Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.11.06. 11:01
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    600 milliárd forintos bankmentő csomag készül

    Az IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól kapott gigantikus hitelcsomag egy részét a bankok kisegítésére költi a magyar állam - jelentette be csütörtökön Simor András MNB-elnök a Veres János pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. A 3 milliárd dollár felét tőkejavításra használhatják a bankok, a másik fele egy garanciaalapba kerül, ami olcsóbbá teheti a bankok devizához jutását.
  • Komolyabb mínuszban tartózkodnak a főbb nyugat-európai részvényindexek, a német DAX 3,2, a francia CAC-40 3,7, az angol FTSE 100 pedig 3 százalékal értékelődött le. A meglehetősen negatív befektetői hangulat az öreg kontinenset sem kíméli, a várt 50 bázispontos EKB kamatvágás sem tudta feledtetni a globális recesszióval és a vállalati profitokkal kapcsolatos aggodalmakat.
  • A Toyota 550 milliárd jenes nettó profitot jósol az idei évre, míg korábban 1250 milliárd jenes nyereséget várt. Ez közel 68 százalékos zuhanást jelentene a tavalyi évhez viszonyítva. A hitelválság és a magas üzemanyagárak következtében az Egyesült Államokban az autóértékesítések 1983 óta nem látott mélypontra zuhantak és a jen erősödése a dollárral szemben szintén visszavettette a társaság profitját. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Roubini: Összeomolhat a világgazdaság

    Az elmúlt években a világgazdaság motorját alapvetően két tényező adta: az amerikai fogyasztás és a kínai termelés. Az Egyesült Államok fogyasztói többet költöttek a rendelkezésre álló jövedelmüknél, és az ország komoly folyó fizetési mérleg hiányt halmozott fel, mindeközben Kína egyenlege óriási többletet mutatott – írja blogjában Nouriel Roubini közgazdász professzor. A pénzügyi válság azonban óriási fordulatot hoz mindkét gazdaságban, és amennyiben Roubini ezen jóslatai is bekövetkeznek, akkor az egész világgazdaság a "hard landing" forgatókönyvvel és elhúzódó gazdasági visszaeséssel néz majd szembe.
  • Az általános nemzetközi hangulatnak megfelelően erős eséssel kezdték a napot a vezető nyugat-európai piacok. Tíz óra előtt néhány perccel a frankfurti DAX és a londoni FTSE is 3 százaléknál nagyobb mínuszban volt, míg a párizsi CAC esése meghaladta a 3,5 százalékot. A térségi tőzsdék közül a prágai 2,7, a varsói 3,7 százalékos mínuszban áll, a moszkvai IRTS-index csaknem 6 százalékot esett.
  • Kicsi gyengüléssel kezdte a napot a forint: az euró ára, amely szerda délelőtt még 257 forint alatt is járt, egy-egy kötés erejéig már átlépte a 261 forintos határt is. A dollár 202 forint fölé drágult.
  • Az történt a budapesti tőzsdén, amit az ázsiai, és a szerdai New York-i adatok alapján várni lehetett: a részvényindex 5,83 százalékos eséssel nyitott. Jelenleg 5,6 százalékos veszteségben van, de néhány perccel a kereskedés megkezdése után 6,6 százalékos mínuszban is járt. Az OTP már túl van egy tíz százalékos esést követő felfüggesztésen, a Mol mínusz 6,5 százaléknál jár.
  • A bankpapírok hatalmas eséssel kezdték a napot, a kereskedést felfüggesztették, miután árfolyamuk percek alatt tíz százalékkal 3100 forintra gyengült. A felfüggesztés után az OTP ára tovább esett, egészen 3050 forintig, jelenleg 3095 forint a részvények ára.
  • cikkünk a témában:

    Öt százalékkal esett vissza az ipar

    Az ipari termelés szeptemberben munkanaphatástól megtisztítva 5,3 százalékkal csökkent az előzetes adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH csütörtökön. Az első háromnegyed év még növekedést mutat, annak mértéke 3,1 százalék.
