Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.21. 11:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Commerzbank Zrt. nem tervezi, hogy megszüntetni a svájci frank alapú hitelezést, hiszen ebben a devizanemben is elegendő mennyiségű forrás áll rendelkezésükre.

    A Commerzbank Zrt. hitelezési politikája alapján az önrész nagysága elsősorban a cég likviditásától és a cashflow-jától függ. Ez alapján lehet megítélni, hogy a vállalat képes-e kitermelni a tőketörlesztéshez és a kamat kifizetéséhez szükséges forrást. Önrész nélkül korábban sem nyújtottak kölcsönt, s ezen gyakorlatuktól a jövőben sem kívánnak eltérni.

    Arra számítanak, hogy a jelenlegi drágább hitelköltség miatt számos beruházás kivitelezése abban a reményben tolódik el, hogy később a cég kedvezőbb feltételek mellett juthat hitelhez. Ez átgondolt döntést igényel a mind a vállalatok, mind a bankok részéről. Számos cég viszont pont most lát kitűnő lehetőséget akvizíció lebonyolítására, így például ezen a területen már jelenleg is fokozódó érdeklődést tapasztalunk.

  • A keddi kereskedésben tovább folytatódott az amerikai dollár kiváló szereplése az euróval szemben, a jegyzések 1,3253 körül is megfordultak, amire legutóbb 2007 márciusában volt példa. A dollár piacán (akárcsak a tengerentúli részvénypiacokon) a tegnapi erősödő hullámot Ben Bernanke szavai váltották ki, miszerint támogat egy újabb gazdaságélénkítő csomagot. (Portfolio.hu)
  • Az euró ára már 272,5 forint környékén van a reggeli 274-es csúcs után.
  • Nettó profitja visszaeséséről számolhatott be az American Express tegnap este közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében, azonban az elemzői konszenzust még így is felülmúlták a társaság eredményei. A cég részvényei 6,6 százalékkal értékelődtek fel a zárás utáni kereskedésben. A hitelek bedőlési aránya azonban szignifikánsan növekedett a cégnél, 5,9 százalékra rúgott, míg az előző év azonos időszakában még csak 3 százalékot ért el. (Portfolio.hu)
  • A reggeli gyors gyengülés után - az euró negyedóra alatt drágult 269 forintról 274 forintra - megállt a forint gyengülése. Jelenleg egy euró 273,12 forintba kerül.
  • Pluszban nyitott, mínuszba fordult, de a kereskedés első órájának végén már több mint 1 százalékos pluszban volt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. Tíz óra után néhány perccel a BUX 12 845 ponton, 1,3 százalékos erősödésben volt, a 2870 forintos árával mínusz 2,7 százalékon lévő OTP kivételével minden vezető részvény erősödött.
  • Fél százalékot meghaladó emelkedéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden. A londoni FTSE 100 indexe 0,6 százalékos emelkedéssel 4307 ponton állt, a frankfurti DAX30 mutatója 0,6 százalékkal 4863 pontra nőtt. (MTI)
  • Már 274 forintot kérnek a bankközi piacon 1 euróért.
  • Összesen 10,5 milliárd eurós segítséget kap a hat legnagyobb francia bank az államtól, amely az első lépése annak a 360 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagnak, amit a kormány a közelmúltban jelentett be. A BNP Paribas, a Societe Generale, a Credit Agricole, a Credit Mutuel, a Caisse d’Epargne és a Banque Populaire is részt vesz az állami kölcsönben. Az állam alárendelt kölcsönnel biztosítja a 10.5 milliárd eurót a hat legnagyobb francia banknak, de szavazati jogra nem tesz szert. Az intézkedés célja, hogy biztosítsa a hiteleket a háztartások és a vállalatok számára. (Portfolio.hu)
  • Újabb forintgyengülés vette kezdetét ma reggel, már az európai bankközi piac nyitása előtt is kissé gyengült a forint az euróval szemben, aztán 9 óra után pár perccel hirtelen a 273-as szintet is áttörte a kurzus és közelít a 274-hez.
  • A BUX 62 pontos, fél százalékos emelkedéssel nyitott, minden részvény ára felfele mozdult, egyedül az OTP-é csökkent 2880 forintra a tegnapi 2949 forintos záróárról.
  • Felfelé vette az irányt ma reggel az ázsiai piacok többsége a mai reggelen az amerikai indexek szárnyalását követően, az energiaszektor vezette a felértékelődést az olaj árfolyamának emelkedésének köszönhetően. A japán tőzsdén a bankok és a biztosítók haladtak az élen a kedvező szektorhangulat hatására. A távol-keleti indexek többsége felfelé vette az irányt a mai reggelen, a Nikkei 3.3%-kal, a kínai Shanghai Composite 0.8%-kal, a hongkongi Hang Seng 0.1%-kal menetelt felfelé, miközben a dél-koreai Kospi 1%-kal araszolt lefelé. (Portfolio.hu)
  • Az OTP Bank bejelentette, hogy 2008. október 20-án, a Budapesti Értéktőzsdén 1 000 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 2 934 forint/darab átlagáron. Az OTP saját részvény vásárlása tegnap a piaci forgalom 17,8%-ának felelt meg. (Portfolio.hu)
  • A nyugat-európai bankközi piac nyitása előtt, ezért alacsony likviditás mellett 269,90-270,80 között mozog a forint euróval szembeni árfolyama.
  • A zárás előtt nem sokkal a japán tőzsdeindex, a Nikkei durván másfél százalékkal áll magasabban, mint a tegnapi záróértéke.
  • cikkünk a témában:

