Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.28. 09:57
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A múlt hét csütörtöki történelmi mélypont (286 forint/euró) óta már több mint 7 százalékkal erősödött a forint az euróval szemben, a forint elleni utolsó roham okozta gyengülést ledolgozta a hazai fizetőeszköz. (10 órakor 264 alatt mozgott az árfolyam.) A forint gyengülésére játszó spekuláció végét talán még korai kijelenteni, de lélegzetvételnyi időt biztosan kaptunk. (Portfolio.hu)
  • A kedd reggeli kereskedésben némiképp magára talált az euro a dollárral szemben, és 7 óra körül ismét 1.25 felett forogtak a jegyzések. Ma hajnalban (az ázsiai kereskedésben) két és féléves mélyponton, az 1.2330-as szint közelében is járt a közös európai valuta kurzusa. Az euro hétfői mélyrepülésében szerepet játszott Jean-Claude Trichet madridi nyilatkozata, melyben kamatcsökkentést helyezett kilátásba a novemberi üléssel kapcsolatban. (Portfolio.hu)
  • Oroszország november folyamán egymilliárd dolláros kölcsönt folyósít Fehéroroszországnak és további egymilliárd dollárt a jövő év első negyedévében - közölte kedden Dmitrij Pankin orosz pénzügyminiszter-helyettes. Pankin szerint a kölcsön feltételeiről még folynak a tárgyalások, de - mint mondta - azok közelebb állnak majd a piaciakhoz. A hitel 15 éves futamidőre szól, ötéves türelmi idővel. A tervek szerint folyósítását összekötik közös cselekvési terv végrehajtásával, amely előirányozza mindkét fél számára gazdasági jellegű intézkedések foganatosítását. Pankin szerint ebben rögzítik a valutaárfolyam kérdését, az orosz cégek bejutásának módját a fehérorosz piacra, szó lesz benne a fehéroroszországi privatizációról, illetve az ország fizetési mérlegéről. (MTI)
  • 3 milliárd eurós tőkeinjekciót kap az Aegon Hollandiától- jelentette be a társaság, valamint közzétette, hogy a harmadik negyedévben 350 millió eurós nettó veszteséget könyvelhet el. A társaság részvényei közel 6%-kal értékelődtek fel a mai reggelen. (Portfolio.hu)
  • Az elmúlt napok zuhanását követően száguldásba kezdtek a hazai részvények, az Egis a nyitást követően rögtön elérte a 10%-os emelkedés mértékét, így a kereskedésben néhány perces szünetre is sor került. (Portfolio.hu)
  • A pénzügyi válság ellenére a német fogyasztói bizalom stabilizálódni látszik - derül a Gfk Intézet legfrissebb felmérésből. A pénzpiaci problémák súlyosbodására kevésbé érzékenyen reagáltak a német háztartások, ami abban is tükröződik, hogy jövedelemvárakozásaik javultak. A recessziós félelmek erősödése miatt azonban gazdasági kilátásokkal kapcsolatos pesszimizmusuk nőtt. A Gfk Intézet által mért német fogyasztói bizalmi index emelkedése (1.8 pontról 1.9 pontra) kisebb meglepetést okozott, mivel az elemzők 0.3 pontos csökkenésre számítottak. A pénzügyi válság súlyosbodásának hatására leginkább a megkérdezettek várakozásai romlottak, egy hónap alatt 11.8 pontot(-27.5 pontra) zuhant az ezzel kapcsolatos mutató. Ez egyértelműen a recessziós félelmek erősödését jelzi, hiszen ilyen alacsony értéket legutóbb 2003 májusában mértek. (Portfolio.hu)
  • Az emelkedés nem tört meg a Budapesti Értéktőzsdén a nyitás után sem, már 8 százalékos pluszban van a BUX, ahogyan a négy nagy részvény (OTP, Mol, MTelekom, Richter) is.
  • Nem állt le a forint erősödése, a bankközi piacon 264,30 forint/euró körül mozog az árfolyam.
  • 5 százalék feletti emelkedéssel kezdte a napot a BUx és az OTP egyaránt. A bankpapír a tegnapi 2550 forintos záróár után 2699 forinton nyitott. A Mol közel 9 százalékos pluszt produkált a kereskedés elindulásakor.
  • Háromnegyed kilencre 265-re erősödött a forint az euróval szemben. Az erősödést a szakértők az IMF-hitel és annak feltételeit teljesíteni kívánó kormányzati szándék számlájára írják.
  • Negyed kilenc körül 268 forintot ér 1 euró a bankközi piacon.
  • A nyitás után újabb 26 éves mélypontot is ütött a japán tőzsdeindex, a Nikkei, azonban végül nagy pluszt produkálva, 6,4 százalékkal emelkedett. A hongkongi börzemutató 12 százalékkal került feljebb.
  • Az OTP tegnap 500 ezer darab törzsrészvényt vásárolt 2492 forintos átlagáron - tette közzé a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
  • Erősen hullámzó kereskedés után zárásra ismét veszteségbe fordultak a New York-i értéktőzsde fő mutatói. A Dow Jones ipari átlag (DJIA) 203,18 pontos, azaz 2,43 százalékos veszteséggel 8175,77 ponton zárt. A Nasdaq piac összetett mutatója 46,13 ponttal, azaz 2,97 százalékkal 1505,90 pontra esett. Csökkenéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók, később azonban az új lakásépítések szeptemberi adata, amely váratlanul 2,7 százalékos emelkedést mutatott, új reményt adott, hogy esetleg megkezdődött a kilábalás a recesszióból. Zárásra viszont ismét a pesszimizmus kerekedett felül. (MTI)
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn telefonon beszélt Silvio Berlusconi olasz kormányfővel. A válságról és a közös európai fellépés lehetőségeiről beszélgettek. Gyurcsány vasárnap telefonon beszélt Nicolas Sarkozy francia elnökkel és Gordon Brown brit miniszterelnökkel is. (Független Hírügynökség)