  • A holland Aegon biztosító és pénzügyi szolgáltató csütörtökön 329 millió eurós veszteséget jelentett adó után, az egy évvel korábbi,541 milliós adózott eredmény helyett. A teljes bevétel, 8,146 milliárd euró, 16 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbi 9,696 milliárdnál. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön nagyot esett, miután a legújabb amerikai adatok kijózanítóan hatottak az amerikai elnökválasztási lelkesedés után. Az amerikai gazdasági tevékenység 80 százalékát kitevő szolgáltatások beszerzőmenedzser mutatója, 44,4 ponttal, a teljesítmény gyors visszaesését jelezte októberről a szeptemberben még enyhe javulás után, közölték szerdán. Ez már szerdán lejtőre küldte e Wall Streetet, és nyomában csütörtökön az ázsiai piacokat. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 622,10 pontos, azaz 6,53 százalékos veszteséggel 8899,14 ponton zárt, szerdán 4,46, kedden 6,27 százalékot nyert. (MTI)
  • A Magyar Telekom Nyrt. 80,381 milliárd forint nettó eredményt ért el az első háromnegyed évben, ami 35,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 59,422 milliárd forintot. A társaság bevétele 502,8 milliárd forint volt ugyanezen időszak alatt, 0,2 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban. társaság a nagyobb nettó eredményt a magasabb kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménnyel, illetve a nettó pénzügyi költségek csökkenésével magyarázza. Az eredmény az elemzői várakozásoknál valamivel jobb, az árbevétel annál alacsonyabb lett. A harmadik negyedévben 5,8 százalékkal nagyobb, 26,7 milliárd forint nettó eredményt ért el a bázishoz képest, míg a bevétele 4,6 százalékkal 167,1 milliárd forintra csökkent. (MTI)
  • A Nemzetközi Valutalap (IMF) csütörtök hajnalban jóváhagyta Ukrajna számára a pénzügyi válság kiváltotta nehézségek leküzdésére szánt mintegy 16,4 milliárd dolláros készenléti hitelt. Az IMF igazgatótanácsának döntése alapján 4,5 milliárd dollárt azonnal kifizetnek a kölcsönből. Az ukrán parlament pénteken fogadta el a készenléti hitel folyósításához a nemzetközi pénzintézet által kért, válságkezelő intézkedéseket tartalmazó törvényt. A válságkezelő program célja "a pénzügyi és makrogazdasági stabilitás helyreállítása, rugalmas árfolyamrendszer létrehozása intervenciós lehetőséggel, a bankok elővásárlási joggal egybekötött feltőkésítése, valamint óvatos pénzügyi politika szorosabb monetáris politikával". (MTI)
  • Michael Alix, a hitelpiaci krízisben elsőként összedőlő amerikai befektetési bank, a Bear Stearns egykori kockázatkezelési vezetője új állást kapott. Nem is akárhol, hanem a New Yorki Fed-nél, azaz az amerikai jegybankrendszer fő intézményénél. Az egykori bankvezér új állami megbízása 2008. november 3-án már életbe is lépett, munkahelyén szenior tanácsadói pozíciót tölt majd be annak a William Rutledge-nek a csapatában, aki a Fed bankfelügyeleti divíziójának vezetője. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Hatalmas mínuszban a New York-i tőzsdék

    Gyakorlatilag napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A Nasdaq 5,5 százalék (98,48 pont) csökkenéssel 1681,64 ponton fejezte be a napot, a Dow Jones mutatója 9139,27 ponton zárt 5,1 százalék (486,01 pont) gyengüléssel. A szakértők azt mondták, hogy az amerikai elnökválasztások után a befektetők figyelmének a középpontjába ismét a globális gazdaságnövekedés lassulása került. Barack Obama megválasztott amerikai elnök máris két kellemetlen makrogazdasági adattal szembesülhetett: októberben váratlanul erősen romlott az amerikai szolgáltatási ágazat teljesítménye, és ugyancsak októberben közel ötéves rekordra nőttek az amerikai cégek bejelentett elbocsátásai. (MTI)
  • Romániában a várt 2,3 százaléknál nagyobb lehet az idei GDP-arányos államháztartási hiány, ezért a gazdasági miniszter a költekezés visszaszorítására szólította fel a kormányt. Október közepétől a költségvetés bevételei elmaradnak a remélt szinttől, mert a vállalatok likviditási problémákkal küszködnek, így kevesebb adót és illetéket fizetnek. Október végén Románia államháztartási hiánya elérte a 1,5 százalékot, a kiadási oldalon az éves terv 71,6 százalékát teljesítették, míg az egész évre tervezett bevétel csak 64,2 százalékot ért el. Brüsszel szerint 3,5 százalék lehet a román államháztartás hiánya idén. (MTI)