    Nyereséggel zárt a New York-i tőzsde

    Köszönhetően a Fed újabb gazdaságélénkítő programjavaslatára.
  • Horvátország állja a globális pénzügyi vihart a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül is - közölték hétfőn horvát pénzügyi vezetők, elhárítva azt az elemzői vélekedést, hogy Horvátországnak jól jönne a válság közepette az IMF-támogatás. A horvát jegybanki és pénzügyminisztériumi illetékesek szerint Horvátország pénzügyi rendszere stabil és szilárd makrogazdasági teljesítménye alapján sem szorul az IMF-re - amelynek ez idáig Izland, Magyarország, Ukrajna és Románia kérte a segítségét. (MTI)
  • A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint a mostani válság miatt 20 millió ember vesztheti el az állását. A genfi székhelyű szervezet szerint 2009 végére a mostani 190 millió ember helyett 210 millió marad munka nélkül. Az ILO előrejelzése szerint a pénzügyi válság leginkább az építő- és az autóipari dolgozókat, valamint az idegenforgalomban, a pénzügyi és ingatlanágazatban dolgozókat sújtja. A napi 1 dollárnál kevesebből élők száma 40 millióval növekedhet, vélik a szervezet munkatársai.
  • Egy héttel elhalasztották az ukrajnai parlamenti választást, hogy a törvényhozásnak elég ideje maradjon törvényeket hozni a gazdasági válság elhárítására. A hírt Viktor Juscsenko államfő jelentette be az ukrán televízióban. "Ma aláírtam egy rendeletet, hogy a parlament néhány napra ismét összeülhessen, és szavazhasson a költségvetés módosításáról, valamint válságkezelő intézkedésekről."
  • A varsói tőzsde WIG20 indexe 0,01 százalékkal 1778,83 pontra gyengült hétfőn. A nap nyertese a cseh CEZ volt, amely 5,3 százalékkal 112,70 zlotyra nőtt, a nagy vesztes a KGHM, amely 4,3 százalékot esett. Az olajipari PKN Orlen árfolyama 2,8 százalékkal 26,99 zlotyra erősödött. A varsói értéktőzsdén a Mol árfolyama 2,1 százalékos veszteséggel 139,0 zlotyn fejezte be a hétfői napot.