  • Ma már kilencszer lépte át a Dow Jones amerikai részvényindex az esés/emelkedés határát. Volt már 2 százaléknál is nagyobb pluszban, ám azóta kisebb megállókkal jött le, mínuszba is fordult, most kicsi pluszban tanyázik a mutató.
  • Jelentősen erősödött a forint, a reggeli, 275 körüli szintekről a 268-as tartomány közelébe esett az euró ára, fél hatkor 269,23 volt az árfolyam a bankközi kereskedésben. A délutáni erősödést többen már azzal kötik össze, hogy kiszivárgott: az IMF további 300 milliárdos költségvetési megszorításhot köti a hiteleket.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1164,80 pontos, 9,78 százalékos csökkenéssel, 10 751,23 ponton zárt hétfőn. A Mol árfolyama 14,58 százalékkal 8200 forintra csökkent, az OTP részvények ára 5,52 százalékkal 2550 forintra esett. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A 13. havi nyugdíj és bér lesz az áldozat

    A kormány eltörölné a közszolgák plusz egyhavi bérét és felére venné vissza a 13. havi nyugdíjat, hogy megkapja az IMF hitelét. Ezt a pirulát adja be Gyurcsány az MSZP-frakciónak.
  • Pozitívról stabilra rontotta Lengyelország hitelminősítésének kilátását a Standard & Poor’s. A hitelminősítő a nemzetközi piaci környezet romlásával, illetve a szigorodó hitelkondíciókkal magyarázta a lépést. A hosszú lejáratú szuverén devizaadósság besorolása maradt A- fokozaton, egy lépcsővel lejjebb mint a cseh és a szlovák értékelés, egy lépcsővel magasabban mint a magyar. (Portfolio)
  • A globális pénzügyi válság Európa legnagyobb ingatlanpiacait - Nagy-Britannia, Németország, Franciaország - érintette a legérzékenyebben, Skandináviában nőtt, a közép-kelet-erópai térségben pedig stabilan fejlődött a piac - áll a CB Richard Ellis Österreich hétfőn közzétett elemzésében. A három legnagyobb piacon a harmadik negyedben 11,4 milliárd eurót tett ki az ingatlanforgalom, 70 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

    Ezeknek az országoknak a részesedése az egész európai ingatlanforgalomból 43 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 65 százalékról. Összességében az ingatlanbefektetések volumene 26,4 milliárdot tett ki, ez 59 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 64,5 milliárd eurónál. Olaszország, Portugália és Spanyolország esetében a visszaesés 51 százalék volt, a Benelux államokban 77 százalékot, a közép-kelet-európai országokban 42 százalékot tett ki. Egyedül Skandináviában nőtt a volumen, 41 százalékkal.