  • Leállt a termelés a Knaus nagyoroszi lakókocsigyárában, mert miután a német anyacég csődbe ment, nincsenek megrendelések. A Nógrád megyei gyárban azon dolgoznak, hogy január végéig, a piac stabilizálódásáig életben tartsák a céget, ahol a korábbi 350 dolgozóból már csak 277-en maradtak, és jelenleg állásidőn vannak. A menedzsment szerepét átvevő német csődbiztos garantálta, hogy az októberi béreket kifizetik, és azon is gondolkodik, hogy önállóan értékesítse a nagyoroszi gyárat - mondta. A Knaus 1993 óta gyárt lakókocsikat Nagyorosziban. 2001-ben két cég egyesüléséből jött létre a lakókocsi gyártással, függönyök, kárpitok varrásával, valamint a lakókocsik szállításával foglalkozó Knaus Tabbert Magyarországi Kft. (MTI)
  • A nyugat-európai részvénypiacok szerdán veszteségekkel zártak, elsősorban az új amerikai elnök lehetőségeivel és a gazdaság állapotával kapcsolatos tengerentúli aggodalmakra, valamint a nyersanyagpiaci árak gyengülésére, és nem utolsó sorban a napok óta tartó árfolyam-emelkedéseket követő profitkivét nyomán. Szerdán a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 index 108,77 pontos, azaz 2,34 százalékos veszteséggel 4530,73 ponton zárt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 index 111,17 pontos, 2,11 százalékos csökkenéssel 5166,87 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 mutató 72,98 ponttal, 1,98 százalékkal került alacsonyabbra, és így 3618,11 pontig jutott. Az FTSEurofirst 300-as mutató 2 százalékos csökkenéssel 954,34 ponton zárt, a nem hivatalos adatok szerint. Az index az idén már 37 százalékot vesztett. Londonban estek az olajtársaságok és a bányavállalatok részvényei is a kőolaj- és a fémárak erőteljes süllyedése nyomán, de a pénzügyi részvények sem szerepeltek túl jól, 2-4 százalékos veszteséggel fejezték be a kereskedést. Frankfurtban a nap nagy vesztese a Deutsche Börse volt, 6,84 százalékos veszteséggel, a profitkivét miatt. Az Infineon 6,22 százalékot vesztett egy ágazati társa gyengébb eredményei nyomán. Az amerikai elnökválasztás segítette az eurót: az európai valuta 1,3040 dollárra drágult a nyugat-európai tőzsdezárások idején.
  • Négy óra után kicsit megint gyengült a délután egy pillanatra átlépett 260-as határról visszaerősödő forint, de egyelőre úgy tűnik, ezt a szintet tartja az árfolyam: a kereskedés 259,50 környékén zajlik.
  • Negyedórával zárás előtt a BUX még 4, az OTP 8 százalék feletti minuszban volt, a végére azonban megjelent néhány vevő: az index 2,3 százalékos eséssel, 14 400 ponton zárta a napot. Az OTP papírok ára 6,1 százalékkal 3440 forintra, a Mol részvényeké 0,3 százalékkal 12 945 forintra esett. A Magyar Telekom 4,4 százalékkal 635 forintra, az Egis 1,3 százalékkal 11 ezer forintra esett, míg a Richter ára nem változott, 29 ezer forint maradt.
  • Októberben váratlanul erősen romlott az amerikai szolgáltatási ágazat teljesítménye: a beszerzőmenedzser intézet (ISM) szerdán közzétett adatai szerint a beszerzőmenedzser-mutató októberre 44,4 pontra csökkent a múlt havi 50,2 pont után. Az elemzők 47,5 pontot vártak. Az index almutatói közül az új megrendelések indexe, a foglalkoztatási és az árak almutatói egyaránt nagyot estek szeptemberhez képest. Az 50 pont feletti érték növekedést, az az alatti zsugorodást jelez.A szolgáltatási ágazat az Egyesült Államok gazdaságának 80 százalékát teszi ki. (MTI)
  • Szerdán csökkenéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók, a piac figyelmének a középpontjában az amerikai elnökválasztás eredményének ismeretében ismét az amerikai gazdaság problémái állnak. A kereskedés indításakor a tőzsde DJIA mutatója 111,98 ponttal, 1,16 százalékkal 9513,30 pontra esett. A Nasdaq Composite mutató 20,36 ponttal, 1,14 százalékkal 1759,76 pontra csökkent. Nagyjából fél óra múltán a DJIA 1,76 százalékos, a Nasdaq mutató 1,56 százalékos csökkenésnél járt. (MTI)