  • Az osztrák parlament alsóháza, a nemzeti tanács hétfőn egyhangúlag jóváhagyta azt a százmilliárd eurós intézkedésegyüttest, amelyet az egyeztetett európai uniós irányelvekkel összhangban a kormány állított össze a bankok megtámogatására. Bár kezdetben az ellenzéki pártoknak voltak bizonyos kifogásaik és ellenvetéseik, végül is mind az öt párt megszavazta a tervezetet. A felsőház kedden adja áldását a törvényjavaslatra, amely azt követően hatályba lép. A kormány közölte, hogy a programot védőhálónak szánja, amely a pénzintézetek megszilárdítását, likviditásuk garantálását, a bizalom és a stabilitás helyreállítását szolgálja. Az összeg javarészét - 75 milliárd eurót - állami garanciavállalásra tettek félre, 15 milliárdot pedig - szükség esetén - a bankok sajáttőke-emelésére. Az előbbi a pénzintézetek megbízhatóságának alátámasztását célozza, nevezetesen a fedezet biztosításával a bankközi hitelnyújtást kívánja elősegíteni. Az elfogadott törvénytervezet kimondja, hogy ha egy bank bajba jut és segítségre szorul, akkor az állam közbeléphet az érdekében. Ez azonban feljogosítja az államot, hogy - akár a kancelláron, akár a pénzügyminiszteren keresztül - beleszóljon a pénz felhasználásának módjába, illetve az érintett pénzintézet vezetői fizetésének megállapításába. Az állam szükség esetén átveszi a tulajdonosi jogok részleges gyakorlását, ennek érdekében az állami holdingon belül leányvállalatot létesítenek. A tőzsdén jegyzett cégek elleni spekulációs ügyletek megakadályozására a törvénytervezet úgy rendelkezik, hogy a pénzügyi felügyelet betilthatja az árfolyamra játszó eladásokat (short selling). (MTI)
  • Nyereségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn, a kereskedés leállítása előtt mintegy négy órával. Közép-európai idő szerint 18 óra után a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 11,63 pont, a DJIA mutató 146,17 pont emelkedést jelzett. A Wall Street már nyereségekkel is nyitott hétfőn. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,4 százalék (6,42 pont) gyengüléssel 1711,29 ponton fejezte be a múlt pénteki napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8852,22 ponton zárt 1,4 százalék (127,04 pont) csökkenéssel. Segítette hétfőn az indexeket, hogy meglepetésre, négyhavi romló irányzat után a vezető amerikai gazdaságkutató csoport, a Conference Board hétfőn azt közölte: szeptemberben az általa számolt, összetett amerikai gazdasági konjunktúramutató 0,3 százalékponttal emelkedett. Az elemzők előzetesen 0,2 százalékpontnyi romlást vártak a mutatóban. A Conference Board egyik illetékese is elismerte, hogy az amerikai gazdaság kibocsátása éppen nem nő, de egyetlen mutatója esetében sincs jele semmiféle "szabadesésnek". A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 1,58 dollár emelkedéssel 73,43 dolláron volt a tőzsdezárás előtt négy órával. Közép-európai idő szerint röviddel 18 óra után New Yorkban az euró 1,3318 dolláron állt. Egy euróért ekkor 269,80-270,05 forintot, egy dollárért 202,36-202,88 forintot adtak a bankközi piacon. (MTI)
  • Meglepetésre, négy hónapi romló irányzat után a vezető amerikai gazdaságkutató csoport, a Conference Board hétfőn azt közölte, hogy szeptemberben az általa számolt, összetett amerikai gazdasági konjunktúramutató 0,3 százalékponttal emelkedett. A mutató olyan részmutatóiban is javulást mutatott ki a kutatócsoport, mint a beszállítói aktivitás vagy az új rendelések alakulása. Az elemzők előzetesen 0,2 százalékpontnyi romlást vártak a mutatóban. A Conference Board egyik illetékese is elismerte, hogy az amerikai gazdaság kibocsátása éppen nem nő, de egyetlen mutatója esetében sincs jele semmiféle "szabadesésnek". (MTI)
  • A gazdaság lassulása minden bizonnyal érinteni fogja a cégek marketingbüdzséit is. A Kirowskinál ma úgy látják a hirdetők jelzései alapján, hogy ez legkevésbé a digitális költéseket érinti majd. Ebben a gazdasági környezetben a hirdetők szemében fel fognak értékelődni a mérhető, értékesítés-közeli megoldások. (Webisztán)
  • cikkünk a témában:

    Durván leszakadtunk

    Körülöttünk az összes tõzsde pluszban, a BUX majd 2 százalékos mínuszban zárt, az euró ára 269-ig szaladt. Megint az Izland-hatás. A Concorde szerint néhány magyar részvény már síkoltva vételért kíállt, a befektetők a pánikban elfelejtették értékelni a cégeket.
  • Magyar bankok adósosztályzatainak kilátását módosította stabilról negatívra a Fitch Ratings, összefüggésben azzal, hogy a múlt héten a magyar szuverén adósbesorolás kilátását is hasonló módon rontotta. A legnagyobb európai hitelminősítő hétfői londoni bejelentése szerint a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank), valamint a CIB hosszú futamú, egyébként elsőrendű "A plusz" kockázati besorolásainak kilátása változik stabilról negatívra. A hitelminősítő elemzésében hangsúlyozta, hogy a két bank osztályzatai tükrözik a támogatás "rendkívül magas" valószínűségét a többségi tulajdonosok - a CIB-et birtokló olasz Intesa Sanpaolo, és a K&H-ban többségi résszel bíró belga KBC Bank - részéről. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Ingatlanra cserélik a bankbetéteket

    A független ingatlanközvetítő irodák tapasztalatai szerint a fővárosi lakóingatlan-piacon megcsappant a hitellel vásárlók száma. Többen lettek viszont azok, akik készpénzüknek keresnek biztosnak vélt menedéket az ingatlanban, mondván: a millpengős időszakban is a bankjegyeket dobálták el az utcán, nem a bérházakat. A hitelek visszaszorulása miatt volt már olyan ügyfél, aki elbukta a foglalóját.
  • Még negyedéveken keresztül gyenge maradhat az amerikai konjunktúra - nyilatkozta Ben Bernanke a Kongresszus költségvetési bizottsága előtt. A Fed elnöke jelenleg komoly kockázatát látja annak, hogy az amerikai gazdaságra tartós visszaesés vár, ezért egy újabb gazdaságélénkítő csomagra tett javaslatot. (Portfolio.hu)
  • Kissé meglepő, hogy a pénzügyi válság súlyosbodása ellenére Conference Board által ma közzétett előrejelző szerepű makroindikátorokból képzett kompozit mutató szerint a következő hónapokban a konjunktúrafolyamatok erősödésére számíthatunk az USA-ban. A leading indicators szeptemberben a várt csökkenéssel ellentétben 0.3 százalékos emelkedést jelzett. (Portfolio.hu)
  • A Financial Times információi szerint Izland hamarosan 6 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot fog bejelenteni, melynek egy része a Nemzetközi Valutaalaptól származhat. Az angol üzleti napilap információi szerint a Nemzetközi Valutaalap 1 milliárd dollárral járulhat hozzá a hamarosan bejelentésre kerülő izlandi mentőcsomaghoz, a maradékot skandináv régió központi bankjai és Japán adja. A hitel folyósításának egyik feltétele, hogy Izland egy hiteles költségvetési szigorítást kell megvalósítson, miután várhatóan az államadósság GDP-arányos szintje meghaladhatja a 100%-ot. Az FT cikke megjegyzi továbbá azt is, hogy az még nem világos, hogy Oroszország (akivel Izland korábban tárgyalásokat folytatott egy esetleges kölcsönről) is részt vesz-e a mentőcsomagban. (Portfolio.hu)