Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.11.07. 15:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A nyitás utáni percekben pluszban tartózkodnak a vezető amerikai részvényindexek. A Dow Jones 0,89, a Nasdaq 0,59, míg az S&P indexe 0,56 százalékot erősödött eddig.
  • Nagy veszteséggel üzemel az amerikai Ford autógyár: adó utáni vesztesége egyszeri tételek nélkül részvényenként 1,31 dollár volt a harmadik negyedévben, az egy évvel korábbi 1 cent helyett. Egyszeri tételekkel együtt 129 millió dollárra, részvényenként 6 centre csökkent az adó utáni hiány az egy évvel korábbi, 380 millió dolláros, 19 centes veszteséghez képest, közölték pénteken a Fordnál. Ezt a javulást az hozta, hogy a nyugdíjasok egészségügyi alapját átadták a szakszervezeteknek. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A szakadék szélén táncol Argentína

    Az argentin alsóház elfogadta a nyugdíjalapok államosításáról szóló javaslatot, a várakozások szerint a végső döntésre azonban még november 20-ig várnunk kell. Az államcsőd veszélye miatt választotta az államosítást a kormány, azonban emiatt a külföldi befektetők többsége "faképnél" hagyta az országot. Az argentin gazdaság enélkül is komoly forráshiánnyal küzd, a kereslet visszaesése miatt pedig egyre valószínűbb a recesszió.
  • A kiábrándító amerikai foglalkoztatási adatok nyomán a délelőtt még pluszban lévő európai tőzsdék többsége mínuszba váltott. A párizsi és frankfurti index 0,3 százalékos gyengülést mutat, a varsói 0,2 százalékosat. A londoni index viszont még csekély pluszban van. A nemzetközi trendekkel együtt a BUX is esik, de egyelőre csak 0,2 százalékot gyengült.
  • Októberben 240 ezerrel csökkent a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban, a mezőgazdasági kívüli ágazatokban. Erre 1994 márciusa óta nem volt példa. Az elemzők 200 ezres visszaesést vártak a szeptember 159 ezres mérséklődés után. A munkanélküliségi ráta októberben 6,5 százalékra nőtt a szeptemberi 6,1 százalékról. Az elemzők 6,3 százalékot valószínűsítettek. (MTI)
  • Hamarosan 450 új munkahely létesül a Samsung gödi gyárában, ehhez Vácott megkezdődött a jelentkezők regisztrálása, de egyelőre a vártnál szerényebb az érdeklődés. A 33 települést magába foglaló, Vác központú kis-régióban alacsony, mindössze 3 százalékos a munkanélküliség. Bár a GE váci gyárából elküldenek 50 dolgozót, a 310 szóba jöhető helyi és környékbeli munkanélküli közül a csoportos toborzás eredményeként csupán 210 ügyfél jelentkezett, és az első körben felajánlott, 8 általános iskolai végzettséghez kötött 80 álláshelyre mindössze 70-en töltötték ki az alkalmassághoz szükséges tesztlapot. (MTI)
  • A gazdaság recesszióba süllyedésének enyhítése érdekében jövőre összesen 500 bázispontos magyar jegybanki kamatvágásra számít a Merrill Lynch - derül ki a bank legfrissebb, ma közzétett heti feltörekvő piaci elemzéséből. A nagy amerikai bank londoni elemzője szerint idén már nem csökkenti jelenleg 11,5 százalékos rátáját a Magyar Nemzeti Bank (MNB), majd a jövő évi határozott GDP-csökkenés mellett 2009 végére egészen 6,5 százalékra süllyedhet az irányadó ráta, az infláció pedig 4 százalék körülre enyhülhet az idén szeptemberi 5,7 százalék körülről.
  • Bár dél körül még 2 százalék körüli erősödést is mutatott - igaz, csekély forgalomban - a BUX, az elmúlt félórában elkopott a napközben összeszedett nyereség. Előbb a Mol, majd az OTP is mínuszba hajlott – az olajpapírok 1,1, a bankrészvények 0,6 százalékos veszteségben vannak –, bár a részvényindex még 0,3 százalékkal a pozitív tartományban van.
  • cikkünk a témában:

    Az egész fejlett világ recesszióba süllyedhet

    A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb prognózisa szerint a világgazdaság növekedési üteme 2009-ben 2,2 százalékra lassulhat, ami 0,75 százalékkal rosszabb korábbi előrejelzésénél. Az októberi előrejelzés ugyanis még 3 százalékos globális GDP-növekedésről szólt. Az IMF csütörtökön kiadott jelentése szerint a fejlett világ gazdasága az idei 1,4 százalékos növekedés után 0,3 százalékkal csökkenni fog.
  • cikkünk a témában:

    Leminősítette Lettországot a Moody's

    Két balti köztársaság osztályzati kilátását rontotta, az egyiket pedig leminősítette pénteken a Moody's Investors Service, a gazdasági teljesítmény gyors romlásának indokával. Lettországot leminősítették, míg az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Litvánia egyébként elsőrendű, – Magyarországéval azonos deviza- és beladósi osztályzatának kilátását pénteken a Moody's. A döntést a litván gazdaság várható "kemény landolásával" indokolták. A Moody's egyidejűleg Észtország kötvénybesorolásainak kilátását is negatívra rontotta.
  • Tovább növekvő harmadik negyedéves árbevételről, azonban jelentősen romló működési eredményről számolt be a dunaújvárosi abroncsgyárat is üzemeltető Hankook Tire. A működés szintjén tapasztalt gyenge teljesítés hátterében az alapanyagárak tavalyi évihez képesti nagy emelkedése állt. (Portfolio.hu)
  • A reggeli 261 forint körüli szintről 264 forint fölé drágult az euró a kereskedés elmúlt órájában, az utolsó kötés 264,41 forinton született. Régiós hatásról van szó, a zloty, a cseh korona és török líra is hasonló mozgást mutat, írja a Portfolio.hu.
  • Októberben 0,4-0,5 százalékpontos mérséklődés után 5,2-5,3 százalékos lehetett az infláció - legalábbis ez a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek konszenzusa. A csökkenés okai tulajdonképpen ugyanazok, mint ami szeptemberben megindította az intenzív dezinflációt: az üzemanyagárak és az élelmiszerek területén is zajlik a globális áresés, ami a korábbi sokk korrekcióját jelenti. (Portfolio.hu)
  • A megrendelések csökkenése miatt decemberben felfüggeszti a termelést a közel négyszáz embert foglalkoztató, a gépjárművekhez villamos részegységeket gyártó törökszentmiklósi IEC Kft. Kamarás Csaba cégvezető elmondta, hogy a lecsökkent megrendelői igények következtében készlettöbbletet halmoztak fel, amit értékesíteniük kell. Ez biztosítja azt, hogy a későbbi megbízásokat gördülékenyen fel tudják vállalni. Az IEC Kft.-nél az üzemi tanács és a cégvezetés közös határozata alapján december 5-től egy hónapra állítják le a gyártást. A dolgozóknak közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyát, és a jövő év elején próbaidő kikötése nélkül új munkaszerződést kötnek velük. (MTI)
  • Miközben 18 százalékon hagyta tegnapi döntésével az irányadó kamatlábát az izlandi jegybank, közzétette rendkívül pesszimista kilátásokat tartalmazó 2009-es aktualizált gazdasági várakozásait. A jegybank alapforgatókönyve szerint miközben igen súlyos recesszió köszönt a szigetországra (a GDP éves átlagban 8,5 százalékkal zuhanhat), az infláció 2009 elején 23 százalék körülre ugorhat majd éves alapon az összeomló izlandi koronaárfolyam következtében. Az államháztartás hiánya a GDP 13 százalékára emelkedhet. (Portfolio.hu)
  • A külkereskedelmi mérleg január-szeptemberben az előzetes adatok szerint 166 millió euró aktívumot mutatott, szemben az egy évvel korábbi 215 millió eurós hiánnyal - közölte a KSH pénteken. Első becslés alapján szeptemberben a külkereskedelmi mérleg 141 millió euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 102 millió eurós romlását jelenti 2007 szeptemberéhez képest.(MTI)
  • Pénteken reggel kissé emelkedett a kőolaj ára a két napja tartó csökkenés után. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj pénteken reggel 57,51 dollár volt, 8 centtel drágább a csütörtöki zárónál. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate 61,04 dollár volt a chicagói Globexen, 27 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. A lefelé tartó értéktőzsdei kiigazítások miatt a dollár drágul, ez lefelé nyomja a kőolaj árát. (MTI)
  • A "Közép-kelet európai bankok: jó okkal olcsó" címmel 2008. november 5-én megjelent, a Morgan Stanley befektetési bank munkatársai által készített szektorelemzés kapcsán Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete november 6-án piacfelügyeleti eljárást indított – közölte a PSZÁF. Azt vizsgálják, hogy az elemzés "valamely piaci szereplő vonatkozásában magatartásával kimerítette-e a tőkepiacról szóló törvény paragrafusaiban meghatározott tiltott piacbefolyásolás törvényi tényállását". A felügyelet közölte azt is: a jelenlegi pénz- és tőkepiaci helyzetben fokozottan figyelemmel kíséri a szabályozott piacokkal kapcsolatos közzétételeket, s minden rendelkezésre álló eszközzel fellép a piacbefolyásolást célzó esetekkel szemben.
  • Nyitás után néhány perccel a frankfurti DAX 0,74, a londoni FTSE 1,5 százalékos pluszban van. A varsó index 1,36 százalékos erősödést mutat, csak prágai börze követi lefelé a BUX-ot az 1,79 százalékos gyengüléssel.
  • 30 pontos emelkedéssel 13 050 ponton kezdte a budapesti tőzsde a pénteki kereskedést. Az index az első percekben 13 088 pontig erősödött. Az OTP 1,3 százalékot gyengült, a Mol viszont 2,5 százalékos pluszban van.
  • Miután éjszaka még a 263-as szint fölött is kereskedtek az euróval, reggel 261 forint alatt is járt az uniós pénz árfolyama. Jelenleg 261,6 forintba kerül egy euró.
  • Az OTP november 6-án, a Budapesti Értéktőzsdén 50,000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 3080 forint/darab átlagáron az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével. (Portfolio.hu)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója 3,6 százalékkal esett pénteken a recessziós félelmek erősödése miatt. A pesszimista hangulatot elsősorban a nagy exportőrök - például Toyota - és a fejlett technológiai cégek részvényei szenvedték meg a jen erősödése miatt. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 316,14 pontos, azaz 3,6 százalékos veszteséggel zárt. (MTI)
  • Bármilyen stabil az OTP, bármilyen jók az eredményei, versenyhátrányba kerülhetne a külföldi tulajdonú pénzintézetekhez képest, ha nem kapna állami támogatást, a magyar piacon szereplő bankok többségét ugyanis az anyavállalat országa megsegíti - ezzel magyarázta a gazdasági miniszter az InfoRádióban, hogy a kormány az IMF-csomag részeként egy 600 milliárd forintos bankmentő csomagot készített. Bajnai Gordon elmondta: a csomag a versenysemlegesség miatt nem tehet különbséget a hazai és a külföldi tulajdonú pénzintézetek között, így a kiírásban a 200 milliárd forintos szavatoló tőke meglétét szabták feltételként. (Inforadio.hu)
  • Lengyelország is bekapcsolódik abba a hat milliárd dolláros nemzetközi hitelprogramba, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készít Izland számára a skandináv országok, Nagy-Britannia és Hollandia részvételével - közölték pénteken a lengyel pénzügyminisztériumban. A lengyel hozzájárulás 200 millió dollár körüli lesz, a hitel feltételeit az IMF és az izlandi kormány dolgozza ki. A nemzetközi csomagról további részletek egyelőre nem ismeretesek, annyi azonban már bizonyos, hogy az IMF igazgató tanácsa pénteken dönt Izland 2,1 milliárd dolláros hitelkérelméről, amit az ország korábban terjesztett elő, hogy megakadályozza a pénzügyi szektor összeomlását. Ha az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja a megállapodást, akkor Izland azonnal lehívhat 833 millió dollárt a keretből. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde több mint 7 százalékot esett pénteken a délelőtti kereskedés során az előző napi Wall Street-i gyengülést és a legnagyobb japán vállalt, a Toyota autógyár éves profit-előrejelzését követően. A vezető részvényekből számított Nikkei 225 mutató 630,46 ponttal (-7,08 százalék) 8268,65 pontra esett vissza. (MTI)
  • Az elnökválasztási eufória véget ért, az amerikai piacok két nap alatt nagyjából 10 százalékot veszítettek értékükből. Szerdán a a Nasdaq 4,46, a Dow Jones 4,85, míg az S&P 5,03 százalékot gyengült.
  • cikkünk a témában:

    Az IMF jóváhagyta a magyar hitelkeretet

    A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön jóváhagyta a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelkeretet. A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzügyi szervezet igazgatósága helyi idő szerint délután ülésezett. (MTI)

  • A pénzügyi válság arra kényszerítheti a Gazprom orosz gázipari céget, hogy felülvizsgálja a Magyarországon is áthaladó, Oroszországot Nyugat-Európával összekötő Déli Áramlat gázvezeték tervét.

    Sztaniszlav Cigankov, a Gazprom nemzetközi üzleti osztályának a vezetője egy Szlovéniában tartott fórumon azt mondta, hogy a pénzügyi válság minden nagy vállalatot érint, és ez alól a Gazprom sem kivétel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Déli Áramlat továbbra is kiemelt fontosságú terv a Gazprom számára.

    A múlt héten a Vedomosztyi című orosz lap arról számolt be, hogy a Gazprom két évvel 2015-ig elhalasztja a Déli Áramlat gázvezeték üzembe helyezését. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója januárban még azt mondta, hogy a Déli Áramlat első szakasza 2013-ban indul be. A lap által megszerzett dokumentumok szerint az első szakaszt 2015-ben adják át. (MTI)

  • Négy és fél dollárral csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban csütörtökön. Az árgyengülés oka a globális gazdaság gyenge kilátása volt, illetve annak a hatása a kőolaj és az olajtermékek keresletére.

    Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 4,44 dollár gyengüléssel 57,43 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 4,53 dollárral 60,77 dollárra süllyedt.

    A globális gazdasági válságot jól tükrözi, hogy csütörtökön a brit központi bank (BoE) másfél százalékponttal, az Európai Központi Bank (EKB) fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot a gazdaság élénkítése céljából.

    Eközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt közölte, hogy a második világháború vége óta jövőre először csökken a fejlett országok hazai összterméke. Októberben az IMF még 0,5 százalékos jövő évi gazdaságnövekedést várt a fejlett országokban. Ezt most 0,3 százalékos csökkenésre változtatta. (MTI)