimistább jóslatai és a vállalatok figyelmeztetési lassan ráveszik a vállalati elemzőket arra, hogy csökkentsék a profitokra vonatkozó előrejelzéseiket.
  • cikkünk a témában:

    34 500 milliárd forintból ment az EU

    Az Európai Unió bruttó nemzeti jövedelmének közel egy százalékát teheti ki az Európai Bizottság (EB) gazdasági mentő csomagja, amelyet a testület szerdán hagy jóvá a gazdasági válság ellensúlyozására.
  • A leendő amerikai kabinet egy jelentős foglalkoztatottság-élénkítési terven kezd majd el dolgozni - mondta Barack Obama nemrégiben megválasztott elnök tegnapi rádióinterjújában. A demokraták tervei szerint a következő három évben két és félmillió új munkahelyet teremtenének az USA-ban. Bár a részletek kidolgozása még hátra van, annyit már tudhatunk, hogy az előttünk álló két évben a demokraták egyik fő prioritása a teljes Egyesült Államokra kiterjedő munkahely-teremtési program sikeres megvalósítása és a gazdasági növekedés erős megalapozása lesz. A program keretében utakat és hidakat, valamint szél-és naperőműveket építenének, iskolákat modernizálnának, továbbá támogatnák az üzemanyag-hatékony autók és az alternatív energiaforrások használatának terjesztését. Ezzel csökkenne az Egyesült Államok külső olajfüggősége és javulna a gazdaság versenyképessége - mondta Obama. A jelenlegi gazdasági helyzetben nincsenek olyan megoldások, amelyek gyorsan és könnyen működnének. Mielőtt a dolgok jóra fordulnának a jelenleginél is rosszabb időkre kell számítanunk - tette hozzá. (Portfolio.hu)
  • A német és a brit tőzsdeindex 2 százalék körüli pluszt mutat a nyitás után negyed órával. A lengyelek és a csehek is hasonló mértékben erősödtek.
  • 3,4 százalékos emelkedéssel kezdte a hetet a BUX. A főbb részvények közül az OTP viszi a prímet, a bankpapírok ára nyitáskor 6 százalékkal került feljebb (2469 forinton nyitott), a Mol-részvények pedig 5,7 százalékkal drágultak.