Pénzügyi pánik, gazdasági válság

2008.10.22. 08:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tegnapi vegyes zárást követően ma várhatóan ismét lefelé veszik az irányt az irányadó európai indexek, a csökkenés mértéke 3-4%-os lehet. Az amerikai piacok tegnapi alakulása és a zárás után közzétett gyorsjelentések nem segítenek... A fentiek fényében semmi jóra nem számíthatunk a hazai piacon. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    A CNBC tudósítója élőben jelentkezebb Budapestről

    A helyzet komolyságát jelzi, hogy ma reggel budapesti helyszínről élőben jelentkezett be a CNBC tudósítója és a fejleményeket a forint elleni spekulációként tálalja. Az első élő budapesti bejelentkezéskor a CNBC tudósítója a forintzuhanás mértéke mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi lakossági hitelállomány közel 60%-a devizaalapú, amelynek havi törlesztőrészletei a kamatláb, illetve a forintgyengülés miatt emelkedni fognak. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Nem kell állami mentőöv a hazai bankoknak

    A magyar bankrendszernek nincs szüksége államilag finanszírozott hitelcsomagra - vélik a Bankszövetségnél. Az óriási külföldi tőkejuttatások a hazai leánybankok helyzetét is javítják. A reálgazdaságnak viszont annál inkább szüksége lenne friss forrásokra.
  • Az OTP Bank bejelentette, 2008. október 21-én, a Budapesti Értéktőzsdén 1 000 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 2 720 forint/darab átlagáron. A bank az elmúlt napokban már többször csinált ilyet. Az OTP tegnap a piaci forgalom 14.2%-át tette ki a saját részvény vásárlásokkal.
  • cikkünk a témában:

    A GM pénze nem elég a Chryslerre

    A General Motors Corp. (GM), az Egyesült Államok legnagyobb autógyártója egyelőre nem tudott hitelt szerezni a Chrysler LLC, a piac harmadik legnagyobb szereplője felvásárlásához, s csak abban reménykedhet, hogy a kormány kisegíti a szükséges összeggel - derül ki a Reuters összefoglalójából. Az amerikai autópiacot más rossz hírek is sújtják: kiszállt a Fordból Kirk Kerkorian tőkebefektető, aki 1 milliárd dollára kétharmadát bukta el az üzleten.
  • Jelentősen csökkenő, de az elemzői várakozásokat meghaladó profitról számolt be a Yahoo az amerikai piacok tegnapi zárása után, valamint a cég bejelentett egy igen komoly létszám leépítési programot is. A részvények a rendes kereskedés során bemutatott 6,1 százalékos esés után a zárást követően 5,2 százalékot erősödni tudtak. (Portfolio.hu)
  • A tokiói kereskedésben (hanjalban) még tovább tudott erősödni az amerikai fizetőeszköz nemcsak az euróval szemben, hanem a legfontosabb valuták kosarával szemben is. A dollár árfolyama úgy csúszott át az 1,30-as szinten a közös európai valutával szemben, mint kés a vajon, és még 1,28 alá is benézett a kurzus. (Portfolio.hu)
  • Amellett, hogy 6,8 százalékos esésben zárt a Nikkei 225 Japánban, a legtöbb jelentős ázsiai index 3-5 százalékot esett hajnalban. Az újabb meredek csökkenés oka, hogy az USA-ban több csalódást keltő gyorsjelentés, illetve társasági kilátás is napvilágot látott. (Portfolio.hu)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán meredeken zuhant. A leggyorsabban a nagy exportőrök vesztettek, köztük a Sony 7,6 százalékot napközben, mert a jen, szinte egyedüliként a mértékadó valuták közül, erősödött a dollárral szemben és főleg az euróval szemben, négyéves csúcsra. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója szerdán 631,56 pontos, azaz 6,79 százalékos veszteséggel 8674,69 ponton zárt. Ez az érték már 43,33 százalékkal alacsonyabban az év véginél. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Möbius: Most a legjobb vásárolni

