Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.31. 17:21
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Bokrosi mértékű bércsökkenés a közszférában

    A nominális bérbefagyasztás, illetve a 13. havi juttatások elvonásának hatására jövőre 12 százalék körüli reálbércsökkenés lehet a költségvetési szférában. Ilyen mértékű visszaesésre utoljára az 1995-ös stabilizáció idején volt példa. 2009 az első olyan év lehet ebben az évtizedben, amikor a versenyszektor (hivatalos) átlagkeresete meghaladja az állami alkalmazottak átlagjövedelmét.
  • A pénzügyi válság világossá tette, hogy Dániának szüksége van az euróra - jelentette ki csütörtökön Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök. A kormányfő szerint a közös európai valuta politikai és gazdasági stabilitást jelent Európában. Rasmussennek nem ez az első ilyen kijelentése, már korábban is többször hangoztatta, hogy Dániának csatlakoznia kell ez eurózónához. A válság következtében a dán jegybank kénytelen volt beavatkozni a korona védelme érdekében a devizapiacon, és 5,5%-ra emelte irányadó rátáját. A miniszterelnök úgy véli, hogy 2011-ben megrendezhetik az eurobevezetésről szóló népszavazást (eredetileg ezt idén őszre tervezték). A dán lakosság legutóbb 2000-ben szavazott a közös európai valuta bevezetéséről, akkor a szavazók 53.2% utasította el az eurót. A legfrissebb felmérések szerint a dánok szűk többsége (50.1%-uk) támogatja az euroövezeti csatlakozást. (Portfolio.hu)
  • A forint/euró-kurzus 256-ig menetelt délután 5 órára.
  • A forint erősödése nem állt meg, a bankközi piacon 1 euró 257 forintot ér.
  • Már 1 százalék körüli növekményt mutatnak az amerikai tőzsdeindexek, pedig két órával ezelőtt eséssel kezdték a napot.
  • A BUX-ot kivéve az európai tőzsdeindexek magasabban zártak, mint tegnap. A brit, lengyel, cseh mutató másfél, a német 3,5 százaléknál is nagyobb pluszt produkált.
  • 1,3 százalékos csökkenéssel, 13 506 ponton zárt a BUX. A nagy részvények közül az OTP 5,1, a Mol 1,7, az MTelekom 0,6 százalékot vesztett értékéből, míg a Richter 2,3 százalékos pluszt produkált. Az OTP így 3369 forinton zárt, a Mol 10 995 forinton, az MTelekom 644-en, a Richter 27 900 forinton fejezte be a hetet.
  • "Gratulált a válságkezeléshez" és alapvetően "pozitív véleményt alkotott" Magyarországról a mai mintegy egyórás, a pénzügyminiszterrel és a gazdasági és fejlesztési miniszterrel folytatott megbeszélés során a Goldman Sachs Budapesten tartózkodó delegációja - jelezte a mai pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón Bajnai Gordon. A fejlesztési és gazdasági miniszter elmondása szerint a nagy amerikai bank londoni szakértői "bizakodva tekintenek" a globális kilátásokra és alapforgatókönyvként arra számítanak, hogy a jövő év második felében indulhat el egy növekedési folyamat a fejlett piacokon. Bajnai jelzése szerint mind a Goldman képviselői, mind a magyar kormány úgy látja, hogy a piaci válság "első szakaszán túl vagyunk, de a nehezebb és hosszabb periódus még hátra van", azaz "a csatát megnyertük, de egy hosszabb háború még előttünk áll". (Portfolio.hu)
  • A nap nagy részében 261-262 volt a forint/euró-árfolyam, délután 5 után nem sokkal egy huszárvágással 260 alá ment a kurzus.
  • Egy vegyes és egy nagyon rossz hír látott napvilágot az amerikai tőzsde nyitása előtt, az ottani részvényindexek eséssel nyitottak, de mostanra már pluszba kapaszkodtak.
  • Októberben 56,7 pontról 37,8 pontra csökkent a chicagoi beszerzési menedzser index értéke, így a mutató ismét jóval a zsugorodás/bővülés határát jelentő 50 pont alatt tartózkodik. A piac 49,7 pont körüli értéket várt. A feldolgozóipari indikátor az elmúlt három hónap során folyamatosan csökkent, de ilyen jelentős zuhanásra még egyszer sem volt példa. A drasztikus bizalomromlás hátterében az ipari cikkek iránti kereslet csökkenése áll, az elmúlt hetekben számos nagyvállalat mondta vissza korábban leadott megrendeléseit. Ezt jelzi a megrendelések alakulásával kapcsolatos alindex is, októberben 53,9 pontról 32,5 pontra csökkent a mutató. (Portfolio.hu)
  • Szeptemberben a vártnál is gyorsabban, 0,3 százalékkal csökkentek az amerikai személyes kiadások, jelezve, hogy a munkaerő és ingatlanpiaci folyamatok romlása, valamint a pénzügyi válság súlyosbodása miatt az amerikai fogyasztók vásárlási hajlandósága egyre gyengébb. Ez igen rossz fényt vett a növekedési kilátásokra, tekintettel arra, hogy az USA a fogyasztás adja a GDP mintegy 70 százalékát. A személyes jövedelmek a vártnál gyorsabban, 0,2 százalékkal emelkedtek. A személyes kiadások csökkenésével ellentétben kedvező fejlemény, hogy az inflációs nyomás gyengül az USA-ban. (Portfolio.hu)
  • Tovább esett ma is a rövid futamidejű (egynapos, háromhónapos) dolláralapú londoni bankközi hitelkamatláb referenciaértéke, ami a nagy jegybankok komoly likvikditásfokozó lépéseivel, a tovább javuló hitelezési hajlandósággal, illetve az amerikai kamatcsökkentés jótékony hatásainak együttesével magyarázható. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Közel-keleti segítséget kap a Barclays