  • Októberben a korábbi hónapokhoz képest 20-25 százalékkal több lízingelt autó "tért vissza" Romániában a lízingcégekhez, mivel az ügyfelek nem tudták fizetni tovább a havi részleteket. Septimiu Postelnicut, az UniCredit Leasing cég vezérigazgatója elmondta, hogy mindez a lej hirtelenszerű leértékelése és a jelentős mértékű kamatemelések miatt történt. Kiemelte, hogy elsősorban azokhoz a cégekhez "térnek vissza" a gépkocsik, amelyek kezdőösszeg nélkül, vagy nagyon csekély kezdőösszeggel állapították meg a díjakat. Hangsúlyozta azt is, hogy az UniCredit Leasing nem tartozik ezek közé, ugyanis nagy összegű előlegeket szedett be, emiatt ügyfelei nem érzik szükségét a konstrukció felmondásának. A lízingcégek ügyfeleinek a következő hónapokban a kamatok további növekedésével kell majd szembenézniük. Ezek aránya az év elején átlagosan 7 százalék volt, jelen pillanatban 9 százalék, december végére azonban várhatóan eléri a 10-11 százalékot. (MTI)
  • Komoly hozamesés volt szerdán az állampapírok másodlagos piacán. Az állampapírok rövid oldalán 40 bázispont körüli hozamcsökkenés volt tapasztalható, eközben a hosszabb lejáraton óriásinak nevezhető hozamesés következett be. A hároméves államkötvény hozama 0,9 százalékponttal, az ötéves papíroké 1,21 százalékponttal, míg a tízéves kötvény hozama 0,95 százalékponttal került lejjebb. (Portfolio.hu)
  • Nem sokáig ünnepelte a piac az új amerikai elnököt, a mai nap már keményen a korrekcióé. Európában egy szép, hatnapos rali ért véget ezzel, a főbb benchmarkok közül a német DAX 1,4, a francia CAC 2, míg az angol FTSE 1,7 százalékot veszített értékéből. Nem kedvez a tőzsdéknek a délutáni, igen negatív amerikai munkaerőpiaci adat sem, emellett a gyenge vállalati gyorsjelentések is az esés mellett szólnak. (Portfolio.hu)
  • Az IMF, az EU és a Világbank által összeállított, 20 milliárd eurós pénzügyi csomag hozzájárul a Magyarország iránti bizalom helyreállításához, javítja a likviditást és a magyar bankok devizafinanszírozási hozzáférését. A bankok hitelminősítési kilátásának pozitívra emelése azonban akkor is valószínűtlen, ha a csomagból a megállapodás alapján közvetlen támogatásban részesülnek egyedi bankok - állapítja meg a Moody's Investors Service kedd esti elemzése. (Portfolio.hu)
  • Három lépésből álló intézkedéscsomagot dolgozott ki a gazdasági válság hatásainak enyhítésére az ISD Dunaferr. Csökkenteni próbálják az alapanyagárakat, lefaragnák a működés biztonságát nem veszélyeztető karbantartási és egyéb adminisztratív költségeket. A megkezdett, illetve a jövőben elkezdődő beruházások közül azokat részesíti előnyben a cégcsoport, amelyek a versenyképesség, illetve az acélpiaci pozíciók megtartása, és megtérülés szempontjából elsődlegesek. Az intézkedési program harmadik része a szociális csomagot érinti, amelyet a legvégső esetben kívánnak megvalósítani. Az intézkedés nem érintheti a korábbi időszak szociális kifizetéseit - közölte a cég vezetősége. (MTI)
  • Az autóipari konjunktúra lanyhulása, a vásárlások visszaesése miatt a jövőben további felvásárlások várhatók az autóipari beszállítók között - véli a gumiabroncsokat és autóipari alkatrészeket gyártó német Continental. A cég szerint az is gyorsítani fogja az ágazat konszolidációját, hogy csak kevés beszállító lesz képes lépést tartani a gyártókkal, és követni őket a feltörekvő piacokra. A világ második számú gördülőcsapágy-gyártójaként számon tartott Schaeffler-csoport és a Continental - mindkettőnek vannak magyar érdekeltségei - augusztusban állapodott meg a fúzióról, miáltal a világ első számú autóipari beszállítója jött létre. (MTI)
  • Októberben 157 ezerrel csökkent a magánszektorbeli munkahelyek száma (a kormányzati szektor nélkül) az Egyesült Államokban - derül ki az ADP cég felméréséből. A piac 100 ezer fő körüli csökkenésre számított, így a mai adatok jelentőseb negatív meglepetést okoztak. A friss adat a pénteken megjelenő, a kormányzati szektor munkaerőpiaci folyamatait is tartalmazó átfogó jelentés előtt igen rossz előjelnek számít. (Portfolio.hu)
  • Az amerikai határidős indexek szerdán lefelé indultak, ami a Wall Street árfolyamainak csökkenését vetíti előre, mert a befektetők figyelmének középpontjában immár az áll, milyen nehéz azonnali feladatok előtt áll az elnökké választott Barack Obama. Eddig 1,4-1,8 százalék közötti veszteséget szenvedtek el a meghatározó határidős indexek, a S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq. (MTI