    A brit Financial Times hasábjain érvel Mark Möbius, a feltörekvő piaci guru amellett, hogy a súlyos befektetői bizalmi válság közepette a feltörekvő piacok fundamentumai továbbra is erősek. A Templeton Asset Management ügyvezető elnöke szerint a legjobb idő vásárolni, amikor mindenki őrülten túlad részvényein.
  • cikkünk a témában:

    Magyarország nem Izland

  • A reggeli devizapiaci kereskedésben folytatódott a forint gyengülése. Az euróval már 282-284 forinton kereskednek, a reggeli csúcsot a 284,12 euró/forintos kötés jelentette. A dollár is tovább drágult, árfolyama már a 219-221 forintos sávban van, 221,54 forinton is kötöttek rá üzletet.
  • Szerdán is nyomás alatt marad a forint, rövid távon nehéz a visszatérés 270/euró alá, amíg az MNB nem tisztázza álláspontját a nyíltpiaci beavatkozással kapcsolatban, írta elemzők véleményét idézve szerda reggel a Dow Jones hírügynökség. Közben a dollár hirtelen erősödése csaknem valamennyi térségi valutára ránehezedik. A londoni bankközi piacon a forint szerda reggel, 279,11-61/eurón, 0,62 százalékkal rosszabb volt a kora hajnalinál. (MTI)
  • A brit bankrendszer az I. világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz, mint e hónap elején, mondta a Bank of England kormányzója, aki szerint a brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van. Mervyn King vezető brit üzletemberek előtt Leedsben tartott, drámai hangvételű kedd esti előadásában azt mondta: a masszív jegybanki likviditás-injekció alapvető szerepet játszott a bankrendszer azonnali összeomlásának megakadályozásában. Mervyn King szerint a hazai és a világgazdasági kilátások nagyon bizonytalanok, és "valószínűnek tűnik", hogy Nagy-Britanniában éppen most kezdődik a recesszió. (MTI)
  • Az argentin kormány államosítaná a dél-amerikai országban működő magánnyugdíjpénztárakat. Cristina Kirchner, a dél-amerikai ország elnöke azzal magyarázta kedden a tervezett drasztikus intézkedést, hogy a pénztárak jelentős veszteségeket szenvedtek el a világméretű pénzügyi válság miatt, s már alacsonyabbak az általuk kínált hozamok, mint az állami nyugellátás. A pénztárak évente átszámítva összesen 3,5 milliárd eurót szednek be 3,6 millió biztosítottól, és kétszer ennyit befektetéseikből, amelyek zöme azonban államkötvényekben fekszik, így az államosítással elveszne. Az Argentínában működő tíz magánnyugdíjpénztárból nyolcat magánbankok működtetnek. (MTI)
  • A forint nagyon gyengül nemcsak az euróhoz, hanem a dollárhoz képest is. Az egyelőre illikvid piacon a vételi-eladási sáv jelenleg 216,60-219 forint/dollár.
  • Nagyon rossz előjel a Budapesti Értéktőzsdén való kereskedés nyitása előtt két órával, hogy az ázsiai tőzsdeindexek nagy zuhanást produkálnak, a japán Nikkei már közel 10 százalékos bukóban van.
  • cikkünk a témában:

    Mínusszal zárt New York

    Ismét csökkent a New York-i tőzsdeindex, még többet esett a technológiai papírok mutatója.
  • A német kormányzat és törvényhozás több képviselője is támadta Nicolas Sarkozy francia elnök tervét állami befektetési alapok létrehozására, melyek úgymond védenék az európai nemzeti érdekeket, megakadályozhatnák, hogy a pénzügyi válság miatt bajba jutott cégek külföldi kezekbe kerüljenek. Michael Glos német gazdasági miniszter szerint a Sarkozy-terv egyenesen szembe rohan az Európában eddig alkalmazott rendszerrel, a nemzetgazdaságok, gazdaságpolitikák működésének sikerességét kezdheti ki. Németország nyitott marad a külföldi tőkével szemben - jelentette ki Glos a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak. A miniszter a bank- és biztosítói-rendszer érdekében tett állami beavatkozásokat ugyanakkor védelmébe vette, mint a pénzügyi rendszer összeomlását megelőző, a gazdasági növekedést és a munkahelyeket biztosító lépést. A német törvényhozás tagjai szerint a Sarkozy-féle elképzeléshez valószínűleg elegendő tőke sem lenne, majd megjegyezte, hogy Sarkozy elfeledkezett róla: az európai prosperitás a külföldi társaságok beruházási készségétől is függ. Egy más német törvényhozó szerint Sarkozy rossz következtetést vont le a pénzügyi válságból a nemzetgazdaságok államosításának ötletével. A protekcionista lépések 80 évvel ezelőtt éppenséggel súlyosbították az akkor világgazdasági válságot.
  • A Stabilitás Pénztárszövetség állásfoglalása szerint a nyugdíjpénztárak működése a jelenlegi piaci körülmények között is stabil, a pénztárak sem működésükkel, sem befektetési tevékenységükkel kapcsolatban nem küzdenek likviditási problémákkal, a pénztártagokkal szembeni kötelezettségeiknek folyamatosan eleget tesznek. A pénztárak professzionális befektetési tevékenysége, a jogszabályi háttér, valamint a Pénztárak Garanciaalapja - amely garanciát vállal a nyugdíjcélú kifizetésekre - teljes körű védelmet jelent a magánnyugdíjpénztárak tagjai számára - hangsúlyozza a szervezet, amelynek állásfoglalásához a Hazai Nyugdíjpénztárak Országos Szövetsége is csatlakozott. A közlemény rámutat: a nyugdíjpénztári megtakarítások a pénz- és tőkepiacokon kerülnek befektetésre, a befektetési környezet kedvezőtlen változásai pedig tükröződnek a nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon, illetve a nyugdíjpénztári befektetések hozamának rövid távú alakulásában, és a pénztártagok egyéni számláinak aktuális összegében. A nyugdíjpénztári portfoliók teljesítményét - tekintettel a hosszú, akár több évtizedes időtávra - csak hasonlóan hosszú (minimum 5 éves) időszakokra érdemes értelmezni - hívja fel a figyelmet a pénztárszövetség, hozzátéve: a nyugdíjpénztárak az elmúlt évtized több "válságidőszaka" mellett is biztosítani tudták a hosszú távú eredményességet, amelyet a reálhozamok is visszaigazolnak. A jelenlegi negatív tendenciák a pénztárszövetség szerint komoly döntések elé állíthatják a pénztártagokat. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok egyre nagyobb számban jutnak el a kifizetési időszakhoz, elérve a 10 év várakozási időt, vagy a nyugdíjkorhatárt. Ha ők megtakarításukat jelenleg kívánják felhasználni, a jelenlegi veszteséget is viselniük kell, ezért célszerűbb megtakarításaikat továbbra is a pénztárukban hagyni, és kivárni, amíg befektetéseik piaci értéke nő. A magánnyugdíjpénztári tagoknak, ha pénztárváltásról gondolkodnak, célszerű figyelembe venniük, hogy a jelenlegi válság a pénztári rendszer egészét érinti, és nincs garancia arra nézve, hogy a másik pénztár a pénztárváltást követően rövid időn belül jobb eredményt ér el - figyelmeztet a Stabilitás Pénztárszövetség.
  • Azt ajánlotta Nicolas Sarkozy francia elnök kedden az Európai Unió tagországainak, hogy hozzanak létre állami befektetési alapokat, amelyek révén elkerülhetővé válik, hogy a pénzügyi válság miatt bajba került cégek külföldi kézbe kerüljenek. Az államfő erről az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén beszélt kedden, beszámolva az EU-tagországok múlt heti állam- és kormányfői találkozójának eredményeiről. Utóbbi megállapításával összhangban, miszerint a válság kezd átgyűrűzni az úgynevezett reálgazdaságba, Sarkozy úgy vélte, az unióban a pénzügyi után most meg kell fontolni egy közös gazdasági válasz kidolgozásának lehetőségét. Megismételte, fontos, hogy az EU egységesen lépjen fel a válság ellen, hiszen így erősebb, de - mint fogalmazott - "az egység nem azt jelenti, hogy minden tagállamban ugyanazt a választ kell adni". A múlt heti kormányfői találkozó döntéseivel összhangban leszögezte, hogy szükség van egy nemzetközi csúcstalálkozóra, amely segít új alapokra helyezni a nemzetközi pénzügyi rendszert. Fontosnak tartotta, hogy ebbe a legfejlettebb nyugati államok mellett Oroszországot, valamint Kínát és Indiát is vonják be. Bejelentette, hogy utóbbi kettő meggyőzésére személyesen utazik a térségbe José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel együtt. Meghívná Párizs a nemzetközi csúcsra Dél-Afrikát, Mexikót és Brazíliát is. Sarkozy azt is bejelentette, hogy a nemzetközi értekezlet előkészítésére egy rendkívüli uniós csúcstalálkozót is össze kíván hívni. Kezdeményezte egyúttal, hogy a pénzügyi válság miatt nemrégiben kivételes jelleggel összehívott euróövezeti állam- és kormányfői találkozót tegyék rendszeressé a jövendő nehézségek megelőzése, illetve mielőbbi hatékony megválaszolása érdekében.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány hajlandó hozzányúlni a pár napja átdolgozott költségvetéshez is