    A Barclays 7,3 milliárd fontos tőkeinjekciót kap főként közel-keleti befektetőktől – jelentette be a társaság a mai reggelen. A tőkeemelésben részt vesz Katar és Abu Dhabi is és ezzel a bank elkerüli, hogy a brit kormányzat által felkínált segítséget igénybe vegye.
  • cikkünk a témában:

    Bajnai: Nagyobbat kell vágni, hogy túléljünk

    Abba kell hagyni minden önámítást, és úgy kell dolgozni, mint egy harctéri sebész: inkább nagyobbat kell vágni, hogy biztos legyen a túlélés – Bajnai Gordon szerint ez a válságkezelés két legfõbb szabálya. Az Indexnek nyilatkozó gazdasági és fejlesztési miniszter azt mondta: az IMF-hitel egy mindent megállító erõ. A recesszió ellen a korábban bejelentett 800 milliárdos kkv-csomagot bõvítik, az uniós forrásokból százmilliárdos nagyságrendû pénzt csoportosítanak át, bár harcolniuk kell, hogy a részérdekek lúdjai ne gyõzzék le a közérdek disznaját. Ha csomagok lesznek is, készüljünk arra, hogy több tízezren kerülhetnek utcára.
  • cikkünk a témában:

    Újabb 13 000 ember kerül az utcára

    Tegnap az American Express, a Nissan és a Motorola is beállt azon cégek sorába, amelyek a gazdasági problémák és a hitelpiaci válság következtében leépítéseket határoztak el az elmúlt hetekben. A három vállalat összesen 13 500 fővel csökkenti munkavállalóinak számát. Nemrég más multicégek 33 ezer fős leépítést jelentettek be.
  • cikkünk a témában:

    A nemzetközi válság miatt elbocsátások Erdélyben

    Elbocsátások fenyegetik már az erdélyi munkavállalókat is, a munkáltatók a nemzetközi válság következményeire hivatkoznak. Sepsiszentgyörgyön a cigarettagyár alkalmazottainak harmadát bocsátja el, az autóalkatrész-gyártók többszáz alkalmazottjuktól válnak meg, Tordán három üzem hétszáz munkavállalót küld az utcára, írta a bukaresti Új Magyar Szó mai összeállításában.
  • A várakozásoknak megfelelően októberben folytatódott az inflációs nyomás enyhülése az eurozónában. Az Eurostat első becslése szerint 3,2%-kal emelkedtek a fogyasztói árak októberben, ami lassulást jelent az előző havi 3,5% után. Az adatközlés nem okozott különösebb meglepetést, hiszen a megkérdezettek elemzők is 3,1 százalékos értékre számítottak. A mai adatok optimizmusra adhatnak okot és erősítik a kamatcsökkentési várakozásokat. Az Európai Központi Bank következő kamatmeghatározó ülésére jövő csütörtökön kerül sor. (Portfolio.hu)
  • A hivatalos közlemény ugyan még nem jelent meg, azonban a Nemzetközi Valutaalap várhatóan 9,6 milliárd dolláros hitelt nyújt Pakisztánnak. A pakisztáni pénzügyminisztérium szóvivője szerint a felek megegyeztek egy stabilizációs csomag és a készenléti hitel részleteiről. (Portfolio.hu)
  • Az elmúlt egy, illetve három hónap alatt Magyarországon romlott a legnagyobb mértékben a régiós országok közül az Európai Bizottság által számított gazdasági hangulatindex - derül ki a legfrissebb adatokból. Az UniCredit Bank bécsi elemzői arra hívják fel a figyelmet a fentiekkel kapcsolatban, hogy bár az IMF által Magyarországnak nyújtott, illetve más feltörekvő piacoknak nyújtandó és kilátásba helyezett segítség érdemben javít(hat)ja az adott országok piacainak likviditását, illetve folyó fizetési mérleg pozícióik erősödhetnek, de ettől még nagyon rosszak a gazdasági kilátások az egész térségben. (Portfolio.hu)
  • Ma délután három makrogazdasági adat is érkezik az USA-ból: fél kettőkor hozzák nyilvánosságra az Egyesült Államok szeptemberi jövedelmi és fogyasztási-kiadási statisztikáját, amely tartalmazza a Fed által kiemelten figyelt maginflációs mutatót is, háromnegyed háromkor a chicagoi beszerzési menedzser, három órakor pedig a michigani fogyasztói bizalmi index októberi értékei jelennek meg. (Portfolio)
  • A japán Suzuki autógyár pénteken 34,232 milliárd jenes adózott eredményt jelentett az üzleti éve szeptemberrel zárult első feléről, 25,7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 46,07 milliárdnál. A bevétel 0,5 százalékkal 1,72 billió jenre csökkent 1,729 billióhoz képest. A gyengülő üzletmenetet azzal magyarázták, hogy az autópiac meredek észak-amerikai visszaesését nem ellensúlyozták a más térségben sem lendületes eladások. Az eredményeket az is rontotta, hogy hiába csökkentették a költségeket, ez nem enyhítette eléggé a megnövekedett nyersanyagárak és a jen erősödésének terhét, miközben kutatásra-fejlesztésre is többet költöttek. (MTI)
  • A bankközi piacon 262 körül mozog a forint/euró-árfolyam, a mai elmozdulás kicsi.
  • A várakozásoknál nagyobb mértékben estek szeptemberben a kiskereskedelmi eladások Németországban. Az előző hónaphoz képest 2.3%-kal csökkentek az értékesítések, szemben az 1%-os várt csökkenéssel. A szeptemberi szezonálisan kiigazított adat az elmúlt négy hónap immár harmadik esését jelenti. A havi szinten számolt 2.3%-os esés jelentős zsugorodásról tanúskodik, ugyanis augusztusban még 1.9%-kal növekedtek a német kiskereskedelmi eladások. A Commerzbank elemzője a Reutersnek úgy kommentálta a borús képet festő adatot, hogy a fogyasztásra vonatkozó kilátások jelentős mértékben romlottak. A háztartások helyzetét rontja a munkaerőpiaci feltételek romlása és a bérek visszafogottabb növekedése, csak az energiaárak mérséklődése hozhat némi fellélegzést. A harmadik negyedéves gazdasági növekedés várhatóan stagnálni fog, azonban világos, hogy a gazdaság lefelé tart. Amennyiben elmarad a gazdasági aktivitás visszaesése a harmadik negyedévben, akkor a negyedik negyedben következik be. (Portfolio.hu)
  • A nyugat-európai tőzsdék sem nagyon tudják eldönteni, merre menjenek. A brit és a német tőzsdeindex a nyitás után fél órával mindösszesen 1 százalékos mínuszt mutat.
  • Tegnap a tőzsdén 90 ezer darab sajátrészvényt vett az OTP Bank 3529 forintos átlagáron, derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapjáról.
  • Érdemi elmozdulások nem látszanak a forint árfolyamán, az eurót a bankközi piacon 261 forint körül adják-veszik.
  • 1,3 százalékos csökkenéssel nyitott a BUX, azóta hezitál: volt már 2,5 százalékos mínuszban is, de felküzdötte magát -1 százalékra is. Az OTP esett a legnagyobbat a főbb papírok közül, a 3 százalékos csökkenést jelző, 3440 forintos nyitóárnál ment még lejjebb is a bankrészvények árfolyama -5,2 százalékig, de most 4 százalék körüli veszteséget mutat. A Mol és az MTelekom -1 százaléknál valamivel nagyobb veszteségben van.
  • A még kis forgalú, illikvid bankközi piacon 260 körül mozog a forint/euró-árfolyam.
  • A legnagyobb japán autógyártó, a Toyota November közepén újra megindítja a munkát három amerikai üzemében. A cég pénteki bejelentése szerint a Texas, Indiana és Alabama államokban működő gyárakban összeállított járműveket a közel-keleti, és latin-amerikai piacra szánják. De ennek ellenére tíz év óta először a Toyota eladásai is csökkenenek idén a globális gazdasági válság következtében.

    A cég szóvivője szerint az újra megnyitott amerikai üzemekben évente 15 ezer Sequoia szabadidő-terepjárót akarnak gyártani a közel-keleti, míg további 150 Sequoia terepjárót és 1000 Tundra pickup-terepjárót szánnak a latin-amerikai exportra.

    A legnagyobb japán autógyár augusztusban zárta be három amerikai üzemét, miután az Egyesült Államokban csökkent a kereslet az új járművek iránt. Az amerikai autógyárak termékeivel szemben a japán cég üzemanyag-takarékos járművei iránt korábban nagy volt a kereslet. A globális gazdasági válság következtében azonban szeptemberben 29.5 százalékkal csökkent a Toyota amerikai értékesítéseinek száma. (Független Hírügynökség)