  • cikkünk a témában:

    Nem elég Izlandnak az IMF-segítség

    Kétmilliárd dollárt kapnak, de több kell. A skandináv országokhoz fordulnak.
  • cikkünk a témában:

    Nullával kezdődhet a jövő évi GDP-növekedés

    A lakossági fogyasztás visszaeshet, a költségvetési hiány a leszállított célnál is kisebb lehet. A múltban az intézet sokszor a kormány hivatalos bejelentéseinek elõfutáraként jelezte elõre a gazdasági, államháztartási folyamatokat.
  • Alig értek a pozitív tartományba az amerikai tőzsdeindexek, gyorsan lefele vették az irányt és már 1 százalék feletti csökkenést mutatnak a fekete pénteken felmutatott záróértékükhöz képest.
  • Szeptemberben a vártnál gyorsabban nőtt az új lakások értékesítési volumene az Egyesült Államokban. Az értékesítés intenzitásának várt feletti élénkülése csupán kisebb meglepetést okozott, tekintettel arra, hogy az elmúlt két hét során napvilágot látott jelentések az ingatlanpiaci folyamatok javulását jelezték. Az évesített tényadat 464 ezer egység lett, míg a piac 458 ezer körüli értékre számított. A korábban közzétett augusztusi 460 ezres adatot 452 ezerre módosította a Kereskedelmi Minisztérium.
  • A mostani pénzügyi válságot hosszú hónapokig likviditási krízisként kezelte a piac, mára azonban egyre többen felismerik, hogy ennél nagyobb, szerkezeti szintű problémáról van szó, mondta Gordon Brown brit kormányfő hétfőn. Azt, hogy a felelőtlen, átláthatatlan hitelezési gyakorlatból milyen problémák keletkezhetnek a globális gazdaságban, mutatja, hogy az Egyesült Államok "mélydéli" térségeiben kialakult nem elsőrendű jelzálogpiac hatásai egyszer csak megjelenhetnek például Magyarországon, Izlandon és minden európai gazdaságban, ahogy az meg is történt az elmúlt hetekben. (MTI)
  • Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke hétfői madridi sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy a kormányzótanács következő ülésén kamatvágás következhet. Az EKB elnöke a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a másodlagos inflációs hatásokkal kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennálnak, azonban a legutóbbi kamatcsökkentés óta nem növekedtek az inflációs kockázatok. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Simor: Túl önelégültek voltunk

    "Túl önelégültek voltunk" címmel közölt interjút a Handelsblatt hétfőn Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével. A német üzleti-politikai napilap pénzügyi mellékletében megjelent nyilatkozatban Simor András egyebek között hangsúlyozta: a kamatok emelésére azért volt szükség, hogy nehezebb legyen a forint elleni spekuláció, "egyszerűen nem várhattunk tovább" – mondta az MNB elnöke. Az MNB elnöke szerint a jelenlegi helyzetben a magas költségvetési hiány miatt a kiadások csökkentésére van szükség. Szavai szerint most elsősorban a szociális kiadásokon kell spórolni, és ezek közé tartoznak a nyugdíjak is. Ezen túlmenően a közszolgálati szférában be kell fagyasztani a béreket.
  • 23 milliárd dollárt használt fel a Morgan Stanley a piacot stabilizáló forrásokból a saját pénzpiaci alapjainak kisegítésére. Az alapokat megrohanták a tőkéjüket kivonó befektetők, és a befagyott piacokon félő volt, hogy az alapok nem képesek elegendő likviditást előteremteni. (Portfolio.hu)
  • A kereskedés kezdete után bő fél órával pluszba kapaszkodtak az amerikai tőzsdeindexek.