    Ha nagyobb nyomás alá kerül Magyarország, akkor a kormány gyorsan hozzányúl a most átdolgozott 2009-es költségvetéshez is, mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő. Rádióinterjúja előtt a forint nagyon gyengült és 280-as szintig szaladt az euró.
  • Ha a forint "fundamentálisan indokolatlan" esése veszélyezteti az általa kitűzött inflációs célok elérését, illetve a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, akkor a Magyar Nemzeti Bank meg fogja védeni a forintot - jelezte egy bécsi konferencia keretében a Reuters-nek adott interjújában Karvalits Ferenc. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének szóbeli intervencióként értékelhető kijelentése azt követően érkezett, hogy ma a forint mintegy 4%-kal 280 körülig zuhant az euróval szemben, amely szint már nagyon közel esik a magyar fizetőeszköz bő két évvel ezelőtt felállított történelmi mélypontjához. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    A kisebbnél is kisebb lehet az idei hiány

    Válság ide, állampapírpiaci hiszti oda, nem is beszélve átmeneti gyárleállásokról, lapunk megítélése szerint könnyen lehet, hogy még az alig egy hete levitt idei hiánycélnál is kisebb lesz a költségvetési deficit.
  • Nagy valószínűséggel nagyot vesztett a Fortis bank részvényein a holland ABP nyugdíjalap, a bank részvényeinek árfolyama ugyanis nemrég legalább 80 százalékot esett, és az alap szóvivője szerint még júniusban 500 millió euróért vásároltak a belga bankpapírokból. A veszteség nagyságát egyelőre azonban nem lehet megbecsülni, mivel a nyugdíjalap csak év végén fogja ezt nyilvánosságra hozni. (Portfolio.hu)
  • Az USA-ban minden fontosabb részvényindex több mint 2 százalékos veszteséget mutat, sőt, a Nasdaq közel 3 százalékos mínuszban van.
  • 279-280 között mozog a forint/euró árfolyam, a gyengülés valamiért félbeszakadt.
  • Már közel 2 százalékos mínuszban vannak az amerikai tőzsdeindexek, a Dow Jones ottani idő szerint dél előtt nem sokkal 9 145 pontot mutat.
  • Már nem csak billeg a 280-as szinten az euró. A forintot a mostani illikvid piacon 280,20-280,60 között adják-veszik.
  • A piacon néhány pillanatra 280 forintért adták a forintot, az árfolyam 279 és 280 között van.